Bilo da li tražite ideje za maskenbal u vrtiću, školi, za dečiji rođendan ili jednostavno želite da se zabavite sa decom praveći unikatne kostime, na pravom ste mestu. U tekstu koji sledi predstavićemo vam pregršt ideja za maskenbal za decu i sve to od materijala koje verovatno već imate u kući. 


Kakav kostim za maskenbal odabrati? 

Postoji toliko mnogo mogućnosti za decu među kojima mogu da odaberu temu kada je u pitanju oblačenje za maskenbal da je teško odlučiti odakle da se počne. Da li deca žele da se obuku u junake iz svog omiljenog filma ili crtaća? Ili deca žele da se kostimiraju u svoju omiljenu hranu? Da li možda žele da se preruše u superheroja? Ili im je draže nešto zastrašujuće, poput čudovišta i veštica? 


Maske za decu od kartona ili papira

Nakon što se odlučite kakvu masku bi dete želelo da ima, vreme je da razmislite da li ideja za kostim zahteva i određenu šminku ili maske za lice. A ako ste rešili da je to nešto što možete sami da napravite i da ne želite kostim koji je potrebno kupiti u prodavnici imamo puno ideja za vas za unikatne i interesantne kostime za maskenbal za vaše dete. Krenimo najpre od maski za lice. 


Uradi sam maske za decu za lice od papira ili kartona 

Jedna od najjednostavnijih ideja koja će sigurno osigurati mnogo zabave jesu uradi sam maske za decu od papira. Sve što vam je potrebno za ove maske jeste: papir, makaze, olovka i lastiš. Evo na koji način možete da napravite masku: 

Najpre preklopite papir po sredini na pola. Zatim na tako preklopljenom papiru nacrtajte polovinu nosa, jedno oko, polovinu usta… to može biti nasmejano, ljuto ili tužno lice ili lice određene životinje. Ukrasite nacrtani oblik uz pomoć flomastera i pozovite dete da izreže masku sa papira, a zatim probušite rupe na krajevima, dodajte lastiš, zavežite masku i dajte detetu da je nosi. 

Jednostavnija varijanta uradi sam maske od papira jeste da se odlučite za masku koja pokriva samo predeo u visini očiju. Za početak možete napraviti osnovne maske, a potom dodavati detalje u zavisnosti od toga šta želite da postignete. Osim papira, za izradu ovih maski možete da iskoristite omote od iskorišćenih svezaka, blokova za crtanje, ali i kartonske tanjiriće koji umeju da budu vrlo zgodni za ovu namenu. Ukoliko niste toliko vešti sa ctrtanjem, dobra vest je da se na internetu može pronaći i puno zabavnih i korisnih templejta koje možete da odštampate i da po njima izrežete željeni oblik koji potom ostaje da ukrasite i povežete.


Drugi način za maske za lice od papira ukoliko želite masku koja se lako može po želji skinuti i koja neće biti fiksna jeste da napravite masku i da na kraju umesto lastiša iskoristite štapić za držanje za koji ćete pričvrstiti masku sa jedne strane. Takođe, za klasične maske, umesto papira i kartona možete iskoristiti i neke stare komade garderobe koju više ne koristite, a umesto lastiša možete od samog tog materijala ostaviti deo za vezivanje. 


Perike za maskenbal od papira i/ili vunice

Bilo da li vaš dečak želi da se preruši u devojčicu, ili želite strašnu frizuru za vešticu, bradu za Deda Mraza ili renesannu frizuru, od papira i/ili vunice možete napraviti sve što vam je potrebno. U zavisnosti od maske koju odaberete, najpre će vam biti potrebno nešto što će držati tu masku. Pa tako, ako je u pitanju duga kosa, najbolje će vam poslužiti rajf, a za neke zahtevnije perike možete da kao osnovu iskoristite neku kapu koja će držati ostatak frizure na glavi. Jednom kada rešite kako ćete periku čvrsto držati, ostatak postupka je jednostavan. Secite papir na trake i dužine koje su vam potrebne i počnite da se poigravate i da oblepljujete osnovu maske za periku. 


Raketa od kutije ili od papira

Za ovaj kostim može vam poslužiti neki jači papir ili veliki tanji karton ili kartonska kutija. Ideja je da se oko tela deteta napravi kalup rakete, ali da se obavezno izrežu rupe za ruke jer, osim što će dete imati neophodnu pokretljivost ruku, na taj način će se i maska rakete čvrsto držati. Od hamer papira može se jednostavno napraviti cilindrična raketa, dok od kartonske kutije dobijate oblik u zavisnosti od kutije. Ukoliko imate dovoljno veliki papir ili kutiju, raketa može ići i preko glave i u tom slučaju, potrebno je napraviti okrugli prozor koji će predstavljati otvor za glavu. Nakon što imate osnovu za raketu, detalje ćete lako dodati. Od papira isećenog u trake možete napraviti vatricu da donji deo rakete, od omota bloka možete napraviti vrh rakete. Neka se dete poigra sa ukrašavanjem, neka nacrta crteže na raketi i neka je oboji po želji. 


Ideja za maskenbal za robota od kartona ili papira 

Na sličan način na koji se pravi raketa, može se napraviti i kostim robota. Prorezi za ruke biće dovoljni da se kostim drži, dok glava može biti slobodna ili za nju možete da iskoristite dodatnu kutiju na kojoj ćete izrezati otvore za oči, nos i usta. Jednostavnija varijanta je ova koja je predstavljena na slici. Umesto proreza za ruke možete napraviti kostim od dva veća kartona koja ćete spojiti konopcem. Ukoliko želite dodatno da zamaskirate noge i ruke deteta, za to vam može poslužiti kuhinjska aluminijumska folija. Ona će dati metalni efekat čitavoj masci, mada je i osnovna varijanta sa kutijom oko trupa sasvim dovoljna. 


Kostimi u obliku voćki i slatkiša

Ukoliko je vaše dete odlučilo da se za maskenbal preruši u omijenu voćku ili slatkiš, to ćete takođe jednostavno da postignete uz pomoć velikog papira ili kartona. Za ovaj kostim je opet najvažnije da rešite kako će se kostim jednostavno obući i skinuti, ali i kako će stajati čvrsto kada se jednom obuče. Za osnovu ovog kostima možete da iskoristite stari komad garderobe. Najbolje je da koristite neki odevni komad od čvršćeg materijala kako bi se kostim čvrsto držao ili da napravite sličnu varijantu od kartona kao na slici koja je predstavljena ispred ideje za kostim robota. Napravite pončo bez rukava, a zatim na prednji i deo ponča koji se naslanja na leđa možete da prikačite željeni oblik koji ćete izrezati od velikog papira. To može biti kruška, jagoda, ali i krofna, kokica ili slično. Mogućnosti je bezbroj. 

Nadamo se da smo uspeli da vam pomognemo da pronađete ideju koja će vam poslužiti kao osnova za kostim za maskenbal za vaše dete. Na kraju, istakli bismo jedan proizvod koji vam može pomoći da transformišete bilo koji materijal koji koristite za kostim:


#Pulse preporučuje Pilot pintor markeri za sve vrste dekoracija

Bilo da li želite da stare cipele pretvorite u vesele klovnovske ili je potrebno da išarate majicu, karton ili bilo koji drugi element kostima za maskenbal, Pilot Pintor markeri biće vam odlično pomagalo u svim vašim idejama. Ovi markeri pogodni su za sve vrste dekoracija i daju postojanu i trajnu boju na najrazličitijim materijalima, od papira, kartona, tekstila, ali i gume, drveta i stakla. O njihovoj praktičnoj primeni možete se detaljnije informisati u videu koji sledi:


Nabavite Pilot Pintor markere za vašu kolekciju i omogućite detetu da svaju zamisao pretvori u stvarnost. 


Podeli sa prijateljima: