Sva deca imaju potrebu da izraze svoju kreativnost. Ona se na drugačiji način ispoljava u različitim uzrastima. Kada se govori o kreativnosti, prva stvar na koju roditelji pomisle jesu išarani zidovi kredama, stolovi na kojima su tragovi od tempera, flomastera i drugih boja. 

Međutim, razvoj i podsticanje kreativnosti kod dece niije važna samo kako bi vaš mališan lepo crtao, imao 5 iz likovnog i razvijao umetničku stranu. Razvoj ove veštine će omogućiti da vaše dete u kasnijem periodu razmišlja kreativno prilikom rešavanja problema i različitih izazova, donošenja odluka i razmišljanja izvan okvira što je u poslovanju, ali i životu i više nego korisno.

Jedan od saveznika razvoja i podsticanja kreativnosti u mlađem uzrastu svakako je i kolaž papir. Sa kolaž papirom možete na najrazličitije načine zainteresovati dete da pravi različite figure, možete ga koristiti kao sredstvo za učenje novih pojmova, praviti čestitke…

U daljem tekstu navodimo vam 7 odličnih i korisnih ideja za kretivan rad sa decom u kome će vam kolaž papir biiti glavni saveznik.


Učenje novih boja i oblika uz pomoć kolaž papira

Želite da vaš mališan na što efikasniji način usvoji nove pojmove, oblike i boje. Kolaž papir vam u tome može pomoći. Uzmite kolaž papir i makaze za papir i sa vašim mališanom napravite različite oblike u bojama koje su karakteristične za figuru koju pravite. Na primer žuti kolaž papir odaberite za pravljenje sunca. Na ovaj način mališan će imati jasnu asocijaciju za boju i pojam koji uči. Kroz proces igre i kreiranja same figurice nauči će dva nova pojma daleko brže nego kod suvoparnog učenja. 


Napravite čestitke za različite prilike sa vašim detetom

Umesto da kupujete gotove čestitke za različite prilike organizujte kreativnu radionicu sa vašim detetom. Od kolaž papira napravite raznovrsne čestitke za najrazličitije prilike. Motivišite dete na proces kreativnog razmišljanja. Prvo sa njim razgovarajte o tome što želi da napravi, na koji način će ukrasiti čestitku, koje elemente će kreirati. Na ovaj način dete ćete podstaći na maštanje i kreiranje ideje. Zatim uz pomoć kolaž papira od detetove ideje, zajedno napravite čestitku. Mališan će biti srećan jer će fizički moći da vidi svoju ideju i uživaće u samom procesu.


Pravljenje likova iz crtanog filma od kolaž papira

Verujemo da vaše dete ima omiljeni crtani film. Bilo da su to Patrolne šape, Pepa prase, Blejz ili Nindža kornjače sigurni smo da bi vašem mališanu bilo zanimljivo da svog omiljenog crtanog junaka napravi od kolaž papira. U ovom procesu možete mu pomoći da odabere boje koje će koristiti, da odredi koje boje će koristiti za koje elemente ( odelo, kapica, lice, ruke, noge). Kako biste dodatno razvili kreativnost kod mališana, pitajte ga koji element bi dodao svom omiljenom super heroju kako bi on bio još bolji - da li sladoled, čarobni štašić, knjigu… i taj element skrojite od kolaž papira.


Kolaž papir i učenje sabiranja i oduzimanja

Složićete se da suvoparne metode učenja brojanja, sabiranja i oduzimanja nisu baš efikasne. Deca brzo izgube pažnju. Brojevi kao takvi mogu im biti apstraktni i nezanimljivi. Kako biste deci učenje učinili zanimljivijim, radite to kroz primere, pojmove i asocijacije koje su im bliske i drage. Napravite od kolaž papira: cvetiće, zvezdice, srca, lopte ili neki drugi element koji dete voli. Napravljenje figurice koristite za učenje sabiranja, oduzimanja, brojenja ili skupova. Na ovaj način dete će imati jasnu asocijaciju, učiće kroz igru, a samim tim rezultat će biti odličan.


Osmislite društvenu igru sa kolaž papirom

Zbog posla i dinamičnog načina života imamo ograničeno vreme koje provodimo sa svojim mališanim. Kako bi ono bilo što kvalitetnije imamo jednu zanimljivu igru u kojoj može učestvovati cela porodica, od baka i deka do onih najmlađih. 

Samu igru možete prilagoditi različitim uzrastima kod dece. Ideja je da na papirićima napišete (kod nižih uzrasta nacrtate) različite pojmove (npr. sunce, neku životinju, drvo…) Svako od učesnika izvlači po papirić i pojam koji je izvukao mora da napravi uz pomoć kolaž papira. Na ovaj način cela porodica će biti uključena u proces. Možete crtati i praviti figurice u timovima ili pojedinačno. Takođe, možete napraviti različite teme same igre. 


Duga od kolaž papira

Kako biste naučili vaše dete da prati liniju prilikom crtanja ili pisanja i da osvesti kretanje i povlačenje linija u prostoru, napravite sa njim dugu od kolaž papira. 

  1. Prvo od kolaž papira napravite kvadratiće od različitih boja i nijansi. 

  2. Kvadratiće različitih boja stavite u jednu posudu. 

  3. Zatim od kartona napravite kalup za dugu. 

  4. Crnim markerom izvucite linije polukrugova od većeg ka manjem. 

  5. Kada je kalup spreman, krenite sa stvaranjem. Neka dete samo bira boje i slaže kvadratiće poput mozaika. 

Na ovaj način ćete podstaći dete da prepoznaje različitite boje i nijanse i da samo stvara dugu na osnovu sopstvene mašte. Kako bi dete pratilo ceo proces i bilo zainteresovano do kraja, predlažemo da i vi uzmete jedan kalup duge za sebe i krenete sa ukrašavanjem. Na ovaj način bićete model važem detetu na koji će ono želeti da se ugleda, a samim tim svoj mali projekat završiće do kraja. 


Kreirajte različite emotikone i naučite dete da iskaže svoje emocije

Jako je važno da od malih nogu naučite dete da prepozna i iskaže svoje emocije. I ovo možete uraditi kroz kreativan proces u toku igre.

Uzmite okrugle papirne tanjiriće bele boje. Neka oni predstavljaju lica kojima je potrebno dadati izraz. 

U razgovoru sa vašim detetom svakom licu dajte određenu karakteristiku. Cilj je da dete svakom belom tanjiriću da život, kreirajući elemente od kolaž papira. Na ovaj način razvićete kreativnost kod deteta ali ćete ga upoznati i sa dijapazonom emocija. Pa tako jedan tanjirić može imati kapu, širok osmeh i crveni nosić, drugi dugu braon kosu, šiške i pegice, a treći može da bude tužan i da plače. 

Učenje, igranje, pravljenje i stvaranje, mnogo opcija daje kolaž papir. Vaše dete i vi sigurno ćete uživeti u upotrebi ove jednostavne, a toliko kreativne stvarčice. U asortimanu Pulse online prodavnice možete nabaviti kolaž papir, ali i drugi materijal i pribor koji će podstaći vaše dete da se kreativno izražava. Ukrasite svoj dan i dan vašeg deteta šarenim papirićima i uživajte u procesu stvaranja. 
Podeli sa prijateljima: