Nezavisno od toga da li vaše dete pohađa privatni vrtić, državni ili predškolski program pohađa u okviru osnovne škole u koju će se kasnije i upisati, pripremni program za predškolce je obavezan i realizuje se po planu koji je propisan je od strane Ministarstva prosvete.


Šta obuhvata predškolska priprema?

Priprema predškolaca za školu podrazumeva savlađivanje raznih veština, od razvoja koncentracije, fine motorike, ali i socijalnih veština kao što su uklapanje u kolektiv i funkcionisanje u društvu. Usled brojnih novina koje su uvedene prethodnih godina, a koje se tiču pripremnog predškolskog i osnovnoškolskog programa, većina roditelja je u nedoumici kako najbolje da pripremi svoje dete za polazak u školu. U ovom tekstu, potrudićemo se da prođemo kroz sva ta pitanja i da vam damo odgovore koji će vam biti od koristi. Prvo, i za mnoge najvažnije pitanje koje ima gotovo svaki roditelj deteta koje se bliži ili je predškolskog uzrasta jeste: da li dete mora da zna da čita i da piše pre nego što krene u školu? Ovo je jedna od najvećih nedoumica roditelja budućih prvaka, a evo i odgovora:


Da li predškolci moraju da nauče da čitaju i da pišu?

Iako se po novom programu u prethodnih nekoliko godina u većini vrtića realizuje program koji podrazumeva prepoznavanje slova, čitanje nije nešto što bi dete trebalo da uči tokom  predškolskog. Samo prepoznavanje slova takođe ne predstavlja učenje pisanja, već poseban program gde deca kroz razne kreativne i druge zadatke nauče da prepoznaju većinu slova iz azbuke. Tokom predškolskog, deca će takođe savladati veštinu fine motorike koja je ključna za pisanje (iscrtavanjem malih i velikih linija, sa ili bez tačkica za povezivanje i slično). Sve ove radnje omogućavaju deci da budu spremna i da imaju dobru osnovu za naredni korak koji će savladati u prvom razredu, a to je učenje pisanja i čitanja. 


Naravno, ukoliko vaše dete pokaže interesovanje, niko vam neće zameriti da ga kod kuće naučite da piše, ali imajte na umu da je u ovom uzrastu mnogo važnije da dete savlada veštine koncentracije (kako bi moglo da izdrži jedan školski čas u trajanju od 45 minuta), kao i veštine socijalizacije, govora i motivacije. 


U poslednje vreme, sve češće mogu se u dečijim parkovima čuti priče roditelja koji se hvale kako su njihova deca rano naučila da pišu. Međutim, nemojte se obazirati na ove priče, jer, bez obzira na to koliko su deca ranije “naučila” slova, do prvog polugodišta svi prvaci savladaće azbuku. Reč “naučila” stavili smo pod znake navodnika jer većina dece koja je upoznata sa slovima pred polazak u školu, naučena je da slova piše nepravilno ili meša ćirilicu i latinicu, a mnogo je lakše dete naučiti od starta pravilnom pisanju, nego ispravljati ono što je usvojeno pogrešno.  


Koncentracija i socijalizacija kod predškolaca

Predškolsko je obavezno za svu decu, najviše iz sledećeg razloga: ukoliko su u pitanju deca koja ranije nisu pohađala vrtićki program, od ogromne je važnosti da tokom predškolskog ta deca nauče kako da se uklope u kolektiv.  Socijalne veštine koje bi deca u predškolskom morala da savladaju podrazumevaju sledeće: da su deca sposobna da se druže, da se svađaju, da se mire, kao i da otvoreno komuniciraju. 


Pored razvoja socijalnih veština, ne bi li se deca pripremila za školski program, odnosno pohađanje časova od 45 minura, od velike je važnosti razvoj pažnje i koncentracije. Vaspitačice iz vaše grupe postaraće se da svakoga dana, deca imaju makar jedan zadatak koji će ih zaokupiti na 20 do 30tak minuta i koji će ima pomoći da razviju koncentraciju. To su obično kreativni zadaci, ali i oni koji podrazumevaju razvoj grafomotorike (ispisivanje linija i sl.)Iz tog razloga, veoma je bitno da dete postepeno savladava produženje koncentracije. Na vama je da se postarate da dete u predškolsko dođe sito i dobro naspavano kako bi bilo u stanju da bez problema završi sve izazove koje ima u predškolskom. Takođe je bitno da sarađujete sa vaspitačima svoga deteta kako biste mu pomogli da ostvari najbolji mogući rezultat. 


Međutim, sam boravak i zadaci koji se obavljaju tokom predškolskog programa nisu dovoljni za pripremu deteta za školu, boravak kod kuće je podjednako važan, a vi, kao roditelji možete umnogome da pomognete svome detetu. Evo i kako: 


Kada je u pitanju boravak kod kuće, pokušajte da što češće zajedno sa detetom čitate, da se igrate, kuvate i pospremate zajedno i da radite uradi sam projekte u kojima ćete uživati i vi i dete, a istovremeno ga pripremati za školu. Evo par primera:Aktivnosti koje bi trebalo da primenjuje svaki predškolac i za koje bi bilo dobro da se postarate da ih primenjuje svakodnevno su sledeće: 


Kretanje kroz slobodnu i vođenu igru

Kretanje kroz slobodnu igru uključuje trčanje, skakanje, penjanje, održavanje ravnoteže i slično. Za ovu aktivnost preporučuje se što više boravka na otvorenom, u parkovima, šumama i slično gde deca mogu neometano i bezbedno da se kreću, dok vođena igra podrazumeva kretanje pod vašim ili instrukcijama profesionalnog trenera - održavanje ravnoteže kroz razne igre, vežbe za razgibavanje, igre sa loptom, školice i slično. 

 

Aktivnosti koje uključuju muziku i ritam

Predškolci bi trebalo sa lakoćom da savladavaju razne rime, brojalice, da recituju i pevaju pesmice, da sviraju instrumente (one koje su i sami napravili), da improvizuju sa različitim udaraljkama, da plešu. Najjednostavnije rečeno, deci je muzika urođena i ona je mnogo više od pukog učenja rima napamet. Kroz navedene aktivnosti deca ne samo da će unaprediti svoj vokabular i pamćenje, već i veštiine slušanja, koncentracije, ritma i mnoge druge, a kada je u pitanju ples, onda pokrivate dve vrste aktivnosti (muzičke i kretanje) u jednoj. 

Kreativne aktivnosti

Crtanje, bojenje, vajanje.. Deca su prirodni umetnici i zadatak roditelja i vaspitača je da im omogući vreme i opremu za što više kreativnih aktivnosti i poigravanje sa istim. Nemojte decu ograničavati samo na crtanje bojicama. Ponudite im što više različitih opcija kako bi njihov kreativni potencijal mogao da se razmaše. Posetite naš webshop i pogledajte kompletnu ponudu u okviru školskog pribora, a koja se tiče kreativnih aktivnosti za decu. Sigurni smo da ćete pronaći proizvode koji će i vas same inspirisati da se priključite kreatinom radu vašega deteta. 


Igre sa pravilima

Igre koje uključuju određena pravila, koje imaju strukturu i kod koje je važno biti koncentrisan (poput šaha, memorija, ne ljuti se čoveče itd.) važne su iz više razoga: one mogu da podstavknu koncentraciju kod dece, da razviju moć razmišljanja i pomoću njih će dete sa lakoćom usvojiti određene pozitivne strukture ponašanja.  


Čitanje

I za kraj, nemojte zaboraviti da čitate detetu. Čitanjem ne samo da ćete imati još jednu divnu zajedničku aktivnost sa detetom, već ćete razviti kod deteta mnoge korisne veštine, razvićete moć imaginacije, vokabular, pripremićete dete za samostalno čitanje i pisanje u školi, ali ćete razviti empatiju i druge vredne veštine koje će pomoći detetu da se snađe u novom okruženju. Podeli sa prijateljima: