Svi se sećaju svog prvog dana u školskim klupama u ulozi đaka prvaka, uz brojne priredbe priređene u njihovu čast, kao i propratna dešavanja kroz pripremanje za ovaj veliki dan, kako potrebnog pribora, tako i odevnih kombinacija, jer naravno, sve se ovekoveči fotografijama. 

I dok se starije generacije uglavnom podsete tog dana fotografijom gde se vide za katedrom, Bukvarom u rukama, današnje generacije su više okrenute trenutnom objavljivanju ovakvog sadržaja na društvenim mrežama, a Bukvar su zamenili računari, projektori i virtuelni vizuali. No, osećaj ponosa, malo straha i dosta odgovornosti u jednom detetu, ostao je isti. 

Pripreme za ovaj veliki dan, ali i sve one dane školovanja koji tada počinju, nisu ni malo jednostavne. Na mentalnom nivou su komplikovane i svakodnevne, jer dete ulazi u jedan novi period, sasvim novo okruženje, kako radno, tako i novo okruženje koje podrazumeva učitelja ili učiteljicu, nove drugare,  pa zbog toga svega treba ostale stvari pojednostavniti i olakšati. Prvaci su u periodu kada se njihovo telo još uvek aktivno, svakodnevno razvija, a činjenica da se svakog dana nose knjige, sveske, pribor za likovnu umetnost, oprema za fizičko, čine da sa sobom nose često i veliki teret. 

Međutim, ukoliko je već teret novog okruženja nemoguće ukloniti, fizički teret je moguće pravilno raspodeliti, kako bi se deci, tj. đacima prvacima, obezbedio normalan i zdrav rast i razvoj. 

Rančevi za prvake, kao i za decu kasnijih razreda, moraju da predstavljaju napre potrebnu podršku leđima, ramenima i celom telu deteta, jer pod teretom koji nosi, dete ne sme, tj. ne bi nikako trebalo da se nakrivljuje na jednu stranu, tako da jedno rame bude više od drugog, niti da svoju kičmu savija napred ili nazad, već ranac mora da mu omogući da hoda pravilno, prave i ravne kičme, bez ikakvog tereta. Sve to govori da su rančevi za prvake mnogo više od željenog dezena i boje, te da je njegov izbor koliko važan, toliko i komplikovan ako ne znate šta da tražite.


Anatomski rančevi za prvake

Postoji nekoliko kriterijuma prema kojima se biraju rančevi za decu školskog uzrasta, a jedan među njima je potreba da taj ranac bude anatomski. Šta to tačno znači? Anatomski ranac za učenike poseduje postavljena i ojačana leđa ranca, odnosno, unutrašnjeg dela ranca koji se oslanja na leđa deteta. 

Osim anatomskog sunđera, koji prijanja obliku dečije kičme i nikako joj ne smeta, već je podržava, ranac je prekriven određenim materijalima koji obezbeđuju koži da nesmetano diše, ničim je ne „zatvaraju“, niti potparavaju, što je čest slučaj sa rančevima koji nemaju anatomska leđa i kojima je taj deo urađen od sintetičkih materijala. 

Osim anatomskog ojačanja preko celih leđa ranca, anatomska potpora je potrebna da se nađe i na unutrašnjem delu kaiševa koji idu preko ramena, tako da odgovaraju obliku ramena deteta, ne stvaraju nikakvu nelagodu tokom nošenja, kao i to da ni jednim svojim delom ne žuljaju ili grebu dete dok ga nosi. Na ovaj način su rančevi za prvake prava potpora za pravilan razvoj dečije kičme koja je u ovim godinama najosetljivija, pa se iz tog razloga na nju mora najviše i paziti. Međutim, ovo nije jedini kriterijum za odabir dečijeg ranca.


Ranac mora da garantuje sigurnost na više frontova

Već su pomenuti kaiševi koji idu preko ramena. Osim toga da unutrašnja strana njihova bude obložena anatomskim sunđerima i odgovarajućim materijalom, bitno je da kaiševi budu nešto širi, a ne uzani, jer tako nemaju moć da pravilno raspodele teret iz ranca na celo telo. 

Kada su širi, kaiševi odgovaraju za nošenje, bez ikakvog smetanja, ali i sam teret knjiga i opreme sasvim raspodele podjednako na cela leđa i oba ramena, tako da se teret i ne oseća. 

Poslednja stavka kada su pojasevi u pitanju jeste posedovanje sigurnosnih pojaseva koji se protežu na sredini kaiševa, a zakopčavaju se negde u predelu grudi deteta.

Nakon što podesite kaiševe za ramena na odgovarajući dužinu, prema građi i visini deteta, bitno je da sigurnosni pojasevi budu u predelu grudi, malo ispod, tako da se tu kopčaju. Ova dva, naizgled mala kraja jednog kaiša, čine da se sav teret ranca sigurno raspodeli sasvim podjednako na telo deteta, čime nema opasnosti od toga da se tokom hoda dete povija ili naginje u jednu stranu zbog težine. Tek ovakav ranac postaje siguran i tek su takvi rančevi za prvake pravi izbor. 

Često se dešava da rančevi za prvake imaju i čvrstim dnom jer se na taj način sprečava propadanje knjiga naniže, kao i da ranac može čvrsto da stoji kada se spusti na zemlju. Međutim, ova karakteristika nije sasvim preporučljiva jer čvrsto dno može da smeta detetu u predelu donjih leđa, a takođe bespotrebno povećava težinu ranca. 

Još jedna stvar je važna kada se radi o sigurnosti, a to je da u okviru svog dezena, rančevi za prvake, stariju decu, posebno osnovce u nižim razredima, poseduju reflektujući materijal, odnosno, materijal sa neonskim bojama koje pod svetlom u mraku jako svetle i upozoravaju učesnike u saobraćaju, ali i pešake da neko ispred njih postoji. Ovo je jedan od potrebnih načina da svaki roditelj svoje dete obezbedi, jer polaskom u školu ono postaje svakodnevni učesnik u saobraćaju, a kako se često časovi završavaju noću, posebno u zimskom periodu, ovakvi detalji, jasno vidljivi na rančevima, su nezaobilazni. 


Pulse rančevi za prvake

Kada je postojanje ovakvih kriterijuma važno, onda je važno da imate na koga da se oslonite, a da ne napravite ni jednu jedinu grešku. Pulse rančevi već mnogo godina pružaju podršku dečijim leđima u školskim danima, ali i lakši osećaj roditeljima koji u tom pogledaju nemaju nikakvih briga.

Pulse rančevi za prvake obezbeđeni su anatomskim ojačanjem za leđa, prednjim i kaiševima koji idu oko struka, te u potpunosti omogućavaju ravnomernu raspodelu tereta iz ranca, tako da dete može pravilno da ide, uz pravu, ravnu kičmu i bez bojazni od nastajanja bilo kakvog deformiteta usled dugogodišnjeg nošenja tereta bez adekvatne podrške. 

Uz to, dno pulse rančeva je gumirano, ojačano, pa je to dodatni plus za svaki njihov proizvod. 

Pored materijala koje neometano dozvoljavaju da dečija koža „diše“, a koji se lako održavaju, boje i dezeni su prilagođeni ukusima i interesovanjima svih dečaka i devojčica, koji u ovom periodu najčešće još uvek imaju svoje heroje i heroine, kao i omiljene likove iz fantastičnih filmova, crtaća i slično.

Pulse rančevi za prvake su u najvećem broju slučajeva opremljeni kabanicama u fluorescentim bojama, uz reflektujuće trake, tako da su deca zaštićena tokom padavina, kao i u samom saobraćaju, a sve ovo zajedno ih čini odgovarajućim ne samo za đake prvake, već decu od 7 do 11 godina, kojima je briga u ovom pogledu najpotrebnija.


Podeli sa prijateljima: