Da li uživate u kićenju jelke i dekorisanju kuće za praznike? Ukoliko imate decu, verujemo da i njima to pričinjava posebno zadovoljstvo.

Da li imate puno ukrasa ili ste razmišljali o tome da nabavite još? Da li ste razmišljali o uradi sam ukrasima? Osim što su potpuno unikatni i što će vam prirediti posebnu priliku za dodatno vreme koje ćete provesti zajedno sa detetom u planiranju i izradi istih, oni će u godinama koje dolaze zauzimati posebno mesto na jelci jer će sigurno evocirati lepe uspomene.

I zato, ako već niste počeli sa ovom tradicijom, predlažemo vam da je uvedete od ove godine. Nudimo vam neke originalne i ne prezahtevne ideje (jer ko još želi frustraciju) za uradi sam varijante ukrasa koje možete da napravite zajedno sa svojom decom tokom praznične sezone.

Kako bismo vam pomogli da dobijete inspiraciju za sopstvene ukrase, pripremili smo neke  ideje koje nije tako teško napraviti u uradi sam varijanti.

Sa toliko „uradi sam“ novogodišnjih ukrasa i opcija koje možete odabrati, sigurno ćete pronaći nešto što odgovara vašem ukusu.


Novogodišnji ukrasi za jelku

Doček nove kalendarske godine bio bi nezamisliv bez novogodišnje jelke. Kultura kićenja jelki datira još od vremena pagana, a za ukrašavanje se tokom istorije koristilo voće, povrće, sveće da bi se krajem 19. veka pojavili klasični komercijalni ukrasi, slatkiši za jelku i drugi. Iako se u prodavnicama mogu naći najrazličitiji ukrasi, definitivno se najviše cene i najkreativniji su upravo uradi sam ukrasi. Izrada ovih novogodišnjih ukrasa ne mora uopšte da bude teška, a mi smo vam pripremili par ideja koje nisu zahtevne i koje se mogu realizovati sa materijalima koje već imate u kući.

Projekte koji slede, klasifikovali smo po težini izrade, od najlakših ka težim, a sve možete izvesti uz pomoć opreme koju imamo u ponudi.


Ukrasi sa unikatnim crtežima

Ovo je najjednostavniji projekat koji je pogodan za decu svih uzrasta. Sve što vam je potrebno jeste ukrasna kugla i Pilot markeri. Ovi markeri pogodni su za ukrašavanje najrazličitijih materijala, a kako ova vrsta dekorisanja izgleda u praksi možete videti na sledećem linku:Ukrasi od kartona ili filca

Za ove ukrase možete koristiti tanji karton ili filc. Postoji više varijanti, a sigurni smo da ćete tokom procesa zajedno sa detetom lako osmisliti nove. Ideja je sledeća: osnovni materijal se izreže u željeni oblik: jelka, krug, zvezda,... pri vrhu se probuši rupica za konac koji će se provući kako bi ukras mogao da se zakači na jelku na kraju.

Ukoliko ste se npr. odlučili za jelku, možete zalepiti zvezdu na vrhu od filca, a ukrase od dugmića ili malih pompomova.

Okrugli karton može biti običan okrugli ukras koji će dete dekorisati flomasterima, a možete mu dodati oči i docrtati usta ili od filca kapicu za Deda Mraza. Možete iseći i spojiti (lepkom ili koncem) tri okrugla kartona ili filca različitog oblika i izraditi Sneška Belića. Pustite mašti na volju, mogućnosti je pregršt.


Rudolf od kartona i vunice

Ovo je još jedna veoma jednostavna ideja. Sve što vam je potrebno jeste manji karton, lepak, mali crveni pom pom i braon vunica. Karton izrežite u obliku jednakostraničnog trougla. Najpre se karton premaže lepkom, a potom se braon vunica obmotava oko njega. U okviru jednog ugla ćete staviti nos (mali crveni pom pom), a u suprotnom delu oči. Dodajte rupicu i konac za kačenje i vaš Rudolf za jelku je gotov.


Zvezda od vunice

Potrebni materijali: plutana tabla, čiode za tablu, vunica za pletenje, lepak

Za početak je neophodno da se na običnom papiru nacrta zvezda i da se odrede tačke gde ćete provući čiode. Papir čiodama pričvrstite za plutanu tablu (papir će vam poslužiti i za zaštitu same table od lepka koji ćete koristiti kasnije). Za drugi korak trebaće vam vunica. Odaberite čiodu od koje ćete početi i na nju privežite jedan kraj vunice. Nakon toga, potrebno je vunicu provlačiti između čioda i u što više slojeva. Kada smatrate da ste završili, privežite i drugi kraj vunice ili je provucite među zategnute delove i na kraju pređite lepkom u stiku (može i običan lepak ako nemate) i ostavite da se osuši.

Nakon što ste sigurni da se dobro osušilo (i koliko vam strpljenje deteta dozvoli), odvojte masu od plutane table. Sve što je potrebno jeste da pri vrhu uvežete još jedan konac za kačenje i dobićete unikatni novogodišnji ukras. Za podlogu umesto plutane table možete koristiti i stiropor ili vrh kutije od kartona, a neka vam naredni korak bude poigravanje sa različitim oblicima.

Druga varijanta za lepljenje je da napravite mešavinu vode i lepka u koju ćete umočiti vunicu.


Ukrasi za jelku od sijalice

Za unikatne ukrase možete koristiti i iskorišćene sijalice. Ako sijalica koju koristite ima bilo kakve natpise na njoj, koristite vatu natopljenu acetonom da ih skinete. Nanesite sloj lepka na stakleni deo pomoću četkice, a zatim pospite šljokicama. Ako koristite bele šljokice možete nastaviti sa dekoracijom sneška uz dodatne dugmiće, šal i kapu.

Nanesite drugi sloj lepka za dekupaž da zapečatite šljokice i ostavite da se osuši.

Koristeći ovaj princip možete uraditi najrazličitije ukrase.


Novogodišnji ukrasi za sto ili komodu

Ukrasi nisu rezervisani samo za jelku. Sa ovim idejama unesite prazničnu dekoraciju u svaki kutak vašega stana. Od prazničnog stola, preko fiokara, cipelara ili komode za tv…

Iskoristite autiće koji trenutno nisu u upotrebi

Ukoliko je dete trenutno preraslo igračke automobile koje trenutno ima (ili jednostavno želite da im date novi novogodišnji šmek), vrlo jednostavno ih možete pretvoriti u deo praznične dekoracije. Za ovu ideju mogu poslužiti bilo koji automobilčići za decu, ali poseban efekat imaju malo retro automobili. Sve što vam je potrebno jeste vunica ili tanak kanap za vezivanje i mali komad novogodišnje girlande. Pretpostavljamo da već vidite šta je ideja: girlandu vežite oko autića (najbolje je da girlanda bude na krovu) i dečiji autić postaće deo novogodišnje dekoracije. Naravno, ako imate veće automobile igračke, imate mogućnost i za veću girlandu i dodatne ukrase koje možete staviti na nju.

Ukrasi od toalet papira

Još jedan zanimljiv način da napravite jednostavan ukras jeste da iskoristite rolne od toalet papira. Postoji mnogo ideja na internetu koje se mogu pronaći za pravljenje najrazličitijih irvasa, vilenjaka, Sneška Belića i Deda Mraza. Mi vam nudimo jednu ideju za irvasa. Običnu rolnu od toalet papira obeležite po sredini i izrežite trakice od tog dela. Trakice će biti irvasovi rogovi koje ćete ostaviti sa leve i desne strane u odnosu na lice, a ostatak možete izrezati. Zalepite ili docrtajte irvasove oči i stavite jedan crveni pompom za njušku.  Na kraju od odsečenih trakica možete napraviti stalak za kačenje koji ćete zalepiti u gornjem delu ukrasa ili ih samo možete položiti na pogodnu granu na jelci ili sržati na komodi ili fiokaru.

Za Sneška Belića obojte rolnu u belu boju i dodajte šal, oči, dugmiće,... a za Deda Mraza koristite vatu za kosu i bradu i dodatnu kapicu možete napraviti od kolaž papira.


Novogodišnji ukrasi od šišarki

Prošetajte po kraju, sakupite šišarke, osušite ih i iskoristite za prazničnu dekoraciju.  


Vilenjak od šišarki

Ovo je još jedna jednostavna ideja u kojoj mogu učestvovati i najmlađa deca. Običnu šišarku osušite i dajte detetu da je oboji u željenu boju. Od filca ili kolaž papira napravite kapicu, koju ćete nakon što se boja osuši dodati na telo vilenjaka. Ostaje još samo nos koji možete napraviti od vunice ili pompoma. Nos pričvrstite blizu kape i dodajte još neki detalj ako želite. Ovako napravljen ukras može stajati i zasebno na nekoj komodi, a možete dodati i končić kojim ćete ga zakačiti na jelku. Vodite računa u tom slučaju da kapa bude dobro pričvršćena kako bi mogla da visi zajedno sa ostatkom ukrasa.


Novogodišnji venčić od šišarki

Venčić za vrata ne morate platiti puno, možete ga i sami napraviti. Sve što vam je potrebno jesu jedan veći karton, tanji kanap za vezivanje, girlanda, pištolj na topli lepak, malo akrilne bele boje i šišarke i ukrasi.

Prvi korak jeste da se napravi osnova od kartona. Za to će vam najbolje poslužiti dva okrugla tanjira različite veličine. Prvo postavite veći tanjir i obeležite oblik kruga na kartonu , a zatim ponovite isto to sa manjim tanjirom. Izrežite osnovu prema obeleženom obliku.

Drugi korak je da oko osnove vežete kanap koji će koristiti za kačenje kasnije. Najpre jedan deo kanapa iskoristite da vežete deo za kačenje i odredite na kojoj će visini biti okačen venčić, a ostatak iskoristite da vežete kanap za karton. Važno je da dobro vežete i da koristite jači kanap koji može da podnese težinu kako bi venčić kasnije ostao na mestu. Zatim šišarke donjim delom zalepite za karton tako da pokrije čitavu površinu. Isecite manje komade girlande i njima popunjavajte delove između šišarki. Potom šišarke i delove girlande blago potapkajte na određenim mestima akrilnom belom bojom. Za tapkanje možete iskoristiti sunđer. Koristite lepak da zakačite ukrase. Dodajte mašnu na vrhu po želji. Pre kačenja ostavite da se dobro osuši.  


Ručno pravljeni ukrasi kao poklon

Sve navedene ukrase možete koristiti i kao novogodišnji poklon. Jer ništa nije vrednije od vremena i truda koji ste uložili u pravljenje nečeg specijalno za osobu koju ste odlučili da darujete. Osim ukrasa, za još konkretnih uradi sam ideja koje možete da primenite za pravljenje poklona preporučujemo vam da pročitate ovaj tekst - Novogodišnji pokloni – ideje za rad sa decom


Novogodišnji ukrasi od papira

Vrlo jednostavno možete napraviti i ukrase od papira, bilo da li ih planirate za jelku, kao dekoraciju za zid ili za prozor.


Ukrasi za jelku od papira

Evo najjednostavnije varijante. Isecite oblike od papira. Krug, trougao, kvadrat… Napravite rupicu kroz koju ćete provući konac. Dekorišite oblike. Za dekoracju se mogu koristiti bojice, stikeri, kolaž papir, šljokice ili bilo koji drugi šareni papir. Na primer, možete izrezati raznobojne kvadratiće od kolaž papira i njima dekorisati osnovni oblik. Možete napisati imena svih članova porodice i na taj način da dekorišete. Možete iscrtati oblik Sneška Belića, Deda Mraza ili božićne čarapice i na taj način napraviti ukras.

Pahuljice od papira

Za ove divne ukrase potreban vam je samo običan beli papir, makaze i olovka. Papir se presavije više puta. Krajnji oblik bi trebalo da bude u obliku trougla, a zatim se olovkom nacrtaju razni oblici i iseku makazama. Kada završite sa sečenjem, papir se raširi i dobićete unikatne pahuljice koje su idealne za lepljenje na prozoru. Više ideja za crtanje i izradu pahiljica od papira pogledaj:


3d jelka od papira i vunice

Napravite trodimenzionalnu jelku od papira i vunice.

Potrebni materijali: papir ili tanji karton, prozirna folija, vunica (može i običan konac) i lepak.

Napravite kupu od papira: prvo treba iseći krug od papira koji se zatim urola dok

se ne dobije željeni oblik. Kupa ne mora da bude savršena, možete makazama odseći višak, ali možete odrediti i olovkom krajeve.

2. Kupu obložite folijom za hranu

3. Pripremite rastvor od vode i lepka

4. Vunicu postepeno natapajte u rastvoru, a zatim počnite da je obmotavate oko jelke.

5. Kada ste zadovoljni debljinom i gustinom vunice, ostavite jelku da se dobro osuši.

6. Kada ste sigurni da je jelka potpuno suva, lagano izvucite papir i foliju i vaša jelka od vunice je spremna.

7. Za dodatno ukrašavanje možete koristiti vatu ili vunicu. Ovako napravljena, jelka može biti samostojeća ili možete dodati končić i da je okačite kao ukras.

Istu ovu tehniku možete koristiti i za pravljenje okruglih ukrasa, samo što ćete u tom slučaju umesto kupe od papira koristiti blago naduvan mali balon koji ćete nakon što se masa osuši da probušite i izvadite.


Novogodišnji ukrasi za prozore i zidove

Ukrasni anđeli od papira

Potrebni materijali: makaze i malo duži papir

Papir preklapajte kao veliku lepezu (na jednu, pa na suprotnu stranu) debljine do 10cm (u zavisnosti od toga koju veličinu anđela želite), a potom na poleđini nacrtajte anđela. Izrežite i rasklopite i dobićete ukrasnu traku sa nizom anđela spojenih krilima. Ovako napravljenu traku možete iskoristiti kao ukras za stepenice, zidove, a možete je postaviti i na jelku. Naravno, anđeli su samo primer, možete je napravite u bilo kakvom obliku koji se vama dopada (ili vam je jednostavniji). Video prikaz ukrasa kreiranih na ovaj način možete pogledati:Viseći ukras od kolaž papira

Potrebni materijali: komad tanjeg kartona, kolaž papir

Isecite komad tanjeg kartona (od korice od bloka ili omota sveske na primer) kao traku. Potom na krajevima isečene trake nanesite lepak za papir i formirajte oblik prstena. Pri vrhu iglom probodite malu rupu i provucite konac. Od kolaž papira isecite razne oblike (zvezde, jelke,...)  i nanižite ih na konac (koristite iglu da napravite rupice na svakom pojedinačnom obliku) tako da vise kroz prsten. Ovakav ukras lepo će izgledati ako ga okačite na zid ili plafon, a deca se mogu poigravati sa oblicima i bojama.


Novogodišnje figurice iz rerne

Potreban materijal: voštane bojice ili glina, tempere, vodene boje ili Pilot markeri za ukrašavanje.

Pripremite materijal - ako koristite voštane bojice, narendajte ih i otopite u plehu u rerni; glinu razmesite dok ne omekša

Nakon što je materijal spreman (bojice prohlađene, glina omekšala), možete modlama kreirati novogodišnje oblike ili da ih sečete nožem.

Iglom, na vrhu ukrasa, probodite rušu kroz koju ćete provući končić za kačenje.

Glinene ukrase ostavite na suncu ili ih kratko zapecite u rerni da bi bili čvršći

Ovako napravljeni ukrasi mogu se dekorisati temperama za bojenje ili Pilot markerima (još ideja za dekorisanje Pilot markerima možete pogledati na sledećem linku:


Od ovako napravljenih ukrasa možete i napraviti dekorativni lanac. Potrebno je samo da pri sredini ukrasa umesto jedne probodete po dve rupe i da ukrase nanižete na vunicu ili neki jači konac.

Nadamo se da smo vam dali dovoljno ideja da se i sami odvažite i napravite sa decom svoje novogodišnje ukrase. Preporučujemo vam da decu uputite na tehnike koje smo naveli, a njihova mašta će doprineti da naprave najkreativnije varijacije za još lepše ukrase. Jedini važan savet koji vam možemo dati je da zaštitite nameštaj kako ne bi bilo bojazni od oštećenja i kako biste mogli da kreirate ukrase u što opuštenijoj atmosferi. Nemojte biti perfekcionisti, cilj jelke i uradi sam projekata nije da budu savršeni, cilj je da podstaknete decu da stvaraju i da što je više moguće uživate u zajedničkom projektu.
Podeli sa prijateljima: