Za većinu roditelja koji imaju makar jedno dete koje 1. septembra polazi u školu, protekli dani prolaze u pitanju - jeste li se opremili? Opremanje đaka svim potrebnim stvarima za školu jeste velika stavka, a ukoliko se dobro organizujete i poslušate savete koje smo vam pripremili, opremanje će vam proći uz minimum muke. 


Kupujte na vreme 

Sve dok se ne oseti niža temperatura koja dolazi krajem avgusta i dok 1. septembar nije pred vratima, većina roditelja i ne pomišlja na povratak dece u školu. Ovo je razlog zbog čega se poslednjeg vikenda u avgustu prave redovi u knjižarama kada se može desiti da zbog velike navale ostanete bez modela ranca na koji ste se nameračili ili nekog drugog dela opreme koji kupujete. 

Kako biste izbegli gužve i kako biste bili sigurni da ćete željene proizvode dobiti na vreme, možete učiniti dve stvari: prva je da opremu za školu kupujete ranije tokom leta, a druga, koja će osigurati da ne dobijete glavobolju od kupovine u gužvi jeste da kupujete online. Ukoliko kombinujete ova dva - ranije obiđete knjižare i isprobajte modele rančeva i odaberite pribor koji ćete kupovati, kada ste sigurni da imate konačan spisak - sve što vam je potrebno možete kupovati online. Nakon stavljanja svih stavki u korpu dobićete potvrdu o kupovini i u slučaju da, na primer, model ranca koji ste nameravali da kupite nije trenutno na lageru, i dalje imate dovoljno vremena da sačekate prodavca da vam dostavi kada se model ponovo pojavi ili možete da probate u drugom online shopu - bez gubljenja dragocenog vremena i jurcanja po tržnim centrima. 


Kupujte samo ono što znate da je potrebno

Dok bi većina roditelja volela da nabavku za novu školsku godinu obavi u jednom danu, istina je da se ne može uvek predvideti šta će sve biti potrebno đaku u tekućoj školskoj godini jer svaki razred je priča za sebe, a spisak potrebne opreme može da zavisi i od samog predavača. Kako ne bi ulazili u nepotrebne troškove najbolji savet je da ne kupujete unapred stvari za koje niste sigurni da će detetu biti potrebne, već samo osnovnu opremu koja se podrazumeva. Ovde spadaju ranac, pernica, sveske, olovke i gumica, osnovni pribor za likovno i torba za patike. Ukoliko imate đaka prvaka, verovatno ćete kupovati sve od navedenog. U tom slučaju, preporučujemo vam da pročitate neke od sledećih tekstova o kojima smo detaljnije pisali o opremanju đaka prvaka:

Koji su najbolji rančevi za prvake?

Najbolji rančevi za decu i školu - karakteristika koja je najvažnija

Najčešće dileme pri kupovini školskog ranca

Šta je sve potrebno za đaka prvaka?

Ukoliko imate dete koje je starije, verovatno već imate većinu potrebne opreme. U ovom slučaju je potrebno da proverite da li je sve od opreme i dalje adekvatno - da li je ranac i dalje u dobrom stanju, da li ga je možda dete preraslo, kao i da li je potrebno samo da se postojeći očisti. 

Više o čišćenju rančeva pisali smo u ovom tekstu - Kako da održavate ranac tako da uvek izgleda kao nov?

Što se tiče ostale opreme, detetu će sigurno biti potrebne nove sveske i kompletan pribor za pisanje i crtanje. Najbolje je da za početak kupite samo par svezaka na kvadratiće i linije i da dopunite osnovni pribor za pisanje koji nedostaje. 

Ovde treba imati u vidu da je dopuna pribora potrebna i za školu i kod kuće ukoliko dete ostavlja knjige u školi. Kada su u pitanju sveske, za početak uzmite nekoliko klasičnih svezaka a5 formata, a za ukoričene i a4 vrste sačekajte da li će predavači vašega deteta tražiti neke posebne vrste ili da li dete ima slobodu da donese sveske kakve želi.  


Sve osim ranca i pernice kupujte sami

Ukoliko ste čitali ijedan tekst koji se tiče nabavke ranca i pernice za đaka prvaka, ali i starije školarce, onda znate da je generalan savet da i dete bude uključeno - da se roditelj postara da ranac bude odgovarajuć za uzrast i građu deteta, kao i da je adekvatnog kvaliteta, a da je dete tu da da krajnji sud kada je u pitanju sam dezen ranca. Međutim, kada je u pitanju ostala oprema, onda je bolje da se kupovina obavi bez deteta, a naročito kada je u pitanju kupovina za stariju decu jer je kod školskog pribora najvažnije dati primat kvalitetu, a ne želite da pokleknete i da kupite školski pribor lošijeg kvaliteta jer se detetu dopada određeni motiv koji se nalazi na njemu. Na primer, kada su u pitanju gumice, gumica slabijeg kvaliteta mora se jače trljati kako bi se obrisao trag olovke sa papira, a u tom slučaju može doći do oštećenja papira, naročito ukoliko se radi kod papira lošijeg kvaliteta. Kada je reč o papirima, kvalitet papira je svakako nešto o čemu bi trebalo da vodite računa kada birate sveske, a ne samo povez. Pri kupovini obavezno uporedite više vrsti svezaka kako biste odabrali one koje su odgovarajuće. Takođe, ukoliko vam se čini da dve sveske sličnog kvaliteta imaju preveliku razliku u ceni, imajte u vidu da nemaju sve sveske isti broj listova, te i broj listova, osim samog kvaliteta istog može da bude faktor koji diktira cenu. 


Pratite popuste 

Opremanje deteta za školu može da predstavlja veliki izdatak za roditelje. Pored školskog pribora i opreme za školu, kraj avgusta često prolazi u znaku velikih kupovina i odgovarajuće garderobe, a neretko je potrebno i opremiti dečiju sobu kako bi se osposobio radni kutak za školarca. Sve to zajedno predstavlja značajan finansijski izdatak i zato, kao poslednji savet, izdvajamo to da je potrebno da pratite popuste. Obzirom da je kvalitet nešto na čemu uvek insistiramo kada je u pitanju opremanje đaka, a opet je potrebno da se uklopite u određen budžet, praćenje akcija omogućiće vam da ostvarite značajne uštede, naročito kada je u pitanju krupnija oprema za đake. Ovaj savet se ujedno poklapa i sa prvim savetom iz ovog teksta, a koji se tiče planiranja i kupovine na vreme. 

Podsećamo vas da je sve što vam je potrebno od opreme za školu - od rančeva, pernica preko školskog pribora možete naći u našem online shopu. Sve poručene artikle dobijate direktno na kućnu adresu. Kako biste uvek bili upoznati sa svim našim akcijama i povoljnostima pri kupovini savetujemo vam da pratite novosti na našem sajtu, kao i naše profile na društvenim mrežama. 

I na kraju, vama i vašim đacima želimo srećan početak nove školske godine. Podeli sa prijateljima: