Sport za decu – šta odabrati?

Deci je kretanje neophodno – ono je bitno kako za njihov fizički, tako i za mentalni razvoj. Organizovani sportovi kao što su košarka i vaterpolo, pomažu deci da kanališu energiju, dok istovremeno grade fizičko zdravlje i uče se veštini timskog rada.

Osim što na zabavan i zdrav način omogućavaju deci da budu aktivna, sportovi su važni jer uče decu važnim lekcijama: ona uče kako da budu članovi tima, kako da komuniciraju sa saigračima, ali i odraslima, kako da se izbore sa stresnim situacijama, sa greškama i neuspesima, kako da budu predvodnici,…

Pročitaj više

Jeste li spremni za jesenje avanture?

Iako jesen može delovati depresivno, usled čestih kiša i postepenog skraćivanja dana, poslednjih godina svedoci smo sve toplijih jesenjskih dana i produženog miholjskog leta. Ovakvo vreme idealno je za izlete i boravak u prirodi, a sama jesenja atmosfera doprineće da ovi izleti budu vredni pamćenja. Zar ne želite da iskoristite priliku da pobegnete od gradske vreve? Preporučujemo vam odlazak u šumu ili na planinarenje. Možda je vreme da ovo “ludo vreme” iskoristite i učlanite se u neko od planinarskih društava koja često organizuju ture koje su prilagođene raznim uzrastima. Ove ture su pristupačne i sigurno možete naći neku koja odgovara vašim afinitetima. Sve što vam je potrebno jeste dobra volja i adekvatna oprema i vaša jesenja avantura može da počne!

Pročitaj više

10 činjenica koje niste znali o rančevima

Jeste li ikada razmišljali o kulturi nošenja rančeva? Sportski rančevi mogu se koristiti na 1000 načina. Deluje li previše? Razmislite samo o stotinama stilova samih rančeva. Sportski rančevi, rančevi za vrtić, za školu, tinejdžerski, muški, ženski, rančevi za planinarenje, za izlet, rančevi za devojčice, rančevi za dečake, rančevi na točkiće, rančevi za laptop, kožni, stilski, vodootporni… i tako u nedogled. U daljem tekstu, pisaćemo o tome kako se kultura nošenja rančeva menjala kroz istoriju i navešćemo par činjenica za koje sigurno niste znali.

Pročitaj više

Pripremite dete za ekskurziju

Krajem septembra, u većini škola počinju i  prve ekskurzije i druge vanškolske aktivnosti. Ekskurzije su jako bitne za vanškolsku edukaciju, one predstavljaju priliku da deca razviju pozitivan odnos prema nacionalnim, kulturnim i prirodnim vrednostima, ali i priliku da se dodatno socijalizuju sa vršnjacima u novom okruženju. Za onu decu koja nisu ranije imala priliku da pohode vrtićke izlete i zimovanja, školska ekskurzija može predstavljati prvi susret deteta sa ovim tipom izleta, a samim tim i prvi test samostalnosti i snalažljivosti. Bez obzira na uzrast deteta i prethodno iskustvo, najveća briga roditelja je kako će se njihovo dete snaći, da li će biti sposobno da samo vodi računa o svojim stvarima, da li će se odgovarajuće obući spakovati i tome slično. U ovom tekstu, potrudili smo se da napravimo kratak vodič koji će vam pomoći da adekvatno pripremite dete za ekskurziju.

Pročitaj više

Da li ste se već opremili za školu?

Nova školska godina je uveliko počela. Deca su vam se odmorila preko leta, knjige već imaju, a u slučaju da imate starije đake verovatno ste već pripremljeni i nabavili ste sve od neophodne opreme za školu. U ovom tekstu, podsetićemo vas na osnovne stavke školske opreme koje su vam potrebne uz savete koji vam mogu koristiti za pronalaženje dobrog školskog pribora, ali ćemo se osvrnuti i na par dodatnih stavki koje možete nabaviti za kod kuće, a koji mogu da pomognu vašem detetu da bolje uči.

Pročitaj više

Planinarenje sa decom

Priroda, pešačenje, osvajanje vrhova, bekstvo iz grada… i sve to zajedno sa decom! Izgleda komplikovano, ali ne mora biti. Planinarenje sa decom verovatno je najbolji vid provođenja slobodnog vremena koji će prijati i vama, a i njima i omogućiće vam da zajedno stvorite uspomene vredne pamćenja.

Ukoliko planirate prvo planinarenje sa decom, a nemate prethodnog iskustva sa istim, onda imate dve opcije:
1. pridužite se planinarskom društvu koje organizuje jednodnevne izlete i jednostavnije ture koje su prilagođene početnicima
2. organizujte sami svoj izlet, ali dobro razradite sve detalje kako biste izbegli neprijatnosti

Pročitaj više

Koferi – vodič za putovanje avionom

Putovanje avionom spada u najkomforniji način transporta, ali u slučaju da previdite nešto od obaveznih stavki koje avioprevoznici zahtevaju, dodatni troškovi i neprijatnosti mogu da vam zadaju muke još pre ukrcavanja. Ukoliko se pripremate za put avionom, pripremili smo vam niz saveta koji će vam osigurati da vam to iskustvo bude što bezbrižnije. U ovom tekstu ćete naći sve neophodne informacije koje morate znati pre nego što se igde zaputite avionom, a koje će vam osigurati poštedu od dodatnih troškova i neugodnosti.

Pročitaj više

Kako da održavate ranac tako da uvek izgleda kao nov?

Kako da održavate ranac tako da uvek izgleda kao nov? Nečistoće i dugotrajno nošenje mogu ostaviti traga na torbama. Regularnim čišćenjem minimalizovaćete širenje nečistoća, ali ako je ranac baš prljav i ne miriše lepo, moraćete propisno da ga operete. Ovaj blog posvetili smo načinima održavanja rančeva i pravilnom upotrebom dodatne opreme da bi se izbeglo često pranje.

Pročitaj više

Odaberite pravi ranac za školu za vaše dete

Pitanje ranca, bez obzira da li je namenjen za polazak u školu đaka prvaka ili je za dete tinejdžerskog uzrasta, svakako nije svima najbitnije, ali može biti vrlo nezgodno ukoliko unapred ne razmislite o prohtevima koje mora da ispuni. Jako je bitno izabrati kvalitetan ranac u skladu sa uzrastom deteta, ali je potrebno izaći u susret i njegovim ličnim zahtevima. Iz tog razloga, pripremili smo za vas sledeći tekst koji sadrži sve neophodne informacije koje morate imati na umu pre nego što se zaputite u nabavku i koji će vam olakšati odabir idealnog ranca za vaše dete.

Pročitaj više

Pripremite dete za nastavak sportskih aktivnosti od septembra uz adekvatne sportske rančeve

Kraj avgusta mnogima označava kraj leta, iako kalendarski nije tako. Kako se približava termin polaska u školu, sve što za đake predstavlja leto polako se završava, i vreme je da se prilagode na nove obaveze. Vreme bezbrižnosti i odmora je gotovo, dolazi period kada se psihofizički valja pripremiti za novu školsku godinu, za ustajanje u određeno vreme, domaće zadatke i školske obaveze uopšte.

Pročitaj više