U poslednjih nekoliko godina u svetu su sve češće inicijative da učenje šaha postane obavezno u svim školama. Povod za ovu inicijativu nije iznenađujuć ako se u obzir uzmu sve dobrobiti po razvoj deteta koje šah daje. Mnogi psiholozi i pedagozi ističu benefite šaha za kada je razvoj deteta u pitanju. 


Igranje šaha - benefiti

Samo neki od benefita igranja šaha su:

 • Igranje šaha omogućiće deci da u sigurnom okruženju rešavaju probleme, da nauče da brzo pokrenu procese razmišljanja i da brzo odreaguju.

 • Kroz šah, dete će naučiti šta znači lična odgovornost za vlastite izbore poteza kao i prihvatanje posledica koje su izazvane time.

 • Šah je odličan za razvoj kognitivnih veština kod dece.

 • Ujedno šah podstiče timski duh i jača individualnost

 • Igranjem šaha dete razvija kod sebe: vizualizaciju, analiziranje, koncentraciju, strpljenje, odmerenost.

 • Utiče na razvoj samopouzdanja i emocionalne stabilnosti.

 • Razvija sposobnost planiranja i donošenja odluka

Složićemo se da je ova igra izuzetno korisna za intelektualni razvoj deteta. Iako je u jednom periodu popularnost igranja šaha opala, u poslednje vreme sve više dečaka i devojčica možete videti kako sa roditeljima kupuju i igraju šah.

Malu, ali ne beznačajnu ulogu u buđenju interesovanja za šahom kod dece, imala je i popularna serija Damin Gambit. Ova serija prati mladu Bath u njenim šahovskim poduhvatima i izazvala je efekat nagle popularizacije šaha kod dece i tinejdžera.


Šah igrice za decu - preporuke za decu koja tek uče: 

Ukoliko ste počeli da učite dete da igra šah potrudite se da mu obezbedite ohrabrujuće i pozitivno okruženje. Mnogi eksperti savetuju da u početku deca ne treba da se fokusiraju na pobedu već da fokus treba da bude na greškama. Na ovaj način dete će u startu naučiti da se nosi sa pogrešnim potezima, neće izgubiti motivaciju, a pritom će podstaći kreativno razmišljanje za rešavnje problema. 

Kako biste vašem detetu šah učinili još zanimljivijim možete napraviti plan učenja i svaki dan mu pokazivati po dva nova poteza. Nakon usvojenog znanja možete mu zadavati zadatke kako da reši jednosmerne i dvosmerne probleme. Kako biste promenili dinamiku i težinu igre, organizujte turnire. U prvoj partiji neka dete igra sa protivnikom koji je na istom nivou kao i ono. Nakon toga neka odigra partiju sa osobom koja je na većem nivou. Na ovaj način, dete će osetiti slatko zadovoljstvo pobede, ali susretaće se i sa poteškoćama i porazom.

Možete mu zadati da uradi šah-mat u jednom potezu ili da izvuče figuru iz dva poteza. U početku detetu može ići komplikovanije, ali pružite mu podršku i na ličnom primeru pokažite mu kako da strpljivo promisli i ostane istrajno dok ne reši izazov. Cilj ovih vežbi je da dete trenira sebe da pri svakom potezu traži rešenje i prihvati da prihvati svaku situaciju odigranu na tabli kao izazov. 


Klasična šah igra

U početku se preporučuje da sa decom prođete sva osnovna pravila šaha. Ponavljajte ih više puta i zadatke usmerite ka tome. Kada dete usvoji pravila, pređite na komleksnije stvari kao što su strategija i taktika. Pričajte sa detetom, prilikom svakog poteza objasnite detetu zašto nešto radite, zašto ste doneli tu odluku. Isto tako pitajte vaše dete prilikom poteza kako će postupiti i pitanjima ga podstaknite da razmišlja unapred i da planira svoje poteze. U početku detetu možete obezbediti finu tablu i figurice koje će odgovarati konstituciji negovih ručica. U asortimanu Pulse možete pronaći komplet šahovske table sa figurama -  Šah garniture koje će biti idealne za vašeg mališana. Figure su fino dizajnirane u braon i beloj boji. Jedan od saveta iskusnih šahista bio je da deca u početku igraju sa bojom koju sami izaberu. Kada usvoje pravila šaha i osete se komforno, oni savetuju da je tada vreme da detetu date drugu boju sa kojom će igrati. Na taj način promenićete rutinu deteta i promenićete okolnosti u kojima igra. Šah je dinamična i nepredvidiva igra, zato je važno da dete to spozna kroz male promene dinamike kako ne bi poteze učio napamet. Važno je da razume da svaka partija priča svoju priču. 


Igranje šaha uživo 

Mnogi stručnjaci savetuju da je važno da deca igraju šah uživo pre nego na kompjuteru, naročitio u početku. Kao što smo naveli, šah kod deteta razvija različite važne procese. U početnim fazama daleko je lepše i korisnije da uz realne figure i tablu i interakciju sa detetom prođete sva pravila, poteze. Takođe važno je da dete stekne osećaj za prostor i predmete sa kojima igra. 

Kako bi zadržali interesovanje deteta za igru u ovome vam može pomoći par jednostavnih trikova:

 • U početku omogućite detetu neke olakšice. Na primer, dajte mu više vremena za planiranje poteza. 

 • Tokom igre više puta obrnite šahovsku tablu. Tablu možete okrenuti nakon određenog broja poteza. 

 • Na odraslog igrača primenjujte pravilno taknuto-maknuto

 • Omogućite detetu da jednom u toku partije može da vrati potez

Sa olakšicama budite obazrivi, zato je važno da ih pravilno definišete. Ideja nije da detetu poklonite partiju, već da osetiti borbu uz blage olakšice.


Igranje šaha protiv kompjutera

Šah na internetu još uvek nema zvaničan status. Takođe pravila igre se često razlikuju od sajta do sajta. Primera radi, na nekim sajtovima postoje pozicije završnica u kojima kompjuter automatski dodeljuje u partiji remi iako je na tabli moguć mat.

Kako se dete ne bi zbunilo i izgubilo u moru različitih pravila, savetuje se da na početku ipak šah igra uživo. Takođe, kada se šah igra pomoću miša ili preko senzorne table, često može doći do greške i da se figura zbog tehničkih razloga ne stavi na željeno mesto. Na ovaj način menja se tok cele partije i dete može ući u nepotreban stres na samom početku učenja ove divne igre.

Čar učenja dece da igraju šah je u tome što deca počinju da igraju igru na globalnom nivou, igraju intuitivno i brzo prihvataju znanje, za razliku od odraslih koju se u početku bave detaljima, strategijom i taktikom koja ih na početnom nivou odvlači od biti.

Učenje deteta da igra šah je umetnost, sport i zabava. Provešćete kvalitetno vreme sa vašim mališanom i na kreativan način ćete ga učiti važnim životnim lekcijama.


Šahovi u našoj online prodavnici

A ukoliko vam je potreban šah ili želite da postojeći osvežite novim setom figura ili šahovskim satom, pogledajte ponudu u našoj online prodavnici - https://pulseserbia.com/category/poklon-program/drustvene-igre/6490/
Podeli sa prijateljima: