Zima je uveliko počela, što znači da je pravo vreme za sankanje, pravljenje sneška i druge zimske aktivnosti, ali, kada je previše hladno da bi se provodilo previše vremena napolju, postavlja se pitanje kako zabaviti decu u kućnim uslovima. Donosimo vam par ideja za aktivnosti sa decom, koje su opet inspirisane zimom, a koje možete napraviti od materijala koje već imate u kući. 

Dečije razočarenje što pravljenje Sneška Belića nije opcija, možete ublažiti tako što ćete napraviti Sneška kod kuće. Evo kako:

Sneško Belić od papira

Ideja 1. Iskoristite karton u boji i dajte deci da prstima namočenim bojom za tempere oslikaju telo sneška. Crnim flomasterom možete dodati nos i oči. Ne može biti jednostavnije, niti zabavnije, zar ne! 

Ideja 2. Za oslikavanja tela Sneška temperama može se koristiti i kartonska čaša koju će deca umočiti u boju ili rolnu toalet papira. Šal i kapu možete docrtati ili napraviti od kolaž papira ili dekorativne trake. 

Ideja 3. Ovo će sigurno biti interesantno deci: Napravite velikog Sneška od kartona i neka ga deca ukrase temperama ili flomasterima. Umesto dugmadi, isecite velike rupe (dovoljne da kroz njih prođe plastična lopta). Zatim organizujte takmičenje u gađanju i eto zabave za čitavo popodne! 

Sneško od kartonskih rolni

Potreban materijal: tempere, rolna od toalet papira, flomasteri, dečije čarapice

Rolnu od toalet papira ili ubrusa obojte temperama u belo. Nakon što se boja osuši, docrtajte oči, nos i usta. Kapu možete napraviti tako što ćete vrh dečije čarape odseći makazama. Po želji, za veseliju kapu možete i privezati vrh čarape gumicom za tegle i iseći trakice. 


Geometrijski sneško od papira


Sve što vam je potrebno za ovog neobičnog sneška je da odštampate šablon, opsečete ga i zalepite. 

Trebaće vam: kvalitetan A4 papir, makazice, lenjir, olovka, lepak

Postupak: 

  1. Odštampajte svog Sneška (štampanje radite u boji). Šablon za štampu pogledaj ovde
  2. Opsecite oko obeleženih delova
  3. Uzmite pojedinačne delove i lenjirom ili iglom naznačite delove obeležene svetlosivim linijama. Presavijte sve i zalepite lepkom. 
  4. Isecite nos i preklopite ga
  5. Zalepite nos na glavu Sneška, a potom sve zajedno na telo Sneška. Na šablonu ćete takođe naći i kapu koju po izboru možete dodati ili ne. 


Sneško od vunice

Nedavno smo pisali o pravljenju ukrasa u obliku jelke, zvezde i lampiona od vunice. Istom tehnikom možete napraviti i sneška. 

Potrebni materijali: balon, vunica i lepak

Postupak: Napravite rastvor lepka i vode u koji ćete namakati vunicu. Balon naduvajte tako da dobijete loptast oblik (naduvajte ga onoliko koliko želite da vam bude telo sneška). Potreban vam je jedan veći naduvani balon za telo i manji za glavu. Oko balona obmotavajte vunicu natopljenu u rastvoru vode i lepka. Kada završite sa namotavanjem ostavite sve da se dobro osuši. Nakon što ste sigurni da se masa dovoljno osušila, probušite balone. Dobijene oblike potom zalepite lepkom. Dodajte oči i nos i dalje dekorišite kako vi/tj. vaša deca žele. 

Sneško Belić od plastelina

Recept za domaći plastelin: u posudi pripremite 2 šolje brašna, 2 kesice limuntusa, kašiku jestivog ulja i kašiku soli. Prokuvajte 2 šolje vode. Kada voda proključa sipajte je u posudu sa brašnom i sastojke sjedinite sa varjačom. Nakon što se prohladi, umesite sve rukama dok se svi sastojci ne sjedine. Za bojenje možete koristiti jestive boje tako što ćete smesu raspodeliti u loptice, lopticama izbušiti rupe sa čačkalicama, dodati boju i umesiti dok se boja ne ujednači. Bilo bi dobro da dok bojite plastelin koristite bojice. Za Sneška će vam poslužiti i plastelin koji nije obojen. Za oči možete iskoristiti zrna bibera, a metlu možete napraviti od čačkalice i papira. 

Sneško Belić od kolaž papira

Potreban materijal: beli papir, kolaž papir, flomasteri, štapić za ražnjiće

Od belog papira napravite telo sneška i oči i usta naznačite flomasterima. Šal, ruke, nos, kapu i druge detalje napravite od kolaž papira. Kada je Sneško gotov, nalepite ga na štapić na ražnjiće. Možete ih napraviti više i potom toga organizujte snežnu lutkarsku predstavu. 

Sneško od čaša

Potreban materijal: dve lopte ili balona (jedan veći i jedan manji), plastične čaše, klamerica, kolaž papir i lepak

Postupak: na loptu ili balon lepite bele plastične čaše (dno čaše zalepite za balon, a čaše međusobno spajajte sa klamericama). Lepnjenje nastavite dok ne obložite čitav balon, a zatim ponovite isti postupak i sa drugim balonom.  

Nakon što su obe snežne kugle spremne, pričvrstite ih jednu za drugu i dobićete telo Sneška. Od kolaž papira napravite nos (šargarepu), oči i dugmiće. Da bi vaš Sneško bio potpun, stavite mu kapu i šal oko vrata.

Sneško Belić od čarape

Potrebni materijal: par belih čarapa, konac, pirinič za punjenje, traka za šal, dugmići, super lepak i 3 čiode

Čarapu isecite na dva dela tako da manji deo bude sam vrh čarape (koji ćete kasnije koristiti za kapu), a drugi, veći deo ćete iskoristiti za telo na sledeći način: Čarapu napunite pirinčem i vežite je koncem. Rukama oblikujte tako da dobijete telo i glavu sneška i na prevoju vežite traku. Čiodama naznačite usta i oči na glavi sneška, zalepite dugmiće na telo sneška, a za šal možete iskoristiti komad tkanine ili ukrasnu traku. Prvi, manji deo čarape izvrnite i napravite kapu i vaš Sneško je spreman, a zbog specifičnog punjenja, deci će sigurno biti interesantan za igranje. 

A kada se umorite od uradi sam zadataka, predlažemo vam da skuvate toplu čokoladu ili puding i da se prepustite čarima društvenih igara. Za obostrani užitak, i roditelja i deteta i neospornog uticaja na razvoj dečijih intelektualnih sposobnosti, uvek predlažemo da igrate šah. Ne ljuti se čoveče takođe je dobra igra za sve uzraste (pogotovo za mlađu decu koju je potrebno naučiti strpljenju i da suština igre nije da uvek pobede), a ako želite da igru učinite zanimljivijom, bacajte istovremeno po dve kockice (pod uslovom da deca umeju da sabiraju). Tablić i igra rata sa kartama, takođe su zgodne igre za zajedničku igru sa decom, a kako biste se ugrejali i skrenuli misli sa lošeg i tmurnog vremena, predlažemo vam da uzmete globus i da počnete da razmišljate o porodićnim putovanjima. 

Više o putovanjima, čitaćete u narednom blogu!

 


Podeli sa prijateljima: