Uzmite bojice, lepak, seckajte i farbajte i pustite da dečija kreativnost blista! Ove zabavne aktivnosti za decu su jednostavne, predstavljaju uradi sam projekte i uglavnom se mogu izraditi sa svakodnevnim stvarima koje već imate kod kuće - samo vam je potrebno malo inspiracije, koju planiramo da vam dostavimo putem ovoga teksta. 

Od nakita izrađenog od testenine za jelo, do naučnih eksperimenata sa bojama i mlekom… zabavite svoju decu, ali i sebe same i provedite kvalitetno zajedničko vreme bez upotrebe ekrana. 


Jedna od stvari koja se često može čuti od roditelje je: “Voleo/volela bih da više radim na kreativnim projektima sa decom, ali ne znam kako/nisam dovoljno vešt/vešta, nisam uopšte kreativan/kreativna. Ukoliko i sami ponekad imate ovakve misli, moramo da vas razuverimo; Zaista ne morate sebe smatrati posebno kreativnim niti je potrebno da posedujete određene veštine da biste radili uradi sam projekte sa svojom decom. Postoji na stotine uradi sam projekata koje možete da radite sa svojom decom, a koji ne zahtevaju nikakve posebne veštine, niti alate i za koje će vam trebati i vrlo malo vremena. U daljem tekstu ćemo vam nabrojati neke od takvih zadataka. 


Značaj uradi sam projekata sa decom

Nedavna studija dr. Ričarda Rendea otkrila je da kreativna interakcija roditelja i male dece koja uključuje kreativne i uradi sam projekte, ne samo da pruža trenutne i trajne kognitivne koristi po decu, već i omogućuje jedinstveno iskustvo povezivanja roditelja i dece i kreiranja uspomena koje će vama i deci ostati u sećanju tokom celog života. I zato je jako bitno da izdvojite vreme za ove aktivnosti sa decom. 


Pogotovo, jer, kada dođe vreme za školu, u našem obrazovnom sistemu se ne pridaje velika važnost umetničkim i zanatskim predmetima i na vama je da preuzmete inicijativu za uvođenje ovakvih vrsti aktivnosti kod svoje dece. 


Drugi ključni nalazi studije Rendea pokazali su da:


  • Kreativni i uradi sam projekti istovremeno angažuju više područja mozga i

poboljšavaju koordinaciju između leve i desne strane mozga, što dovodi do trenutnog i budućeg kognitivnog razvoja.

 

  • Kreativni i uradi sam projekti ubrzavaju razvoj mišića u rukama i prstima, pri tome poboljšavajući fine motoričke sposobnosti  koje su od suštinskog značaja za uspeh u školi u najranijim formalnim godinama.

  •  (više o finoj motorici pisali smo na blogu 


Kako unaprediti grafomotoriku kod dece uz pomoć plastelina, gline i mase za modeliranje?


  • Interakcija licem u lice koja se ostvaruje putem ovih vežbi je ključna za optimalni

društveni razvoj u ranim godinama.

 

  • Kreativni i uradi sam projekti podrazumevaju bogate društvene interakcije koje pomažu u razvoju jezičkih veština, ali i veština emotivne inteligencije (samosvest, empatija, samoregulacija, motivacija, socijalne veštine) 

  • Kreativne aktivnosti su odličan način da se povežete sa decom i da stvorite zajedničke uspomena.


Gotovo 90% roditelja anketiranih tokom ove studije izjavilo je kako bi voleli da mogu više vremena da provode u radu na kreativnim i uradi sam projektima sa decom, ali da nisu znali odakle da počnu ili kako da izdvoje vreme koje im je potrebno za ove aktivnosti.


Uradi sam ideje za decu 2-5 godina

Ovom spiskom brzih i jednostavnih ideja nadamo se da ćemo vam pokazati da je uvek lako da se povežete i da provodite kreativnije i kvalitetnije vreme sa decom. Pogledajte koje su to ideje:


Zoo vrt od kartonskih tanjirića

Za ovu aktivnost potrebni su vam kartonski tanjirići za tortu (po mogućstvu okrugli, ali možete koristiti i obične pravougaone) i vodene boje ili drvene bojice i flomasteri. Dodatno, možete koristiti šljokice, lepak, kolaž papir, stikere,  biber, čačkalice, pom pomove… šta god da vam padne na pamet. Osnovna ideja je da deca mogu prstima da oslikavaju papirne tanjire, kojima ćete zatim docrtati oči, nos i usta. Ili dolepiti, iseći makazama skalpelom… Vraijacija ima mnogo. Neka vas ne brine krajnji rezultat, bitno je samo da se dobro zabavite. Možete dodatii ruke, nogu i kosu životinja koristeći papir/kolaž papir/vunicu, kanap i da napravite dovoljno životinja za pravi zoološke vrt. Kartonski tanjiri pružaju savršenu osnovu za uradi sam projekte sa decom - oni su dovoljno čvrsti za boju i lepak, jeftini su i za projekte sa ovim tanjirićima vam zaista neće biti potrebno previše vremena. 


Kreativne aktivnosti sa rolnom papira

Slično kao i u prethodnom primeru, rolna papira može biti osnova za mnogo jednostavnih projekata sa decom koji ne zahtevaju previše veštine. Uz dodatak kolaž papira u crvenoj boji i malo vate ili tufera, rolna toalet papira brzo može da se transformiše u Deda Mraza ili Irvasa, a ukoliko obojenu rolnu isečete na više manjih obruča, od tih obruča možete lako napraviti leptira. U ovom slučaju bojenje takođe može da se izvede prstima. Nemojte se bojati, deca će uživati u tome, a umrljane prstiće nije teško oprati. Bitno je samo da zaštitite okolni nameštaj i vaš projekat može da počne. 


Nakit od testenine

Probudite dizajnera u vašem detetu. Ovo je vrlo zabavna, a pritom ekstremno jednostavna metoda: sve što vam je potrebno jesu raviole ili testenina u obliku pužića. Testenina bi trebalo biti onog oblika koji se jednostavno može povezati vunicom kako bi se nizale ogrlice ili neki drugi nakit. Deca mogu bojati testeninu flomasterima ili mogu valjati testeninu preko papira koji su prethodno oslikali temperama. 


Kanvas sa vodenim bojama i pištoljama 

Ovaj projekat može biti naročito interesantan, samo je potrebno da dobro zaštitite prostor, ali i dečiju garderobicu ili možda da sačekate letnje meseci kako bi aktivnost izveli na otvorenom (što dalje od vašeg omiljenog tepiha).  Sve što vam je potrebno jesu vodeni pištolji koje ćete napuniti rastvorom sa vodenim bojama, kao i jedan kanvas papir. Deca će sigurno biti oduševljena samom tehnikom, ali i radovima koje će izraditi. 


Naučni eksperiment sa mlekom i bojama

Za ovaj eksperiment biće vam potrebno mleko, hranljive boje i tečni sapun. Za izradu vam je potrebno samo nekoliko minuta, a deca će biti zabavljena satima. Evo i kako:

Šta da radim:


Sipajte dovoljno mleka u tanjir tako da potpuno pokriva dno. Ostavite da se mleko slegne.

Potom u mleko dodajte jednu kap svake od četiri boje boje za hranu - crvenu, žutu, plavu i zelenu. Kapi držite blizu centra tanjira sa mlekom.

Pronađite čisti pamučni tufer za sledeći deo eksperimenta. Predvidite šta će se dogoditi kada vrh tufera umočite u mleko. Pri tome je važno da ne mešate smesu. Samo je dodirnite vrhom tufera. Šta se zatim događa? 

Sada stavite kap tečnog sapuna za suđe na drugi kraj tufera. Stavite deo tufera sa sapunom u sredinu tanjira, umočite ga u mleko i držite ga 10 do 15 sekundi. Boje će početi da se mešaju i razlivaju. 

Pokušajte ponovo. Eksperimentišite sa stavljanjem tufera na različita mesta u mleku. Primetite da se boje u mleku i dalje pomeraju čak i kada se ukloni tufer. 


I obavezno nam javite kako su vam se dopale ove aktivnosti. Pišite nam u komentaru. Podeli sa prijateljima: