Polazak u školu vrlo je važan događaj za svakog mališana, a retko ko zaboravlja taj veliki dan. Pre 1. septembra kupuju se nova garderoba, sveske, udžbenici i, obavezno, novi ranac.

Naravno, rančevi se kupuju i kasnije, za starije razrede osnovne, kao i tokom srednje škole. Sigurno ste čuli nekog ko kaže da ima kvalitetan ranac koji i dalje koristi, iako ga je nosio još u školi. Ranac nosi i neku vrstu emotivne note. Podseća na period kad smo ga koristili, šta smo sve preživeli s njim, vraćamo se u sve te lepe i manje lepe trenutke…

Ranac bi trebalo, pre svega, da se dopadne školarcu koji će ga nositi, ali i da ispuni neke vrednosti - da bude kvalitetan i funkcionalan.

Rančevi za prvake
 

Kada kupujete rančeve za prvaka, imajte na umu da bi trebalo da ga nosi i kasnije, tokom osnovne škole. Zato birajte kvalitetne i izdržljive rančeve, koji neće služiti samo jednu sezonu.

Polazak u školu je zahtevan i stresan period za decu, ali i za roditelje. U tom razdoblju deca se suočavaju sa mnogim izazovima, ne samo kada je u pitanju učenje i saznavanje novih stvari, obaveza i domaćih zadataka, već i po pitanju pronalaska svog mesta u društvu. U tom periodu ranac je bitan, jer je jedna od stvari koja ih izdvaja od drugih, pokazatelj je identiteta i ukusa. Zato postoje rančevi za dečake i za devojčice, različiti dezeni, oblici i funkcionalnosti. 

Rančevi za mlađe školarce trebalo bi da budu prilagođeni njihovoj visini, odnosno ne bi trebalo da ide preko njihove glave, niti ispod donjeg dela leđa. Takođe, birajte samo rančeve od najkvalitetnijih i izdržljivih materijala, koji imaju garanciju dve godine.


 Funkcionalnost je jako bitna, a ona se kod ovih rančeva ogleda u tome da ima više pregrada i odeljaka. Potreban je odeljak za veće sveske i knjige, kao i manji džepovi za sitnice, pa i užinu. Vrlo su važne i pregrade sa strane, u koje školarac može da stavi flašicu sa osvežavajućim napitkom. 

Iako se na prvi pogled čini kao nebitan deo, naramenice su vrlo važne - moraju biti široke i udobne, kako se ne bi usecale u ramena. Idealne su one koje imaju mogućnost podešavanja po visini i obliku leđa, kako bi ranac bio prilagodljiv rastu deteta (ne zaboravite da u ovom periodu deca rastu “kao iz vode”). Obavezno proverite težinu praznog ranca, preporuka stručnjaka je da ne bude teži od kilograma.

Deo koji prijanja na leđa treba da bude od materijala koji propušta vazduh, tako da nema znojenja. 

Školarci u ovom periodu itekako umeju da cene dobar dizajn, tako da nemojte ni tu stavku da zapostavljate. Džepovi, rajfešlusi i reflektujući materijali za bezbednost u saobraćaju, osim što su korisni, mogu i lepo da izgledaju na rancu.

Anatomski rančevi za školu

Anatomski rančevi najpotrebniji su mališanima koji su u nižim razredima osnovne škole, odnosno uzrasta 6 - 10 godina. Kičma se u tom periodu još razvija, a teret koji nose svakog dana u školu, i iz škole, nije nimalo zanemarljiv. Često opterećenost ranca može da ugrozi pravilan razvoj kičme.
 

Prednost ovih rančeva je u tome što se anatomski sistem podrške leđa prilagođava kako dete raste. Kod kvalitetnih anatomskih rančeva, konstrukcija leđa je specijalna, napravljena od aluminijumskog rama, sa protokom vazduha. Ovaj deo bi trebalo da se skida, kada je potrebno oprati ranac. Prednje kopče, i kopče koje se nalaze oko struka, služe za kontrolu visine, ali i za ravnomerno raspoređivanje težine ranca. 

Kod anatomskih rančeva nije samo leđni deo anatomski, već cela konstrukcija, tako da glavna težina nije na ramenima i leđima, već se prenosi na noge.

Birajte anatomske rančeve čije je dno gumirano, i ima opciju izvlačenja kabanice u fluoroscentnoj boji za zaštitu od padavina i dodatnu bezbednost u saobraćaju. Reflektujuće trake sa svih strana ranca posebno su bitne pri prelasku ulice i noćnim uslovima slabe vidljivosti.

Rančevi za školu - za starije devojčice i dečake (tinejdžere)

Za decu starijeg uzrasta, odnosno za tinejdžere i tinejdžerke, vrlo su važni atraktivan dizajn kao i aktuelne boje, ali uz nenarušenu funkcionalnost i visok kvalitet.

Pored standardnih pregrada, na rančevima za tinejdžere mogu se naći i specijalni dodaci za mobilni telefon ili manji muzički uređaj, kao i konektori za slušalice. Postoje i manje pregrade za stvari koje treba brzo pronaći, kao što su ključevi ili karta za autobus. 

Bez obzira da li kupujete za mlađeg ili starijeg školarca, uvek birajte kvalitetne i funkcionalne rančeve, i imajte na umu da će ih dete i kasnije nositi. 


Podeli sa prijateljima: