Da li ste se ikada zapitali zašto su uradi sam projekti toliko važni za dečiji razvoj? Pogotovo kada su u pitanju deca starosti 5 - 7 godina. Stručnjaci tvrde da su uradi sam projekti jedan od najboljih načina da se pomogne deci da uče i da se razvijaju. Zato se aktivnosti toliko rade u vrtiću, pogotovo u predškolskom, ali to nije slučaj samo kod nas, nego i širom sveta. 


Deca vole uradi sam aktivnosti i za njih je važno da se vežbaju i u školi i kod kuće.


U nastavku ćemo opisati koji su sve benefiti koje pružaju ove aktivnosti i zašto su toliko značajne za predškolce, a zatim ćemo vam ponuditi ideje za aktivnosti koje možete izvesti kod kuće: 


Razvoj grafomotorike

Kada deca prstima manipulišu umetničkim materijalima, ona razvijaju svoje fine motoričke veštine dok koriste male mišiće u rukama. Njihove veštine koordinacije poboljšavaju se kad nauče da koriste obe ruke istovremeno.

I sve se to spontano dešava kada deca farbaju, boje, lepe i koriste makaze. Što se brže razvijaju njihove fine motoričke sposobnosti, to deca mogu biti samostalnija. Pored pisanja, grafomotorika je važna za mnoge stvari, od korišćenja escajga za jelo, do vezivanja vlastitih cipela. Da mnoga deca nemaju razvijenu grafomotoriku svedoči činjenica da čak 50% dece drugoga razreda ne ume da vezuje pertle samostalno. 


Pismenost

Veštine rane dečije pismenosti i njihova veza sa uradi sam projektima pokriva širok spektar oblasti - od govora i čitanja, do slušanja i razumevanja. Dok deca rade neku aktivnost, ona razgovaraju o onome što rade, postavljaju pitanja i na taj način se razvijaju njihove komunikacione veštine, a to je jedna od najbitnijih veština za uzrast predškolaca. 


Koncepti matematike

Za osnovne matematičke veštine se često ne smatra da su sastavni deo uradi sam aktivnosti. Međutim,  matematičke veštine moraju da se koriste često tokom ovih aktivnosti i one imaju pozitivan efekat na razvijanje matematičkih veština kod dece predškolskog uzrasta.

Deca treba da nauče i da prepoznaju različite oblike, da broje i da sortiraju umetničke potrepštine, pa čak i da mere dužine i veličine umetničkih materijala. Da bi se matematika mogla savladati, potrebna je moć mišljenja, kao i veštine rešavanja problema, što su sve veštine koje se mogu steći uz uradi sam aktivnosti..


Kreativnost

Uradi sam projekti omogućavaju deci da razvijaju svoju kreativnost koja će im biti jako važna tokom njihovog života. Kada radite nešto kreativno, deci dozvoljavate samoizražavanje i to im omogućava da iskažu svoja osećanja, kao i da se nose sa njima. Kreativni rad takođe podstiče mentalni rast dece pružajući im mogućnost da isprobavaju nove ideje, nove načine razmišljanja, ali i rešavanja problema.


Ovde je bitno napomenuti da je proces najbitniji i da fokus uvek mora biti na procesu, a ne na gotovom proizvodu. Kreativnost nije isto što i talenat, veština ili inteligencija, već način razmišljanja, istraživanje, otkrivanje i zamišljanje. 


Samopoštovanje

Umetničke i uradi sam aktivnosti daju deci osećaj dostignuća i omogućavaju im da se ponose svojim poslom što samo po sebi gradi samopouzdanje. Proces stvaranje predstavlja sjajan i siguran način da se otkrije da je u redu da se naprave greške i da nekada te greške mogu dovesti do potpuno nove ideje. Deca isprobavaju nove stvari i takođe razvijaju svoje veštine samoregulacije (npr. dok čekaju da se boja ili da se osuši lepak). Ovo im pomaže da razviju strpljenje, koje je od neizmerne važnosti za svu decu i za čiji razvoj im je potrebno pomoći. Čak i odraslima. 


Kvalitetno vreme sa decom

Deca jednostavno vole da provode vreme sa svojim roditeljima i šta je bolji način za kvalitetno provođenje vremena nego da zajedno radite na uradi sam projektu? Sa jedne strane ćete dobiti kvalitetno vreme sa svojom decom, a istovremeno učestvujete u stvaranju uspomena za ceo život. Dok zajedno radite, možete razgovarati o onome što stvarate i o različitim idejama i temama. Možete razgovarati o onome što mislite, o onome što osećate i o čemu se brinete. I kao još veći bonus, za to vreme vaše dete će biti udaljeno od ekrana. .


Šta možete učiniti da promovišete dečiji razvoj kod kuće

Kao što vidite, postoji mnogo razloga da se vaše dete bavi uradi sam aktivnostima i da to pretvorite u kvalitetno zajedničko vreme bez ekrana. U nastavku predlažemo osnovne ideje i materijale za aktivnosti kod kuće, a vi ih slobodno zakomplikujte, proširite i učinite ih kreativnijim. 


  • Pom Pom loptice su generalno male i deci su potrebni fini pokreti da bi ih napravili, da bi ih podigli i pomerili. Pom pomovi predstavljaju fantastičan materijal za rad na koordinaciji očiju ruku.


  • Bušilice za papir odlične su za pokrete i manipulaciju prstima. Mogućnost da dete podesi vrh bušilice na komad papira zahteva mnogo koncentracije za decu u predškolskom i u vrtiću. Nakon što dete savlada osnovne tehnike bušenja, pokušajte da se poigravate i da pravite razne oblike kombinujući bušilicu za papir sa origami tehnikama.


  • Gumice za tegle su takođe dobra za jačanje prstiju. Deca mogu da ih rastežu, provlače, natežu na flaše. Budite kreativni!

  • Potrebna je vrlo vešta koordinacija očiju ruku da bi deca uz pomoć spajalice deca  mogla uspešno da prave nizove ili da uz pomoć samo jedne spajalice premeštaju predmet sa jednog mesta na drugo. Probajte!


  • Slamke se mogu koristiti kao perlice ili kao navoji, ali se takođe odlično slažu i sa masom za modeliranje.


  • Masa za modeliranje, glina i plastelin su fantastična sredstva za jačanje tih malih mišića! Gnječenje, vajanje i kotrljanje mase zaista pomaže! 


Od svih navedeih materijala možete kreirati slova, auto staze, omiljene životinje, izmišljene životinje, dinosauruse i razne druge oblike. Potrebno je samo malo mašte. Nemojte se plašiti ukoliko proizvod koji ste dobili nije baš za pokazivanje. Zapamtite da je proces najbitniji, kao i vreme koje provodite zajedno. Ukoliko tražite još ideja za uradi sam aktivnosti kod kuće, neke od njih možete pronaći na našem blogu: 


Značaj uradi sam aktivnosti i ideje za projekte sa decom 2-5 godina


Kako unaprediti grafomotoriku kod dece uz pomoć plastelina, gline i mase za modeliranje?


Šta raditi kada je previše hladno da se izlazi napolje


Uradi sam novogodišnji ukrasi


A ukoliko su vam potrebni dodatni materijali ili obnova zaliha u našoj online prodavnici možete pronači sve što vam je neophodno!

Podeli sa prijateljima: