Jedna od najradosnijih igrarija za svako dete jeste crtanje, mešanje boja, bojenje papira i pravljenje jednog sasvim novog sveta na papiru. Ali nije samo za decu. To je varka. Roditelji, bake i deke, svi oni koji ih čuvaji, vole da učestvuju u crtanju, jer u potpunosti relaksira i vraća u to najbezbrižnije doba, zar ne? Zato se crtanju valja i posvetiti i pružiti detetu raznolike mogućnosti.

Kroz crtanje i igru sa bojama i oblicima, deca uče o svetu koji ih okružuje. Ovo je način da dete naučite da voli da uči, jer učenje kroz igru i zabavu je najbolje i dugotrajno je. Kroz crtanje se mogu naučiti neki osnovni pojmovi, životinje, zemlje, pa čak i slova i pisanje. Dovoljno je da kroz asocijaciju započnete igru o svakom slovu, a detetu date cilj da asocijaciju nacrta, oboji, pa će tako lakše savladati kompletnu azbuku ili abecedu, tako da ćete taj proces proći veoma jednostavno i bez mnogo briga. Ali, postoji jedna caka. Deca ne vole monotonost!

Kada je crtanje ili bojenje svakodnevno isto, onda će kroz nekoliko sati ili dana dosaditi. Iz tog razloga je važno stalno smišljati neke nove izazove, neke nove zadatke u ovoj igri, jednostavno, biti kreativan, jer je to ono šta decu pokreće u svakom njihovom postupku i koraku. A nekada, znamo, ideja zna da ponestane i zbog toga i donosimo neke jako zanimljive, maštovite ideje koje možete već odmah iskoristiti kada se upustite u crtanje sa decom.

Krenite sa crtanjem sebe i delova tela

Iz nekog razloga, deca se oduševljavaju kada mogu da vas crtaju, dodaju kosu, garderobu, da vas nacrtaju uopšte. I uvek, sami, kreću od toga, crtanja ukućana, kućnih ljubimaca, a onda se polako taj spisak nastavlja.

 Ono šta možete da uradite uz to, jeste da pravite nacrt ruke, kopirajući prislanjanjem šake na papir, a tako i stopala ili možda neke obuće koju su nosili kao bebe. Na ovaj način dete se uči i preciznosti, jer će vas svakako kopirati u onome što radite, pa će pokušati i pokušavati da nacrta i svoju šaku, sve dok to ne bude baš onako kako želi. 

Koristite i školski i kancelarijski pribor

Kreativnost se ne ogleda u tome da imate što više pribora za crtanje, da stalno kupujete nešto novo što se može pronaći u knjižarama, već da od onog postojećeg napravite remek delo svojim klincima. Sav školski pribor dečiji koji imate može da se iskoristi. Svi listovi, olovke, drvene bojice, flomasteri, vodene bojice, aposlutno sve što je potrebno i na časovima likovnog. Ali, tu je dobrodošao i vaš radni, kancelarisjki pribor, koji svi imaju kod kuće.

Tako, recimo, možete uz bušač papira da napravite zanimljive rupice u papiru, koje mogu da imitiraju oči životinje, plodove nekog drveta... Možete uz bušač za papir da pravite određene oblike, a onda ispod tog papira sa rupicama da stavite neki papir u boji, pa će tako ceo crtež i rad dobiti dodatnu dimenziju i veliko ushićenje i zadovoljstvo vaše dece. 

Sve dodatno možete spojiti spajalicama, a njih takođe možete koristiti kao oblik za precrtavanje, ako je negde potreban u obliku spajalice. Svaki kancelarijski pribor ima i šarene, samolepljive blokčiće i stikere, pa njihove listiće možete iskoristiti da dodate boje crtežu, da zajedno sa decom izrežete oblike, na primer, zvezde, srca i slično, a onda ih dodatne prethodno nacrtanom ili obojenom.

Docrtajte polovinu koja nedostaje

Internet obiluje ogromnim izborom crteža i gotovih šablona koje je potrebno samo obojiti. Njih uvek možete da skinete i odštampate, pa tako da imate poput bojanke kao „kec u rukavu“ kada ne znate šta da date deci da se igraju. Međutim, nešto mnogo zanimljivo što se takođe može naći na internetu, ali možete i sami da uradite, jeste dovršavanje započetog crteža. 

U najvećoj meri je potrebno docrtati drugu polovinu. Pa se tako može naći crtež jedne polovine leptira, polovine kuće, neke građevina, neke životinje, bilo čega, a onda, prema tom modelu deca nastavljaju sa crtanjem drugog dela. Na ovaj način se kroz igru pamte i strane, desna i leva, uči se u velikoj meri koordinacija pokreta, ali se i održava pažnja na visokom nivou jer dete prati šta sve ima polovina crteža i pokušava što verodostojnije da je prenese i na drugu polovinu, onu koja fali.

Ovakve možete pronaći i crteže koje je potrebno obojiti, pa je jedna strana obojena, a druga nije. Svrha crteža je ista kao i prethodnog, ali je svkako promena u igri deca koja prija i zainteresuje.

Lake ideje za crtanje: docrtavanje crteža je večna zabava

Naizgled običan crtež životinje, deteta, kuće, prirode, postaje prava zabava kada kažete deci da docrtaju pre bojenja šta misle da fali ili šta bi moglo crtež da obogati i ulepša. Tako će osobama i deci docrtavati garderobu, kosu, dodatke na glavi, životinjama će izmišljati šare, neke ogrlice, a prirodu će ukrasiti neverovatnim cvećem i zelenilom. Još jedan način da podstaknete svoje dete da pokaže svoju maštu, da iskaže kreativnost i da je na taj način negujete. Ovo je posebno dobro kod dece koja ne pokazuju toliko kreativnosti u svom radu, jer se često dogodi da nisu imali jasnu priliku koja će da je podstakne, a jednostavnim zadatkom kroz crtanje iz dana u dan ćete videti šta je u stanju sve dečija mašta da uradi. 

Oslobodite pokret rukom

Na samom početku, to je sasvim sigurno, nerviraće vas što dete olovku, bojicu, četkicu, drži stegnuto i kruto. I ovo je sasvim normalna reakcija i način rada kod dece, jer im je potrebno vreme da opuste svoje ručice i zglobove. Crtanje je iz tog razloga i dobro, a posebno bojenje, jer vremenom, dok drži četkicu, dete opušta ruku i pravi sve slobodnije pokrete. Zato često uvodite igru crtanja uz bojenje, baš iz ovog razloga.

Za kraj: ništa bez izloženih radova

Naravno, ako ste već radili, crtali, bojili, radove ne treba skloniti negde da se ne vide, već ih istaknuti. Prvo što svima padne na pamet jeste da se prikače magnetom na frižider, ali možete i da napravite neki ram za njihovo izlaganje ili pano, a to može ujedno da bude još jedna kreativna ideja koju ćete sprovesti u delo sa svojim klincima. Iskoristite neku fasciklu, bušač za papir kako biste provukli neki končić o koji će se sam ram/pano držati i jednostavno postavite rad ili radove kako vam odgovaraju, pa ih špenaglama zakačite ili nekim  samolepljivim papirićima, tako da bude još lepše. 

Ako pravite ram, dajte deci da obod oboje i iscrtaju kako žele, pa će im ova izložba onda biti još draža i motivisaće ih za još rada, jer su baš sve samostalno i napravili.

Za više ideja za pravljenje unikatnih ramova za slike pročitajte ovaj tekst - https://pulseserbia.com/blog-post/uradi-sam-varijante-za-pravljenje-ramova-za-slike-sa-skolskim-i-kancelarijskim-priborom/234


Podeli sa prijateljima: