Bliži se prvi septembar i vreme je za nabavku rančeva za školu. Bilo da li rančeve kupujete po prvi put ili nabavljate novi, sigurno se pitate koji su najbolji rančevi za decu. Postoji jedna karakteristika koja je najvažnija, a koju ćemo obrazložiti u daljem tekstu. 

U  nedavno sprovedenom istraživanju o rančevima i školskim torbama koje je sproveo  popularni časopis Market Plus pronađen je interesantan zaključak. U studiji je otkriveno da je došlo do mnogih promena što se tiče zahteva i prohteva korisnika rančeva i školskih torbi. Ta promena sastoji se u promeni percepcije po pitanju najboljih rančeva za školu. Dok su jedno vreme preovladavali zahtevi koji se tiču uglavnom estetike i spoljašnjosti, brojke su pokazale da je sve više ljudi koji uviđaju značaj jednog drugog i daleko važnijeg aspekta rančeva za školu. 

Naime, učenici koji idu u školu i na fakultete i njihovi roditelji su sada postali svesniji brenda i za razliku od prethodnih generacija, shvataju značaj kvaliteta i edukovani su po pitanju uticaja rančeva na pravilno držanje i kičmu. Ovo istraživanje je rađeno u gradovima kako bi se presudilo šta mladi danas misle o školskim rančevima i koje predmete drže u njima.


Najbolji rančevi - najnovija istraživanja donose interesantne podatke

Nama je ovo istraživanje otkrilo i neke zanimljive podatke o važnosti rančeva za školu ili studenata na fakultetu.

Činjenice pokazuju da rančevi za školu nisu ništa manje od „Pandorine kutije“ - u njima se nosi zaista mnogo predmeta. Prema otkrivenim podacima, prosečno srednjoškolci i učenici starijih razreda su imali 4-6 knjiga i 6-8 svezaka u rančevima za školu, dok su deca početnih razreda imala 6-8 knjiga i isto toliko svezaka. 

Sasvim iznenađujuće je saznanje da je oko 69% do 53% učenika starijih razreda u srednjoškolaca sa sobom nosilo i krupnu multimediju - tablete i laptopove, dok je broj dodatnih sitnica koja su deca navodila da drže u školskom rancu bio zaista veliki. Od onih esencijalnih, tj. onih koji su sastavni deo školskog pribora, do raznih dodatnih stvari koje smatraju da su im svakodnevno potrebne pri ruci.


Problem težine

Nošenje toliko predmeta u školskoj torbi učenika može da dovede da one postanu  teške i čak preteške za nošenje na ramenima. Studija koja je istraživala uticaje teških rančeva na zdravlje otkrila je nekoliko prilično značajnih činjenica u kojima je osnovni problem veliko opterećenje koje može dovesti do problema sa mišićima, ramenima, kičmom i stresa u nervnom sistemu, što je prilično opasno za nečije zdravlje, a pogotovo dece u razvoju i tinejdžera. 

Sudeći prema mišljenjima lekara i fizioterapeuta, maksimalna težina školske torbe ne bi trebalo da bude veća od jedne desetine (10%) do 15% telesne težine učenika, ali izgleda da je danas ta težina ipak veća od 20%, što je opet jedno značajno pitanje kojim bi trebalo da se pozabavi i školski sistem čija organizacija iziskuje tu količinu pribora. Stručnjaci iz  zdravstvenih organizacija objašnjavaju da se za nošenje teške torbe jedno dete mora naginjati prema napred, što dovodi do lošeg držanja i stvara dodatni stres za mišiće, kičmenu moždinu i unutrašnje ligamente.

U jednoj studiji iz 2001. godine, pokazalo se da je više od sedam hiljada poseta hitnoj pomoći bilo vezano za probleme i povrede koje su uzrokovane školskim rančevima. Među tim posetama, najveći deo povreda dogodio kod dece uzrasta od 5 do 14 godina. Da bi to pitanje svelo na minimum, mnoge zemlje su pružile uputstva dobavljačima i proizvođačima rančeva za školu da dizajniraju ergonomske rančeve koji obezbeđuju standarde kvaliteta. Dakle, sve je veći naglasak na kvalitetu rančeva za školu koji pružaju veliku udobnost deci koja će nositi te rančeve. 

U Sjedinjenim Američkim Državama, na primer, svake godine u septembru smesecu se obeležava Dan školskih rančeva. Ovaj događaj se održava svake godine kako bi se edukovali roditelji, nastavnici i zaposleni u nadležnim institucijama o tome kako teški rančevi za školu mogu da uzrokuju teške zdravstvene probleme.

Dobra vest je da su inicijative koje se bave ovim problemom pokrenute i u našoj zemlji, uglavnom od strane foruma roditelja, ali i nastavnici se priključuju i očekuje se da će uskoro doći do konkretnih rešenja za ovaj problem. 


Najvažnija katakteristika koju moraju da imaju najbolji rančevi za decu

Dakle, ako bi morali da izdvojimo tu jednu karakteristiku koju moraju da imaju najbolji rančevi za decu - to bi bio ergonomski dizajn. To podrazumeva rančeve od kvalitetnih materijala koji će pružiti maksimalan komfor i koji neće opterećivati osetljiva dečija leđa. To bi bili rančevi koji imaju dobre postavljene naramenice, posebna ojačanja i dodatne funkcionalnosti koje omogućavaju pravilnu raspodelu tereta koji se nosi. Tek nakon toga, može se raspravljati o estetici i drugim funkcionalnostima. 


Ostale bitne karakteristike

Dakle, kada se zadovolji kvalitetan ergonomski dizajn, tek onda se može govoriti o dodatnim karakteristikama najboljih rančeva za decu. Te katakteristike bi trebalo da budu u skladu sa ličnim potrebama dece koja će koristiti te rančeve, jer, ne može se izdvojiti jedan ranac koji bi nazvali najboljim, već za svako dete postoji jedan ranac koji je najbolji za njega. Evo koje su to karakteristike: 

  • veličina: najbolji rančevi su oni čija veličina apsolutno odgovara građi i uzrastu deteta, ne savetuje se da se ikada kupuje ranac za koji će dete “dorasti” već upravo ona veličina koja je u tom trenutku adekvatna

  • naramenice koje su postavljen, čvrste i jake. Ovakve naramenice su obavezne kod ergonomskih rančeva, a još jedna korisna karakteristika kod naramenica je da imaju mogućnost podešavanja

  • ovo roditeljima nije od presudne je važnosti, ali deci svakako jeste: da ranac koji odaberu bude u dezenu i boji koji se njima dopada. 

  • vodoodbojnost: da se stvari koje se nose u rancu ne pokvase i oštete zbog različitih vremenskih uslova

  • pregrade: za sve one važne stvari koje treba sortirati i zaštititi, ali i sve te sitnice koje školarcima puno znače


#Pulse rančevi

Svi rančevi iz naše ponude moraju da zadovolje stroge standarde kvaliteta koje smo postavili. Ti standardi pre svega zadovoljavaju potrebu za ergonomskim dizajnom, tj. za udobnošću onoga kome su ti rančevi namenjeni. U našoj ponudi možete pronaći rančeve za sve prilike: od rančeva za decu i školu, sportskih rančeva, ali i poslovnih i rančeva za druge prilike.  Svaka od navedenih vrsti kreirana pažljivo je osmišljava tako da u potpunosti zadovoljava funkciju kojoj je namenjena, a u velikoj ponudi koja podrazumeva brojne klasične i moderne dezene i oblike sigurno ćete uspeti da pronađete ranac za sebe ili svoje dete. Kompletnu ponudu možete pogledati ovde

Podeli sa prijateljima: