Povodom vanredne situacije koja je zadesila našu zemlju, ali i ostatak sveta, u nadi da ste svi dobro, ovaj tekst posvećujemo onima među vama koji su zaposleni roditelji i koji će u narednom periodu raditi od kuće. 


Dok su društvene mreže i portali preplavljeni predlozima kako da se građani zabave i ispune slobodno vreme kojeg zbog vanrednog stanja sada imaju na pretek, mnogi zaboravljaju na kategoriju koja će u narednom periodu imati najmanje slobodnog vremena - a to su zaposleni roditelji.


Dok je većina roditelja koja imaju mogućnost rada od kuće koristila tu priliku samo u specijalnim okolnostima (prilikom bolesti deteta, raspusta i slično), za mnoge od nas, ova situacija je naročito vanredna jer se procenjuje da će trajati nedeljama pre nego što se svakodnevni život u Srbiji ne vrati u normalu. 


Usled pandemije korona virusa sve škole i vrtići su od nedavno zatvorene, a bake i deke koje spadaju u najčešće opcije za čuvanje dece sada nisu opcija. Večina firmi koja je za to bila u mogućnosti dopustila je svojim zaposlenima da ostanu kući, a predviđa se da će u narednim danima po jedan roditelj iz svake porodice moći da ostane kući bez obzira na prirodu zaposlenja. 


Kako vanredno stanje izgleda za zaposlene roditelje?

Za one koji već rade od kuće, situacija je sledeća: potrebno je uskladiti sve poslovne obaveze, zatim redovne obaveze po domaćinstvu, uz praćenje nastave za školarce i pomoći prilikom izrade domaćih zadataka, a uz sve to, treba održati mir u kući, izbeći stresne situacije i dobro se organizovati.  


Pitanje koje se postavlja, jeste  - kako sve ovo izvesti?


Rad od kuće uz sve prateće mere koje prate socijalnu izolaciju koja je preporučljiva i za koju se pretpostavlja da će biti sve izraženija u danima koji slede - biće pravi izazov, ali uz dobru organizaciju i malo trikova, moguće je da ovaj period pregurate uz minimum stresa.


Ukoliko vam samo podsećanje na situaciju u kojoj se nalazite uliva dozu stresa, setite se samo koliko puta ste do sada pomislili kako bi bilo lepo da više vremena provodite kod kuće sa svojim najbližima. Ta pomisao verovatno nije uključivala puno radno vreme i sve obaveze koje se tiču škole i regularne kućne obaveze, ali možete ovu situaciju iskoristiti u svoju korist. 


Evo i kako: 


1. Obezbedite prostor za rad sebi i vašem školarcu

Da biste uspešno radili od kuće, prvo što vam je potrebno jeste prostor za rad. Većina nas ima samo jedan radni sto, a obzirom da se vaše radno vreme može preklapati sa vremenom koje će dete provoditi prateći online nastavu, potrebno je da obezbedite prostor i za vas i za dete. Pošto deca prate nastavu preko televizije, možete mu napraviti kutak u okviru dnevne sobe ili druge prostorije u kojoj imate TV, a vi sebi izdvojte poseban kutak. Takođe, radi uspostavljanja atmosfere kao u školi i kako bi vam bilo lakše da pomažete detetu oko izrade domaćih zadataka, preporučujemo vam da razmislite o kupovini bele table. Ova tabla može vam poslužiti kako za školski rad i domaće zadatke, tako i po pitanju tačaka 2 i 3 o kojima ćemo pisati u daljem tekstu. 


2. Napravite raspored obaveza

Druga stvar koju morate da obezbedite jeste radno vreme. Ukoliko ste fleksibilni sa vremenom, to je dobra opcija jer možete ustati pre svih i započeti sa radom bez ikakvih ometajućih faktora, a ostatak radnog vremena uskladiti sa obevezama drugih ukućana. Ukoliko je vaše vreme fiksno, onda ćete prema njemu organizovati sve ostale obaveze, a kada je reč o školi, dobra vest je da sve lekcije imate u dva termina, jutarnjem i popodnevnom, većina smart tv-a ima i opciju premotavanja, a nastava je dostupna i na internetu, tako da možete da “pomerite” časove za koji god termin da vam odgovara. Uz poslovne i školske obaveze, traba isplanirati i nabavku, obroke i druge tekuće stvari. Iz svih navedenih razloga, dobro je da imate zapisan raspored i da budete sigurni da su svi upoznati  sa svojim obavezama. Za ovo vam može poslužiti plutana tabla na kojoj ćete beležiti sve obaveze ukućana, ali i držati spisak za kupovinu koju ćete da nadopunjujete. 


3. Najmlađima obezbedite tihu igru

Ukoliko pak morate da radite dok su vaša deca budna, dok traje njihovo vreme za igru i kada nema ko drugi da ih pričuva, morate puno da razgovarate sa decom i objasnite zašto je potrebno da poštuju tišinu dok vi ili drugi ukućani rade ili prate nastavu i izrađuju domaće zadatke. Iznenadićete se da deca ipak nisu toliko nerazumna i da se daju prilagoditi svakoj situaciji, a na vama je da im pomognete da sprovedu tihu igru dok vi i drugi ukućani uče/rade. 


Evo na koje načine možete detetu da obezbedite sate i sate tihe igre: 


Crtanje: obezbedite detetu dovoljno papira, bojica, flomastera, tempera i vodenih bojica. Obezbedite površinu na kojoj će raditi (pogotovo ukoliko upotrebljava vodene bojice i tempere) i očekujte mala umetnička dela. Ne zaboravite da im se pridružite kada pravite pauze, a kako bi cela stvar bila zabavnija, možete praviti izložbe na dnevnom nivou. 


Masa za modelovanje i plastelin: poznato je da ništa ne smiruje decu kao što to može plastelin ili masa za modelovanje. Deci je nekada dovoljno da jednostavno mese masu, a ukoliko im ponudite i neke dodatne materijale koje već imate u kući, poput zrna bibera, čačkalica, pa čak i drvenih kocki, to će biti dovoljno da mogu da naprave najrazličitije životinje i građevine. 


Šah: Osim što vam novonastale mere koje uključuju izolaciju kod kuće omogućuju da više vremena posvetite ovoj neprevazidjenoj igri, čak i vaši najmlađi koji još uvek nisu spremni da savladaju sva šahovska pravila mogu da se zabave igrajući se samostalno sa šahovskim figurama. A ukoliko vam se čini da vaša deca ipak pokazuju određeno interesovanje i talenat za igru, zašto da se ne usavršavaju dok vi obavljate svoje poslove? Istražite brojne aplikacije koje nude programe za učenje od najmlađeg uzrasta, a u slobodno vreme, obavezno odigrajte koju partiju zajedno sa decom.


Ukoliko tražite još ideja za tihe aktivnosti, neke od njih možete pronaći na našem blogu: 


Značaj uradi sam aktivnosti i ideje za projekte sa decom 2-5 godina

Kako unaprediti grafomotoriku kod dece uz pomoć plastelina, gline i mase za modeliranje?

Šta raditi kada je previše hladno da se izlazi napolje

Uradi sam novogodišnji ukrasi


A ukoliko su vam potrebni dodatni materijali za rad, možete ih pronaći u našoj online prodavnici. U narednom periodu, dok se preporučuje samoizolacija, preporučujemo vam da se radije opredelite za online kupovinu nego da odlazite u prodavnice.


4. Odredite dnevne ciljeve

Da biste kroz čitavu novonastalu situaciju prošli uspešno, važno je da imate dnevne ciljeve koje ćete ispunjavati. Ovo važi i za posao, ali i za obaveze oko kuće i dece. Pri tome, odredite šta je obavezno, a šta možete da pomerite za drugi dan. Na primer: danas moram da završim to i to za posao, dete mora da isprati sve lekcije, a domaće zadatke možemo da završimo i sutra. Ili, danas ćemo svi da se potrudimo da završimo što više obaveza da bi sutradan imali više slobodnog vremena za zajedničke aktivnosti. 


5. Budite realni

Sada, kada se vaš poslovni i privatni život odvijaju isključivo u krugu vašega doma, morate da budete iskreni prema sebi i da ne postavljate nerealne ciljeve. Vaša objašnjenja novih matematičkih operacija deca možda neće shvatiti iz prve, mlađa deca ne mogu baš sve vreme da budu tiha i mirna. Učitelji naše dece su profesionalci, a vi ne možete postati iskusni predavači gradiva preko noći. 


Takođe, vrlo je verovatno da će se čuti graja dece dok obavljate konferencijski poziv, ali, to je u redu - jer osoba sa kojom se čujete se verovatno nalazi u sličnoj situaciji. 


Podeli sa prijateljima: