Čini se da je sa razvojem tehnologije, bojenje sa bojicama i flomasterima pomalo zapostavljeno u dečijim aktivnostima. Iako isprva može delovati kao potpuno bezazlena aktivnost, bojenje ima toliko koristi i jako je važno da svako dete ima svoj komplet sa kojim će moći da boji kada god mu padne na pamet. 

Postoji toliko mnogo benefita i razloga da se deca više uključe u čin bojenja.


Benefiti bojenja

Evo koji su benefiti bojenja u dečijim aktivnostima:

1. Fini motorički razvoj: Bojenje pomaže deci da razviju dobar opip prsta. Zahvaljujući bojenju, deca imaju priliku za vežbanje držanja olovke na pravilan način i pomaže u razvoju tih finih motoričkih mišića na rukama, prstima i zglobu.

2. Koncentracija: Dečija koncentracija je nešto što se  tokom vremena razvija i poboljšava. Bojenje zahteva dobru koncentraciju i ova vrsta fokusiranja na jedan zadatak može da pomocgne detetu da razvije svoj ukupni nivo koncentracije.

3. Prepoznavanje boje: Aktivnosti sa bojenjem podstiču svest o boji. Korišćenje različitih boja pruža deci mogućnost da istražuju različite kombinacije i omogućava im da vide kako mogu da promene izgled određene slike. Takođe, deca su u mogućnosti da steknu svest o manje poznatim bojama. 

4. Koordinacija oko-ruka: Bojenje pomaže u razvoju vizuelno-motorne koordinacije, tj. koordinacije oko-ruka dok dete uči da je neophodno da se boji unutar određenog područja. Posmatranje, obavljanje i koordiniranje obe akcije je veština koja se postepeno razvija prilikom bojenja. Kada deca prvi put počnu da boje, biće im teško isprva da boje unutar linija, ali kako napreduju, njihova veština će se poboljšavati. Jednom kada ovo savladaju deca stiču osećaj ponosa i dostignuća jer je ovo ipak napredna i ne tako lako savladiva veština.

5. Osećaj ponosa i dostignuća: Moramo da pružimo deci svaku priliku da stekne samopouzdanje i da razviju osećaj sopstvene vrednosti. Ako mogu stvoriti nešto sopstvenim rukama i što pritom lepo i izgleda,  tada će to pomoći u pozitivnom razvoju njihove ličnosti.

6. Kreativnost: Bojenje i crtanje podstiče kreativno razmišljanje. Deca mogu da razviju sopstveni stil crtanja i da uživaju u stvaranju imaginarnog sveta. Deca pritom nauče i da planiraju kao i da odlučuju koje boje će koristiti, a zatim i kojim redosledom će obojiti stvari unutar te slike. Kako njihovo samopouzdanje raste, veća je verovatnoća da će rizikovati i da će početi da eksperimentišu sa bojom i različitim tehnikama bojenja. 


Flomasteri za decu

Jedan od najčešćih izbora za decu vrtićkog uzrasta i deo obaveznog pribora svakog predškolca jesu flomasteri. Deca vole flomastere zbog jačine boje i jer su im zgodniji za ostavljanje traga. Ovo je naročito zgodno mlađoj deci koja tek treba da nauče da pravilno drže olovke i bojice u ruci. Sa druge strane, roditelji manje preferiraju flomastere za svoju decu jer se boje potencijalnih nezgoda i trajnih tragova na koži, odeći, nameštaju, zidovima i slično. Iz tog razloga, preporučuje se da se za mlađu decu nabavljaju isključivo vodoperivi flomasteri. Čak i ako dete oboji slučajno (ili namerno) svoju majicu ili komad nameštaja, trag flomastera se lako može skinuti uz pomoć deterdženta. U slučaju da deca oboje zid vodoperivim flomasterima, obično je dovoljno da pređete zid sa vlažnom maramicom.  O najboljim flomasterima za decu pisali smo detaljnije u ovom tekstu:

Najbolji flomasteri za decu 


#Pulse preporućuje - Deli flomasteri za najmlađe

Za decu najmlađeg uzrasta neophodno je da flomasteri budu vodoperivi (kao što smo već naveli, zbog slučaja nezgoda), da imaju jaku i postojanu boju, ali i da su odgovarajućeg oblika koja je odgovarajuća za malenu dečiju još uvek neizvežbanu šaku. Još jedna važna stvar jeste da ti flomasteri budu potpuno netoksični i da su bezbedni po decu (pogotovo za onu koja nisu naučila da razlikuju flomastere od hrane). U skladu sa navedenim zahtevima za najmlađe iz naše ponude izdvajamo Jumbo flomastere marke Deli koji su ergonomski dizajnirani da se uklapaju u šaku dece mlađeg uzrasta; čija boja je sasvim postojana i lako se ispisuje trag; Jumbo Deli flomasteri su vodoperivi, njihova boja se vrlo lako skida sa kože čak i bez upotrebe sapuna;i što je najvažnije, ovi flomasteri su potpuno bezbedni za dečiju upotrebu i njihova boja nije toksična. Uz ove flomastere deca mogu potpuno da se prepuste svom kretivnom naboju, a roditelji ne moraju da brine da će njihova kreativnost ostaviti trajne i teško izbrisive tragove na dečijoj koži ili u domu. 


Bojice za decu

Već smo naveli da je za bojenje uz pomoć bojica nešto kompleksnije, da je potreban veći pritisak da se ostavi trag i da se uz pomoć bojica odlično vežba vizuelno-motorička koordinacija. Zbog toga su bojice još jedan “must have” kreativnog pribora svakoga deteta. Preporuka je da najmlađi prvo počnu sa voštanim bojicama i da nakon toga pređu na drvene. Bojice ostavljaju, naravno, blaži trag u odnosu na flomastere, ali upravo zbog tog traga zahtevaju više veštine, ali i proizvode finiji rezultat i omogućavaju decu da zadru u veće finese prilikom bojenja. Uz bojice se može eksperimentisati sa različitim tehnikama bojenja, može se senčiti, može se raditi i akvarel,... Jednostavno, bojice predstavljju korak dalje u odnosu na flomastere. Bojicama smo nedavno posvetili čitav jedan tekst koji možete pročitati ovde.


#Pulse preporučuje - bojice Deli

Na našem tržištu mogu se naći bojice raznih brendova različitog cenovnog ranga. Međutim, ukoliko ste i sami isprobali više brendova, sigurno ste primetili da kvalitet može značajno da varira, da se kod nekih bojica srce prebrzo troši i da se ne mogu valjano zarezati, da je sa nekim bojicama teže ostaviti trag i da čak mogu da uzrokuju žuljeve na dečijoj ruci. Iz naše ponude, pored Pulse bojica iza kojih i sami stojimo, izdvajamo i bojice brenda Deli. Deli bojice svojim kvalitetom mogu da pariraju mnogo skupljim brendovima, sa njima možete biti sigurni da ste kupili nešto dobro za svoje dete, one su ergonomskog oblika, srce bojice ne puca lako, zgodne su za rezanje i njihov trag je postojan. Na našem sajtu možete videti i plastične i drvene trougaone Deli bojice, kao i voštane i akvarel bojice. Akvarel bojice su karakteristične i možete da ih nabavite da osvežite dečiji kreativni pribor i kada mislite da je deci možda dosadilo crtanje, jer uz njih crtanje i bojenje dobija jedan sasvim novi nivo, kombinuje se bojenje i akvarel tehnika koja će deci posebno biti interesantna. 


Pogledajte kompletnu ponudu flomastera i bojica za decu na našem sajtu i pronađite pribor koji će omogućiti vašem detetu da rasprši svoj kreativni potencijal i da jednostavno uživa u blagodetima bojenja. 


Podeli sa prijateljima: