Vreme provedeno sa porodicom je neprocenjivo, a kao odličan način da napravite lepe uspomene, ali i da ih ujedno i uramite jeste izrada ramova za slike. Ideje za pravljenje ramova od nule, kao i za ukrašavanje već postojećih ramova koje imate u kući pročitajte u tekstu koji sledi. 


Ram za slike od štapića za sladoled

Štapići za sladoled su jedan od materijala koje je vrlo lako uskladištiti kada imate decu. Od njih se mogu praviti brojni objekti, a jedan od savršenih načina da ih iskoristite jeste da od njih formirate prelepe i originalne okvire za slike:

Materijali koji su vam potrebni:

 • štapići za sladoled

 • lepak

 • dugmići za dekoraciju

 • flomasteri, tempere

 • gliter

A evo i postupka za pravljenje rama za slike od sladolednih štapića: 

Za početak, uzmite četiri štapića za sladoled i formirajte od njih kvadrat.

Neka se preklapaju i “štrče” po santimetar na sve četiri strane (poput polja za iks oks igru). Delove koji se preklapaju premažite lepkom i ostavite da se osuše. Ovako napravljenu osnovu možete da ukrasite šarenim dugmićima, flomasterima, temperama, šljokicana,... 

Slike možete lepiti za okvir ili ih možete selotejpom lepiti za zid, a okvir zakačiti oko slike. 

Ukoliko želite da kačite ram za slike na zid, onda dodajte kukice za kačenje koje verovatno imate u kući. Ako ih nemate, možete ih lako pronaći u bilo kojoj radnji koja prodaje okov i šrafovsku robu. 

Ovo je vrlo jednostavan uradi sam projekat koji možete da uradite čak i sa decom najmlađeg uzrasta. 


Ram za slike od kartona

Poručivanje preko interneta postalo je sastavni deo naših života. Sa tim porudžbinama koje pristižu često dolaze i kartonske kutije. Pre nego što ih bacite, možete ih iskoristiti za brojne projekte, pa tako i za uradi sam ram za slike. 

Materijali koji su vam potrebni:

 • komad kartona. 

 • makaze

 • lepak

 • materijal za ukrašavanje rama za slike

Dakle, za početak je dovoljno da uzmete jednu stranicu od kutije koju ćete iskoristiti. Nacrtajte pravougaonik na kartonu i isecite ga duž linije.

Nakon toga nacrtajte još jedan pravougaonik koji će biti nešto manji od onog koji ste prethodno isekli. Isecite i novi pravougaonik duž linije i formirajte pravougaonu rupu (položite manji karton preko većeg). Zalepite sa tri strane, vodeći računa da ne zalepite stranicu kroz koju ćete provlačiti slike - ili jednostavno možete napraviti onoliki otvor da se slika može nesmetao zalepiti unutra. Ukrasite po želji…


Ram za fotografije od fascikle

Klasični ram od fascikle ćete napraviti tako što ćete uzeti kartonsku fasciklu i zadnji deo ćete ostaviti za pozadinu rama, a onda od drugog dela fascikle napraviti sam ram tako da unutrašnja šupljina odgovara veličini slike, a sam rub fascikle će biti okvir. Nakon sečenja sledi kreativni deo. Ofarbajte ram za slike bojom koju želite, koristite boje koje mogu da prionu lepo na karton, a onda ako imate spajalice u različitim bojama kod kuće ili imate gde da ih nabavite, ceo ram za fotografiju pređite lepkom, najbolje toplim, i po celom ramu poređajte spajalice. Na kraju ćete dobiti jako lep i zanimljiv ram koji nastaje brzo od kancelarijskog pribora koji često izgleda dosadno, spojite delove, zalepite fotografiju na drugi, zadnji deo rama i to je sve. Ako ide na zid, napravite neku zakačaljku od spajalice, parčeta kanapa, a ako želite da ram stoji na nekoj površini potrebno je još malo rada.


3D ram za fotografije

Davanje 3D efekta fotografijama je nešto što če podići ovu aktivnost na jedan sasvim novi nivo.  

Materijali koji su vam potrebni:

 • makaze

 • fotografija po vašem izboru (možda je najbolje da prvo pokušate sa nekom neuspelom fotografijom koju vam neće biti žao da izgubite)

 • lenjir

 • papir ili tanji karton

Postupak je sledeći:

Uzmite papir i obeležite vertikalne linije od santimetar, santimetar i po. 

Presavijte papir duž tih linija formirajući cik cak obrazac. 

Potom fotografiju koju želite da uramite isecite na trake podjednake širine. 

Uzmite svaki deo fotografije i zalepite ih naizmenično na ispresavijani papir. 

Za ivice okvira iskoristite kolaž papir ili ih jednostavno obojite (ne zaboravite da na originalnom papiru ostavite dve trake više za ivice). 


Ram za fotografije od starih CD diskova

Gotovo da nema kuće koja nema kolekciju iskrzanih ili starih CD diskova koji samo zauzimaju prostor. Od njih se mogu napraviti vrlo neobični ramovi, a postupak pravljenja je više nego jednostavan.

Materijali koji su vam potrebni:

 • stari CD-ovi

 • lepak

Postupak je sledeći. Prikuipite diskove, Nanesite lepak na ivice diskova i lepite ih jedan za drugi. Možete ih zalepiti tako da formiraju obruč sa kružnom rupom u sredini koja će poslužiti za fotografiju, a možete ih lepiti i na bilo koji drugi način, a da sam disk koji odaberete (ili više diskova) iskoristite kao podlogu za lepljenje fotografije koju hoćete da izložite. 


Postojeći ram za slike u novom ruhu 

Osim pravljenja novih originalnih ramova za slike po uzoru na ideje koje smo predstavili, možete i iskoristiti ram za slike koji već posedujete, a koji želite da redizajnirate. Za ovu namenu odlično vam mogu poslužiti Pilot Pintor markeri za dekoraciju. Ovim markerima može se dekorisati bilo koja površina, bilo da li je u pitanju drvo, staklo, plastika, guma,... To znači da zahvaljujući njima možete transformisati bilo koji ram koji imate u kući. I što je najvažnije - boja je trajna, pa ih možete koristiti i za ozbiljnije projekte. 

Pilot Pinter markeri su specifični i po tome jer nemaju nikakvih štetnih materijala pa ih slobodno mogu koristiti i najmlađi. Napravljeni su od vodene osnove, a daju intenzivnu boju i trajanje.

Više o markerima za dekoraciju pročitajte ovde: 

Razlika između permanentnih markera za belu tablu, signir i paint markera

Markeri, vodič za kupovinu, vodeni vs markeri na bazi alkohola

Markeri - vodič za kupovinu - kakav vrh odabrati


Ostali načini za dekoraciju

Pored Paint markera koji su namenjeni isključivo dekoraciji, a koji mogu poslužiti i za zahtevnije projekte, možete koristiti za dekoraciju i sve ono što već imate u kući. Od šarenih dugmadi, preko običnih bojica, flomastera i temperi. Možete koristiti kolaž papir ili lepak i različite ukrase poput školjki, pa čak i spajalica za dekoraciju. Mogućnosti je pregršt. Dalje, ramove možete obeležiti imenom deteta pa da svako dete napravi sebi ram za izlaganje najnovijih kreativnih crteža itd, itd. Mogućnosti ima mnogo, a projekti zaista nisu teški. Potrebno je samo malo dobre volje, kreativnosti i boje. 

Podeli sa prijateljima: