Mnogo je načina uz pomoć kojih roditelji mogu pomoći razvoj finih motoričkih sposobnosti kod dece. Pri tome, nije neophodno mnogo ulaganja, možete koristiti najobičnije stvari koje već imate u kući, poput, na primer, makarona ili materijala koji se lako i povoljno mogu naći u knjižari, kao što su plastelin, glina i masa za modelovanje. 


Deca se jednostavno moraju puno igrati jer je igra neophodna za svestrani razvoj svakoga deteta. Vreme će proleteti i uskoro ćete pronaći svoga mališana spremnog za polazak u školu i za nove obaveze. Predškolske aktivnosti bi trebalo da budu više zabavne igre koje će razviti razne  životne veštine i omogućiti detetu da bude spremno za sledeću fazu zvanu škola. 


Među dugim spiskom zabavnih igara koje možete i sami izvoditi kod kuće, nalazi se i modelovanje raznih oblika od plastelina, mase za modeliranje iii gline. Igranje sa navedenim materijalima pružiće zaista vidljiv efekat na razvoj grafomotorike. Ukupna aktivnost ima puno prednosti i vi, kao dobar roditelj, morate ohrabriti svog mališana da se zainteresuje za igru plastelinom ili glinom, čak i ako ranije vaše dete nije pokazivalo interesovanje. 


Benefiti igranja sa plastelinom i glinom

Razvoj fine motorike, odnosno grafomotorike kod dece je jedan od najbitnijih benefita igranja sa plastelinom i glinom. U nastavku teksta navešćemo kako tačno ove aktivnosti pomažu razvoju grafomotorike, kao i koji su to ostali benefiti koji se ostvaruju:


Razvoj fine motorike

Vaše dete raste, a motorički razvoj je presudan u ovoj fazi. Igranje sa plastelinom ili glinom povećaće snagu u tim malim prstima i rukama. Kao rezultat, vaše dete će biti spremno da samostalno i pravilno drži olovku. Dobar rukopis je često povezan sa jačim mišićima prsta. Mešanje i oblikovanje smese od  gline i plastelina će direktno pomoći da se dobije ova snaga u prstima. Takođe, rezanje plastelina plastičnim noževima povećava snagu u podlakticama. 


Buđenje kreativnosti

Naravno da je bitno da radite sa detetom, ali, nemojte previše insistirati na usmerenim aktivnostima i zadatim predmetima za oblikovanje. Pokažite detetu nekoliko varijanti i dopustite mu da samostalno istražuje i da se igra sa plastelinom. Neka vam dete bude slobodnije u igri i vrlo brzo ćete primetiti kako se kreativnost i mašta počinju da se ispoljavaju. Obezbedite neke dodatne materijale poput trave, čačkalica i ukrasnih traka i sačekajte da se desi magija. Uskoro će vaše dete moći da napravi neke od božićnih ukrasa i drugih ukrasa od gline. Zamislite dan kada će vaše dete praviti igračke od te iste gline. Biće to zaista najbolji dan!


Socijalni razvoj

Igranje sa glinom ili plastelinom nateraće vašeg mališana da razgovara o onome što ono radi sa osobama koje se nalaze u njegovoj neposrednoj blizini. Igranje u društvu je svakako korisno za socijalni razvoj deteta, bilo da li su u pitanju deca ili neko od odraslih. Bez obzira  da li dete uputi predlog ili zatraži savet, zajednički rad tokom bilo kojih kreativnih aktivnosti dokazano ima uticaj na razvoj socijalnih veština kod dece. Druženje i timski rad je od suštinske važnosti za sadašnjost i budućnost vašega deteta.


Buster stresa

Uporedite aktivnost modelovanja plastelina ili gline sa igranjem video igre ili gledanjem crtaća na televiziji. Bez sumnje, ova aktivnost će biti bolja za uklanjanje stresa. U suštini, igranje sa plastelinom će delovati kao terapija vašem detetu (a i vama samima). Prekomerna izloženost TV-u i uređajima može da razvije naprezanje očiju, kao i druge zdravstvene probleme. Fizičke aktivnosti poput ove će sigurno poništiti gore navedeno.


Postoji nekoliko načina da igru učinite zanimljivom.


Za početak, potrebno je da da odredite koji materijal će najviše odgovarati vašem detetu. 


Koji materijal odabrati?

U našoj online prodavnici možete naći klasični plastelin (tvrđi), masu za modelovanje nalik na Play Dough (mekšu), kao i glinu za oblikovanje. Neki setovi uključuju i valjak i modle za oblikovanje, uz pomoć kojih možete izraditi i zahtevnije objekte, poput robota ili ribe. Kompletan program gline i plastelina možete videti ovde


Play Dough masa za oblikovanje

Za mlađu decu preporučujemo da počnete sa masom za oblikovanje koja dolazi u više jačih boja, bazirana je na brašnu i vodi i veoma lako se oblikuje. Prilikom mešanja mase različitih boja dolazi do njihovog sjedinjavanja, pa tako dete može da nauči i osnovne pojmove o mešanju i kombinovanju boja. Ukoliko dođe do sušenja mase, sve što je potrebno je da je malo pokvasite, premesite i tako ćete moći da joj produžite životni vek. 


Plastelin

Plastelin Pulse preporučujemo za predškolce, osnovce i stariju decu. Odlikuje ga nešto tvrđa struktura, što znači da je potrebno duže da se mesi kako bi se omekšao i modelovao (zahteva jače i spretnije prste). Plastelin je materijal na bazi ulja i najveća prednost plastelina je što se neće osušiti, stvrdnuti, niti smanjiti čak i ukoliko dugo ostane na vazduhu. 


Glina

Glavne odlike gline su te da se ne suši i ne mrvi i u potpunosti je netoksična. Mekana glina prestavlja potpuno siguran materijal koji je izrađuje od mikrokapsula i prirodnih vlakana i nije potrebno da je pečete u rerni. Sušenje se odvija na vazduhu i potrebno je 24 sata da se potpuno osuši. Nakon sušenja ne nastaju pukotone. Najbolja stvar u vezi gline je da deca mogu kreirati sopstvene objekte koje će im ostati za stalno i koje će lako moći da izlože poklone, koriste,...


Masa za modelovanje

Masa za modelovanje je istovremeno fleksibilna i jaka, što je čini idealnom za fine motoričke vežbe. Mekša je od plastelina, a nije toliko mekana popust Play Dough-a tako da je idealna za predškolce i decu početnih razreda. Deca mogu koristiti svoje veštine rezanja, vajanja i slaganja kako bi napravila sve, počevši od visokog tornja, do posude sa supom od mase za modeliranje.


Kako ojačati fine motoričke veštine pomoću mase za modeliranje


Masa za modeliranje je čvršća od uobičajenog testa za igru i play dough-a, tako da je potrebno više snage i veštine da se masa stisne i oblikuje. Ovo je sjajna praktična aktivnost za razvoj mišića ruku i koordinacije.


Ova aktivnost kombinuje kreativne veštine sa veštinama inženjeringa i pruža finu motoričku i senzornu igru. Za najbolji učinak na grafomotoriku, dobro je da podstreknete dete da oblikuje što sitnije kuglice od mase.


Ova aktivnost idealna je kada ste prinuđeni da provedete vreme u zatvorenom, kada se deca oporavljaju od virusa ili je jednostavno kišan dan napolju.


Dodatna prednost je što deca jačaju mišiće koje će koristiti za pisanje rukom.


Potrošni materijal za finu motoričku igru sa masom za modelovanje:

  • plastične slamke

  • masa za modelovanje

  • makaze


Učenje kroz igru sa masom za modeliranje


1. Odrežite slamke različitih dužina. Razvaljajte masu za modelovanje u trake tako da odgovaraju dužinama slamke.


2. Rasporedite različite dužine slamke u podlozi od mase za modelovanje počevši od najviše do najkraće slamke.


3. Napravite obruče od traka mase za modelovanje koje ste pripremilil u prvom koraku i stavite ih na slamke postavljene u masu za modelovanje.


4. Izrežite slamke i slamke od mase za modelovanje da napravite špagete ili supu, koristeći poklopce za tegle i tanjire.


Za kraj, nadamo se da smo vam malo približili celokupnu priču vezanu za igru sa plastelinom i glinom i da ćete istu početi da primenjujete sa svojim detetom. Obavezno pronađite malo vremena i za zajednički rad, jer smo uvereni da će imati pozitivan efekat ne samo na vaše dete, već i na vas same.Podeli sa prijateljima: