Kada posmatramo naše mališane kako crtaju i pišu ne možemo a da ne primetimo kako drže svoje olovke. Da li to čine pravilno ili ne, uvek smo u dilemi! Da li je to zaista i bitno ili je svakom svojstveno da na svoj način i u skladu kako je njemu najlakše drži olovkubojiceflomastere. Da li prepustiti detetu da odluči kako će držati olovke, koga pitati za savet, da li je držanje olovke previše bitno za pisanje, kako možemo detetu da pomognemo da njegovo držanje olovke bude prijatnije za samu šaku i prstiće a da ujedno i pisanje bude prijatnija tehnika... Pitanja je mnogo a evo i odgovora koji vam mogu biti od koristi prilikom odlučivanja šta da činite.

Pravi način  držanja olovke

Počnimo sa sedenjem. Trebalo bi da budete opušteni i uspravni u adekvatnom položaju trupa kada počnete da pišete. Zategnuta ramena ili preterano savijanje trupa sa glavom na stolu nepovoljni su za dobro i zdravo držanje. Podlaktica i zglob su na stolu.

Optimalan stav za pisanje postoji, ali ne postoji „jedan“ ispravan položaj pisanja. Moguće su mnoge varijacije. Važno je da dete od samog početka nauči da piše lako opuštenim držanjem olovke. Zbog toga je prikladno čak iu vrtičkom uzrastu naučiti decu držanju u tri tačke kako bi sami naučili da drži olovku. Palac i kažiprst hvataju olovku koja se postavlja na prednji deo srednjeg prsta. Palac i kažiprst vode olovku i tako nastaju prva slova i prvi crteži. Pisanje celom rukom i držanje ukočenog zgloba rezultiraće bolom koji se širi na ruku i predel ramena i vrata. Pored toga, brzina pisanja i izdržljivost pisanja su smanjeni, čineći linije nejasnim i smanjujući sposobnost čitanja rukopisa.


Koga možemo pitati za savet da li nam dete dobro drži olovku

U školama pored učitelja i postoje i stručni saradnici pedagog  i psiholog. Pedagog procenjuje tehniku pisanje deteta dva puta u toku školske godine a po potrebi i više puta. Nakon toga daje se izveštaj o pisanju učiteljici koja upoznaje roditelje sa dostignutim nivoom pisanja. U istrumentu kojim se ispituje savladanost tehnike pisanja jedna od procena odnosi se i na držanje olovke. Ukoliko pedagog proceni da učenik ne drži olovku pravilno ( drži je tako da mu je veoma nezgodno da piše, steže previše rukicu, zabiliga brzo ruka, usporeno piše, pravi pauze, slova imaju drugačiji oblik i dr.) daje roditeljima izveštaj sa vežbama koje mogu pomoći da se držanje olovke poboljša. Te vežbe vezane su za sitnu grafomotoriku koja je kod neke dece veoma krutai nerazvijena. 

Da li je držanje olovke previše bitno za pisanje

Pisanje je grafomotorička veština , odnosno najbitniji deo za obavljanje pisanja jeste razvijena fina motorika. Dobro razvijena fina ili sitna motorika omogućava opušteno i tečno  pisanje. Za učenike pisanje znači i učenje. Oni usvajaju pisani jezik i razumeju slova i reči prilikom pisanja. Kada pišemo, struktura našeg mozga se menja, stalno se razvija. Ukoliko nešto želimo da zapamtimo najčešće ćemo ga zapisati. Ako želimo da dete zavoli pisanje i da rado to čini ta radnja mora biti prijatna a to zavisi najviše od držanja olovke. Čvrsto držanje olovke, kruti pokreti, nepravilno angažovanje prstića sve to dovodi do grčeva i do bolnog doživljaja prilikom pisanja. Zato je veoma bitno da se što ranije odreaguje na nepravilno, neprijatno po dete držanje olovke. 

Kako možemo detetu da pomognemo da njegovo držanje olovke bude prijatnije za samu šaku i prstiće i da pisanje bude nešto čemu se raduju deca:

Razvoj  sitne motorike

Postoje razni načini da razvijemo  finu grafomotoriku,  a Nova godina je idealan period da rukice uposlite i napravite  sopstvene ukrase za vaš dom. Neke ideje za pravlje ukrasa predstavili smo u ovom tekstu, a preporučujemo da pogledate i tekst  Ideje za kreativne uradi sam ramove za slike
Ovo je odličan način da se zabavite sa decom i ujedno da im pomognete da uposle prstiće i da na taj način uvežbavaju i vežbaju sitnu motoriku. 

Evo još nekih vežbica za razne uzraste da biste bili sigurni da će detetova fina motorika biti dobro razvijena do polaska u školu.

Vezivanje čvorova od kanapa različite debljine i odmrsavanje čvora

Ova vežbica osim što razvija finu motoriku kod deteta jača i detetovu koncetraciju i pažnju. A ova tri elementa su jedna od najbitnijih za tehniku učenja u osnovnoj školi.

Pravljenje različitih figura od testa, plastine, gline


Deca obožavaju plastelin i sve materijale za modelovanje. Osim što će razvijati finu motoriku oni će se na ovaj način i kreativno izražavati i stvarati sopstvena dela od plastelina I drugih materijala za modelovanje. U tekstu Kako unaprediti grafomotoriku kod dece uz pomoć plastelina, gline i mase za modeliranje predstavili smo šta sve možete raditi sa plastelinom i kako da uživate sa decom u svetu modelarstva.

 

Seckanje, lepljenje, bojenje kao odlične aktivnosti za finu motoriku


Aktivnosti kao što su bojenje, seckanje makazama, lepljenje kolažom neke su od omiljenih aktivnosti dece predškolskog uzrasta pa ih treba negovati jer su upravo i one veoma bitne za razvoj fine motorike. Evo par ideja:

Program za bojenje kao stvoren za mališane

Kolaž papir - ideje za kreativni rad sa decom  

Prepustite se uživanju i vratite se detinjstvu zajedno sa svojom decom i na taj način pružite pomoć njihovim prstićima u borbi za dobro držanje olovke. Ono što je veoma bitno da pribor bude kvalitetan i prilagođen uzrastu i sposobnostima deteta.


Nizanje perli, ubacivanje slamčica, klikera, spajalica u manju plastičnu flašu


Jedna od vežni za pažnju, koncentraciju, strpljenje a ujedno i razvoj fine motorike u onom segmentu – uvežbavanje tri prsta da hvataju predmete- jeste odlična vežba za kasnije držanje olovke sa ta ista tri prsta.


Pecanje ribica-na olovku ili štapić

Namotati konac na čijem kraju se nalazi neki laki predmet, ribica napravljena od papira. Zatim se deca međusobno takmiče ko će pre spustiti ribicu u ,,vodu“a nakon toga spašavaju ribicu,tako što će brzo namotavati konac na čijem je kraju ribica.U igri treba angažovati prste obe ruke.

Pravljenje origami figura od papira

Origami je odlična tehnika za vežbanje prstića ruke ali i za koncentaciju koja je deci neophodna kad krenu u prvi razred. Posle pravljena origami figura dečji  prstići su spremni za pisanje a ruka je opuštenija sa preciznijim I hitrijim pokretima. Evo par predloga 


 šta biste mogli praviti sa vašim najmlađima I tako im biti društvo i podrška uvežbavanju prstića za pisanje.


#Pulse preporučuje

Za sve navedene projekte možete koristiti skolski pribor i potrepštine koje već imate u kući, a ukoliko vam je potrebna dopuna pribora i materijala, Pulse u svom školskom programu nudi kvalitetan pribor prilagođen svakom uzrastu. Odabir kvalitetnih olovaka i ostalog pribora za rad od neizmerne je važnosti za bolje držanje olovke. Npr. uz kvalitetnu olovku koja ostavlja dobar ispis i koja se ne lomi tako brzo pri pisanju i rezanju dete će moći nesmetano da funkcioniše dok piše - neće morati da pritiska jače olovku, niti da menja položaj šake kako bi izbeglo pucanje. 

Zbog ovoga u asortimanu držimo isključivo proverene i kvalitetne proizvode. 

Ovde može videti našu ponudu: https://pulseserbia.com/category/skolski-pribor/6448/ 


Podeli sa prijateljima: