Čini se kao da ste već juče nabavljali prve slikovnice i bojanke za vaše dete, a već sada se pripremate za polazak u prvi razred. Vreme leti, zar ne? Polazak u školu zaista je velika prekretnica i značajan korak u životu vašeg deteta i naravno da ste i sami jako uzbuđeni zbog svega što sledi. Dok sa jedne strane stoje deca koja uživaju u letnjoj svakodnevnici ispunjenom bezbrižnom igrom, sa druge strane su roditelji koje nakon prvobitne euforije oko polaska u školu obuzimaju brige i milion pitanja vezana za prvi razred, ali i prve obaveze koje podrazumevaju nabavku školske opreme za đaka prvaka.


Ukoliko ste i vi jedan od ponosnih roditelja budućih đaka prvaka, ovaj vodič je pisan upravo za vas: u njemu ćete saznati šta je to što bi trebalo da nabavite pred sam polazak u školu, a koje su to stavke za koje bi bilo bolje da pričekate konačan spisak od učitelja/učiteljice. 


Šta nabaviti pre prvog septembra?

Iako ste možda uzbuđeni i želite to uzbuđenje da prenesete i na vaše dete, prvi savet koji vam možemo dati jeste da ne nabavljate pribor za koji niste potpuno sigurni da će vašem detetu biti neophodan u školi. 


Svaki učitelj ili učiteljica imaju svoj sistem rada i samim tim i svoj spisak školske opreme za đake. Dok je u nekim školama praksa da se spisak dobije na roditeljskom sastanku nakon upisa u školu (obično to bude tokom juna meseca), većina školi praktikuje da spisak dostavi tek prvog septembra. Imajući u vidu da pored školskog pribora i ranca za školu, treba izdvojiti i dodatan novac za knjige za prvi razred, preporuka je da se ne zalećete i da ne kupujete pribor koji dete možda neće koristiti. Takođe, kada jednom budete znali šta je sve zaista neophodno od pribora za školu, kompletnu kupovinu moći ćete da završite odjednom i tako uštedite vreme (ukoliko kupujete u prodavnici), ali i novac (ukoliko školski pribor nabavljate online). 


Sa druge strane, postoje par stvari za koje smo sigurni da su neophodne (ili će dobro doći), a koje možete da nabavite i pre prvog septembra. 


Školski ranac

Školski ranac verovatno je najbitnija stavka koju bi trebalo da nabavite od školske opreme. Ne samo jer spada u jednu od najvećih investicija, već i zato što je školski ranac u očima deteta sinonim za školu. Iako će detetu 1. septembra biti potrebna možda samo jedna sveska i olovka (a zapravo će ista biti potrebna i vama kako bi zapisali sve detalje koje ćete saznati na roditeljskom sastanku), nemojte dočekati 1. septembar bez školskog ranca. Evo i zašto: 


Kada se svi novopečeni prvaci sjate ispred škole pre prve prozivke, jedina “veza” koju imaju sa školom i znak raspoznavanja jeste upravo ranac za školu. Iako im sam ranac, kao što smo već rekli verovatno nije potreban tog prvog dana, on je simbol novog doba koje dolazi i većina prvaka ih sa ponosom nosi. Zamislite kako čekate ispred škole među gomilom đaka prvaka i da samo vaše dete nema svoj ranac. Iako zvuči banalno, to je neka vrsta neprijatnosti za dete, a 1. septembra (ove kalendarske godine školska godina zapravo započinje 2. septembra), sigurno ne želite da se vaše dete na bilo koji način razočara. 


Dok su neka deca prilično uzbuđena i na neki način svesna polaska u školu, neka deca nemaju svest o onome što ih čeka, a nabavka ranca može im pomoći da shvate da se nešto novo približava. Preporuka je da kupovinu ranca obavite zajedno sa detetom, da iskoristite to vreme da razgovarate o školi, kao i da mu ispričate neke svoje uspomene koje vas vežu za istu i da pri tome vi budete onaj koji će uputiti na kvalitetnije modele, dok dete ima slobodu da se odluči za dezen i konačan izbor ranca.  


Takođe, još jedan bitan razlog da ranije nabavite ranac za školu je taj da je tokom leta ponuda rančeva veća i samim tim vam je na raspolaganju veći izbor modela i dezena. Ukoliko ranije kupite ranac, nećete doći u situaciju da ne uspete da pronađete upravo onaj model za koji smatrate da je dobar za vaše dete ili da dezen koji bi dete volelo trenutno nema na stanju. 


O detaljima na koje morate da mislite prilikom odabira rančeva za prvake pisali smo na blogu Kako odabrati odgovarajući ranac za prvake


Ostala školska oprema

Kada jednom odaberete ranac, možete znati da ste završili veći deo posla, a nakon ranca vam sledi odabir pernice, kese za blok i torbice za fizičko. To su sve stavke koje će vašem prvaku sigurno biti potrebne za školu. 


Pernica za školu

Najveća dilema prilikom izbora pernice jeste da li uzeti pernicu na spratove ili okruglu pernicu. I jedna i druga pernica imaju svoje prednosti: okrugla pernica zauzima manje mesta u rancu ui generalno je manje težine, dok su pernice na spratove zgodnije za organizaciju i dete uvek tačno zna gde mu šta od pribora stoji. U našoj ponudi možete naći pernice na sprat, ali i okrugle pernice sa više pregrada koje takođe mogu olakšati organizaciju. Takođe, okrugle pernice su uvek prazne, dok se pernice na sprat mogu kupiti sa punim priborom, što vam delimično olakšava dalju kupovinu. 


Kesa za blok

Još jedna prilika da se dete “uniformiše” za školu jesu kese za blok. One takođe dolaze u više dezena koji su privlačni deci, a što se samih oblika tiče, postoje standarne kese koje se kopčaju i čvrste kese za blok. 

Torbica za fizičko

Iako ne spada u obaveznu stavku za školu, zbog svoje praktičnosti, torbicu za fizičko (ili torbica za patike) danas imaju skoro svi školarci. Ove torbice izrađuju se od poliestera i imaju praktičan sistem za zatvaranje. Praktične su jer mogu da se spakuju u ranac i da se patike na taj način odvoje od knjiga i ostalog pribora, a deca vole i da ih nose na ramenu. Takođe, u našoj ponudi možete pronaći torbice za fizičko koje možete upariti sa rancem. 


Školski pribor

Kada je u pitanju školski pribor, pre prvog septembra nabavite samo par osnovnih stvari. Par olovaka, gumicu za brisanje, rezač i jednu do dve sveske. 

 

Pribor za likovno 

 

Ono što je posebno karakteristrično za prvi razred, jeste da prvaci dosta crtaju. Pri tome, crtanje nije rezervisano samo za časove likovne kulture, već i za srpski, matematiku, svet oko nas, pa čak i na časovima jezika. Obzirom da se od škole do škole, kao i od učiteljice do učiteljice razlikuje spisak neophodnog pribora za crtanje, jedino što možete unapred znati da će dete sigurno koristiti jesu bojice i flomasteri.  

 

Pri odabiru pribora, verujemo da već znate, ali nije loše da podsetimo, vodite računa o kvalitetu. Iako deca znaju da se zanesu sa različitim motivima i dodacima koje dolaze uz osnovni pribor, neka vam kvalitet bude uvek na prvom mestu. Jer bojice koje se lome pri svakom rezanju neće trajati duže od par dana, papir na sveskama slabijeg kvaliteta može se lako pocepati pri najobičnijem brisanju ili standardnom pisanju sa većim pritiskom olovke koji je karakterističan za prvake. 


Ovo bi ukratko bile sve stavke koje možete nabaviti pred sam polazak deteta u prvi razred. Za sve ostale potrepštine, preporučujemo vam da sačekate detaljne instrukcije koje ćete dobiti u školi. A kada je u pitanju nematerijalni deo pripreme za školu, više o tome možete pročitati u tekstu: Stvari na koje treba da obratite pažnju kada vam dete polazi u školu


Drage mame i tate budućih školaraca, srećno!

Podeli sa prijateljima: