Doček nove kalendarske godine bio bi nezamisliv bez novogodišnje jelke. Kultura kićenja jelki datira još od vremena pagana, a za ukrašavanje se tokom istorije koristilo voće, povrće, sveće da bi se krajem 19. veka pojavili klasični komercijalni ukrasi, slatkiši za jelku i drugi. Iako se u prodavnicama mogu naći najrazličitiji ukrasi, definitivno se najviše cene i najkreativniji su upravo uradi sam ukrasi. Izrada ovih novogodišnjih ukrasa ne mora uopšte da bude teška, a mi smo vam pripremili par ideja koje nisu zahtevne i koje se mogu realizovati sa materijalima koje već imate u kući.

Projekte koji slede, klasifikovali smo po težini izrade, od najlakših ka težim, a sve možete izvesti uz pomoć opreme koju imamo u ponudi. 

Ukrasi sa unikatnim crtežima

Ovo je najjednostavniji projekat koji je pogodan za decu svih uzrasta. Sve što vam je potrebno jeste ukrasna kugla i Pilot markeri. Ovi markeri pogodni su za ukrašavanje najrazličitijih materijala, a kako ova vrsta dekorisanja izgleda u praksi možete videti na sledećem linku - ">">


Pahuljice od papira

Za ove divne ukrase potreban vam je samo običan beli papir, makaze i olovka. Papir se presavije više puta. Krajnji oblik bi trebalo da bude u obliku trougla, a zatim se olovkom nacrtaju razni oblici i iseku makazama. Kada završite sa sečenjem, papir se raširi i dobićete unikatne pahuljice koje su idealne za lepljenje na prozoru. Više ideja za crtanje i izradu pahiljica od papira pogledaj " target="_blank">ovde.

Ukrasni anđeli od papira

Potrebni materijali: makaze i malo duži papir

Papir preklapajte kao veliku lepezu (na jednu, pa na suprotnu stranu) debljine do 10cm (u zavisnosti od toga koju veličinu anđela želite), a potom na poleđini nacrtajte anđela. Izrežite i rasklopite i dobićete ukrasnu traku sa nizom anđela spojenih krilima. Ovako napravljenu traku možete iskoristiti kao ukras za stepenice, zidove, a možete je postaviti i na jelku. Naravno, anđeli su samo primer, možete je napravite u bilo kakvom obliku koji se vama dopada (ili vam je jednostavniji). Video prikaz ukrasa kreiranih na ovaj način možete pogledati ">ovde


Viseći ukras od kolaž papira

Potrebni materijali: komad tanjeg kartona, kolaž papir 

Isecite komad tanjeg kartona (od korice od bloka ili omota sveske na primer) kao traku. Potom na krajevima isečene trake nanesite lepak za papir i formirajte oblik prstena. Pri vrhu iglom probodite malu rupu i provucite konac. Od kolaž papira isecite razne oblike (zvezde, jelke,...)  i nanižite ih na konac (koristite iglu da napravite rupice na svakom pojedinačnom obliku) tako da vise kroz prsten. Ovakav ukras lepo će izgledati ako ga okačite na zid ili plafon, a deca se mogu poigravati sa oblicima i bojama. 

Zvezda od vunice

Potrebni materijali: plutana tabla, čiode za tablu, vunica za pletenje, lepak

Za početak je neophodno da se na običnom papiru nacrta zvezda i da se odrede tačke gde ćete provući čiode. Papir čiodama pričvrstite za plutanu tablu (papir će vam poslužiti i za zaštitu same table od lepka koji ćete koristiti kasnije). Za drugi korak trebaće vam vunica. Odaberite čiodu od koje ćete početi i na nju privežite jedan kraj vunice. Nakon toga, potrebno je vunicu provlačiti između čioda i u što više slojeva. Kada smatrate da ste završili, privežite i drugi kraj vunice ili je provucite među zategnute delove i na kraju pređite lepkom u stiku (može i običan lepak ako nemate) i ostavite da se osuši.

Nakon što ste sigurni da se dobro osušilo (i koliko vam strpljenje deteta dozvoli), odvojte masu od plutane table. Sve što je potrebno jeste da pri vrhu uvežete još jedan konac za kačenje i dobićete unikatni novogodišnji ukras. Za podlogu umesto plutane table možete koristiti i stiropor ili vrh kutije od kartona, a neka vam naredni korak bude poigravanje sa različitim oblicima. 

Druga varijanta za lepljenje je da napravite mešavinu vode i lepka u koju ćete umočiti vunicu.

 

3d jelka od vunice i papira

Na sličan način možete napraviti i trodimenzionalnu jelku. 

Potrebni materijali: papir ili tanji karton, prozirna folija, vunica (može i običan konac) i lepak. 

  1. Napravite kupu od papira: prvo treba iseći krug od papira koji se zatim urola dok

se ne dobije željeni oblik. Kupa ne mora da bude savršena, možete makazama odseći višak, ali možete odrediti i olovkom krajeve. 

2. Kupu obložite folijom za hranu

3. Pripremite rastvor od vode i lepka 

4. Vunicu postepeno natapajte u rastvoru, a zatim počnite da je obmotavate oko jelke. 

5. Kada ste zadovoljni debljinom i gustinom vunice, ostavite jelku da se dobro osuši. 

6. Kada ste sigurni da je jelka potpuno suva, lagano izvucite papir i foliju i vaša jelka od vunice je spremna. 

7. Za dodatno ukrašavanje možete koristiti vatu ili vunicu. Ovako napravljena, jelka može biti samostojeća ili možete dodati končić i da je okačite kao ukras. 

Lampion od vunice

Potrebni materijali: balon, vunica (može i običan konac) i lepak

Da biste napravili ove dekorativne lampione, potrebno je da sledite ista uputstva kao za prethodne projekte (vunicu namačete u rastvor lepka i vode), uz jedini izuzetak što ćete vunicu obmotavati oko balona koji ste naduvali (ne previše tako da bude kružnog oblika). Kada se masa osuši, balon jednostavno probušite i izvučete ga iz vašeg novog lampiona. Jednostavno, zar ne?

 

Novogodišnje figurice iz rerne

Potreban materijal: voštane bojice ili glina, tempere, vodene boje ili Pilot markeri za ukrašavanje.


  1. Pripremite materijal - ako koristite voštane bojice, narendajte ih i otopite u plehu u rerni; glinu razmesite dok ne omekša
  2. Nakon što je materijal spreman (bojice prohlađene, glina omekšala), možete modlama kreirati novogodišnje oblike ili da ih sečete nožem. 
  3. Iglom, na vrhu ukrasa, probodite rušu kroz koju ćete provući končić za kačenje. 
  4. Glinene ukrase ostavite na suncu ili ih kratko zapecite u rerni da bi bili čvršći
  5. Ovako napravljeni ukrasi mogu se dekorisati temperama za bojenje ili Pilot markerima (još ideja za dekorisanje Pilot markerima možete pogledati na sledećem linku - ">
  6. Od ovako napravljenih ukrasa možete i napraviti dekorativni lanac. Potrebno je samo da pri sredini ukrasa umesto jedne probodete po dve rupe i da ukrase nanižete na vunicu ili neki jači konac. 

Nadamo se da smo vam dali dovoljno ideja da se i sami odvažite i napravite sa decom svoje novogodišnje ukrase. Preporučujemo vam da decu uputite na tehnike koje smo naveli, a njihova mašta će doprineti da naprave najkreativnije varijacije za još lepše ukrase. Jedini važan savet koji vam možemo dati je da zaštitite nameštaj kako ne bi bilo bojazni od oštećenja i kako biste mogli da kreirate ukrase u što opuštenijoj atmosferi. Nemojte biti perfekcionisti, cilj jelke i uradi sam projekata nije da budu savršeni, cilj je da podstaknete decu da stvaraju i da što je više moguće uživate u zajedničkom projektu. 

Ako su vam se dopale ove ideje, možda će vam se svideti i:

NOVOGODIŠNJI POKLONI – IDEJE ZA RAD SA DECOM