Euforija ekskurzija nikada ne prolazi, setite se samo koliko ste i sami radosni bili kada bi se približili dani kada se sa drugarima iz odeljenja negde ide. I nevažno je da li se radi o jednodnevnom izletu ili nekom vidu rekreativne nastave koja traje i po nedelju dana, bitno je samo da se ide. 

Baš zbog te euforije deci bi trebalo uvek omogućiti da idu tamo gde se neki vid putovanja za njih organizuje, a to su i odlični trenuci da se malo priviknu na samostalno funkcionisanje u određenom smislu.

Odlasci na eksurzije decu navedu da malo više brinu sami o sopstvenoj ličnoj higijeni, da se samostalno hrane, da pitaju slobodnije sve što ih zanima ili za nešto što im treba, a pre samog putovanja, eksurzije su tu da ih nauče kako se događa pakovanje za odlazak van doma. 

Naravno, tu ste vi da pakovanje sprovedete, ali uvek dopustite da u njemu i dete učestvuje. Da ponese šta misli da mu je potrebno, ali i da postepeno gleda šta se gde ostavlja, kako bi se lako snašlo pošto dođe na određenu destinaciju. 

A šta sve treba poneti na ekskurziju? To je već pitanje veka. 

Čini se da šta god ponesu, sve to će i biti potrebno. Zato krećemo od osnovnog, šta detetu pakovati, pa do spiska koji će vam biti sigurno od velike pomoći pri štrikliranju svih potrepština.

Sportski ranac za izlete i jednodnevne posete

Znamo da ćete sigurno pomisliti da je dovoljno dete za izlet ili jednodnevnu posetu nekom gradu spakovati u školski ranac, ali to iz više razloga nije dobra odluka. 

Najpre, vrlo je moguće da će se ranac isprljati, a već narednog dana je potreban za odlazak u školu, pa valja imati odvojene rančeve za ove prilike. S druge strane, školski ranac može da bude nezgrapan i neudoban za putovanja, jer nije osmišljen za njih, zbog čega je sportski ranac  savršen odabir vrste torbe za pakovanje. 

Ukoliko ste u potrazi za novim sportskim rancem, preporučujemo vam da pogledate ponudu sportskih rančeva u našoj online prodavnici

Uz neki sportski ranac dete će imati potpunu udobnost i pokretljivost, što je najvažnije, a vi ćete moći u njega da spakujete sve što mislite da je potrebno. Od hrane, preko gricklaica, slatkiša, vode, pa sve do određenih komada garderobe, u slučaju da je potrebno presvalečenje, a uvek računajte na to da je deci tokom izleta i ovakvog tipa šetnji presvalečenje neophodno! 

Ranac ovog tipa se može iskoristiti i za duža putovanja, da osnovne potrepštine budu kod deteta tokom puta, a ostalo spakujte u torbu ili kofer. Pa, eto nama novog pitanja.

Torba ili kofer – šta je bolje za pakovanje dece?

Kada se govori o putovanjima koja traju po nekoliko ili nedelju dana, onda je sasvim jasno da se ne može sve spakovati u jedan ranac, ma koliki god on bio. Zato je potrebno da imate ili torbu, sportske torbe su odlične ili kofer koje takođe možete pronaći u našoj ponudi. Šta je bolje zavisi od onoga šta imate ili šta tražite da kupite.

Sportska torba je negde prilagodljivija deci, lakše se sa njom snalaze. Lakše im je da je nose, okače o rame, a posebno im je lako kada torba ima i dodatak u vidu točkova i ručke za vuču. 

Osim toga, i kada je nose, torba je mekana, pa ih nigde ne žulja, što je deci, složićete se sigurno, najčešće i najbitnije. Možda neka mana torbe jeste to što u toku puta može da se dogodi da se sadržaj malo pretumba i da se stvari pogužvaju, ali to opet nije nešto što je mnogo strašno, niti nešto što onemogućava funkcionisanje dece na ekskurziji.

S druge strane, kofer nudi preglednost i lepo slaganje svih stvari. Njegova namena u te svrhe je najbolja. Međutim, detetu ne možete dati bilo koji kofer, već morate da birate onaj koji odgovara njegovom uzrastu i fizičkoj konstituciji. 

Ukoliko se odlučite da kofer bude nešto u šta se dete pakuje za ekskurziju, onda se najpre uverite da dete može da ga ponese, da može nesmetano da izvuče ručku i da ga vuče za sobom, a tek onda ga u njega i pakujte. Dobra strana svega toga jeste što ćete sigurno pronaći kofer koji odgovara prema ovim parametrima. I onda, kada odaberete gde će sve da se pakuje, sledi nekad i mali pakao, šta sve poneti?!

Spisak za pakovanje dece kada idu na ekskurziju

Tipovi ekskurzija se razlikuju, najpre u odnosu na to tokom kojeg godišnjeg doba se odvijaju. Shodno tome, kao i vrsti ekskurzije, pakovanje se razlikuje jedno od drugog, ali postoje uvek iste stvari koje se moraju naći spakovane i ponesene na put.

Krenite od najsitnijeg, a to su veš i čarape, te to spakujte u većim količinama, a ne po danima, kako se to najčešće radi. Deca se igraju, skaču, idu svuda, što znači i dosta prljanja, pa presvlačenja jednom do dva puta dnevno nisu strana. Zato, pridodajte ovome više majica, duksića i donjih delova trenerki. 

Neka vam prioritet bude sportska garderoba, kako zbog udobnosti, tako i zbog lakšeg presvlačenja deteta, jer neće baš svaki put imati pomoć oko toga, što naravno se odnosi na mlađu decu. Pre odlaska na ekskurziju ćete dobiti sve upute, informacije, pa tako ćete znati da li postoje situacije gde će trebati neka elegantna garderoba, neka maska možda, sve to uredno pripremite, a pakovanje uradite zajedno sa detetom, kako bi znalo u svakom momentu gde se šta u torbi ili koferu nalazi.

Ovom spisku pridodajte bar dve pidžame, kao i neke sobarice, koje će koristiti tokom boravka u sobi i hotelu. Sve ove stvari možete posebno i zajedno da sortirate, šta se nosi napolju, šta na nekoj žurci, a šta tokom jela u hotelu, boravka u hotelu, što će detetu olakšati celokupan boravak.

Kozmetičku torbicu posebno izdvojte. U njoj se moraju naći sapun za ruke, pasta i četkica za zube, šampon i neka kupka, kao i mleko za telo koje se inače koristi ili neka krema. Savet je da detetu uvek spakujete i neki peškirić, da ima viška, bar za lice. Kada sve to uredno smestite u kofer, ukoliko dete ima neku terapiju ili posebni tretman bilo koje vrste, potrepštine za to stavite na sam vrh kofera/torbe, o tome detaljno obavestite učiteljice ili nastavnike i pošaljite dete da zajedno sa svojim drugarima krene u ovu avanturu nakon koje ćete danima slušati brojne utiske i doživljaje, ali ćete biti bezbrižni dok je na putu jer ste mu sve potrebno osmislili i spakovali.


Podeli sa prijateljima: