Iz hrišćanske perspektive, veruje se da uskršnja jaja predstavljaju Isusov izlazak iz groba i vaskrsenje. Farbanje jaja za Vaskrs je tradicija koja datira još iz 13. veka, a danas predstavlja ne samo tradiciju, već i odličan način za kreativno izražavanje i zabavu sa decom. 


Farbanje jaja - ideje

Farbanje jaja je sjajan način da se zabavite sa decom i da ispratite tradiciju koja se podrazumeva za Vaskrs. Pre par nedelja podelili smo sa vama nekoliko ideja za farbanje jaja uz pomoć markera za dekoraciju, sa u ovom tekstu ćemo vam predstaviti ideje za farbanje i sa drugim sredstvima, poput tempera, flomastera, olovki, sa papirom i drugim. 

Ali, pre nego što počnete, potrebno je da pripremite jaja. Jaja se pre farbanja kuvaju, a ukoliko želite da ona budu bela i time zgodnija za farbanje sa flomasterima, markerima i olovkom, onda je potrebno da jaja skuvate u mešavini vode i alkoholnog sirća. Za najbolji rezultat, neka mešavina vode i sirća bude u razmeri 1:1. Kuvajte jaja u ovoj mešavini 10tak minuta, a potom ih izvadite i obrišite sunđerom ili krpom i videćete kako boja sa jaja nestaje, a ljuska postaje bela - idealna za dalju dekoraciju. 

Sada kada su vaša jaja potpuno bela i čista, vreme je da oslobodite svog unutrašnjeg umetnika pomoću jednih od sledećih ideja:


Probajte sa lepkom i šljokicama

Za jednostavnu, ali efikasnu dekoraciju, umočite bazu jajeta u lepak, a zatim u šljokice i ostavite naopako u stalku ili kartonu od jaja da se osuši. Za zaista svetlucav izgled, sačekajte dok se prva polovina ne osuši, a zatim vrh jajeta premažite sa još lepka i uvaljajte u još šljokica kako bi se jaja potpuno sjajila.


Šaranje jaja olovkom

Napravite personalizovani poklon tako što ćete napisati inicijal ili celo ime osobe kojoj je jaje namenjeno iscrtavajući po jedno slovo na svakom jajetu. Prvo koristite olovku, nacrtajte konturu, a zatim, nakon što ste zadovoljni ispisom, pređite trajnim flomasterom. Ispunite sve prostore srebrnim, zlatnim flomasterom ili mrkom drugom bojom, a zatim ostavite da se osuši.


Farbanje jaja temperama

Za farbanje jaja temperama nije vam potrebna posebna ideja. Sve što je potrebno jeste da nabavite dovoljno boje i četkice i da pustite deci mašti na volju. Ukoliko su deca mlađa, možete ih pustiti da naprave šare, a potom da vi temperama ili markerom “doradite” jaje i date mu neki oblik ili da jednostavno ostavite jaja da ostanu takva. Šaranje jaja flomasterom 

Kada je u pitanju šaranje jaja flomasterima, možete koristiti isključivo flomastere ili moete flomastere kombinovati sa drugim materijalima, poput kolaž papira, tempera i slično. Flomasteri su odlični za dodavanje detalja, poput nosa i očiju ukoliko je potrebno da jaje dobije crte lica ili za dodavanje određenih šara. Sve u svemu, sigurni smo da ako imate decu, da imate i flomastere kući, a možete šarati po unapred definisanoj ideji ili da pustite decu da se slobodno izraze. 


Šaranje jaja markerom 

Važno je da kada šarate jaja, obzirom da su ista namenjena i za jelo, da koristite boje koje nisu toksične. U tom smislu, markeri vam možda neće prvo pasti na pamet. Međutim, u našoj ponudi možete pronaći Pilot Pintor markere koji su potpuno netoksični i koji su bezbedni za upotrebu u tom smislu. Sa ovim markerima možete napraviti puno različitih dekoracija. Opširnije o ovim markerima, kao i o idejama za šaranje jaja markerom pisali smo u tekstu Ideje za farbanje jaja za Uskrs uz Pilot Pintor markere


Šaranje jaja sa papirom

Postoji puno načina da šarate jaja sa papirom. Za šaranje možete koristiti običan papir, krep papir, kolaž papir, a u nastavku vam nudimo nekoliko ideja za početak: 


Stensil jaja

Za ovakvu dekoraciju potrebno je najpre da napravite stensil od papira. To mogu biti definisani oblici, poput nekih slova, smajlija, geometrijskih oblika ili slično, ili potpuno kreativni šabloni u slobodnom stilu. Jednom kada napravite stensil ili više njih, moćete ih selotejpom pričvrstiti na jaja, a zatim sprejom, flomasterima, temperama ili gliterom ukrasiti po želji. Nakon što se osuši, uklonite šablon i ostaće vam interesantno ukrašeno jaje. 


Papirni ukrasi

Drugi način za dekorisanje jaja papirom jeste da napravite oblike, poput leptira, cveća i sličnih koje ćete naknadno zalepiti za ofarbano jaje. Leptiri i sceće biće posebno dekorativni ukoliko zalepite samo središnji deo, tj. ukoliko krila leptira i latice od cveta ostanu “slobodni”. 


Šaranje jaja kolaž papirom

Kolaž papir je takođe odličan za šaranje jaja. Jedna trakica zalepljena u gornjoj polovini jaja lako može postati povez koji nose nindža kornjače ili pojas pravog nindže, a ideja koja će dugo zabaviti decu i koja će uposliti njihove prstiće jeste da različite kolaž papire iseckaju na sitne komadiće koje će potom lepiti po jajima. Ovaj način za šaranje jaja kolaž papirom odličan je i za razvoj fine motorike i može vam kupiti puno vremena dok pripremate usršnju gozbu. 


Šaranje jaja krep papirom

Za ovu tehniku biće vam potrebna kuvana jaja, krep papir različitih boja, alkoholno sirće, tegla, rukavice za zaštitu, 

Najpre je potrebno da se zaštiti sto - mušemom, najlonom ili običnim novinama.Zatim se  krep papir iseče na komade 20x20cm i nalije sirće u jedan tanjir. Krep papir se umoči u tanjir u koji ste prethodno sipali sirće, a zatim se jaje umota u njega ili možete da prethodno obmotate jaje i da ga onda umočite u sirće, a potom tako umotano jaje ubacite u teglu. Važno je da jaja budu topla kada ih šarate na ovaj način, a razlog zašto ih stavljate u teglu je taj da se šaranje ne završava kada jednom umočite jaja, već se boja alje razliva i boja sa jednog jaja može da utiče na druga. I zato nije loše da vam svaki naredni red bude u svetlijoj boji u odnosu na prethodni kako ne bi jake boje ugušile ove slabije. Dovoljno je da jaja stoje u tegli oko 30 minuta, a nakon toga se mogu izvaditi iz tegle da se prosuše. Kada ste sigurni da su jaja suva, prebrišite ih nauljenom krpicom kako bi dobila dodatni sjaj. 


Izložite ih

Da biste izložili jaja na sto, napunite korpicu sa šarenim papirom kako biste stvorili „gnezdo“ ili ako imate dovoljno čašica za izlaganje jaja, napravite izložbu na polici ili na prozorskom simsu. Kada pripremate jaja za poklon, možete da iskoristite karton za jaja u kojem ste ih prvobitno i kupili i da ga obojite i eventualno vežete u mašnu. Vodite računa samo da učvrstite poklon ili da ga pažljivo nosite prilikom primopredaje kako se jaja ne bi polupala. Podeli sa prijateljima: