Nova školska godina je uveliko počela. Deca su vam se odmorila preko leta, knjige već imaju, a u slučaju da imate starije đake verovatno ste već pripremljeni i nabavili ste sve od neophodne opreme za školu. U ovom tekstu, podsetićemo vas na osnovne stavke školske opreme koje su vam potrebne uz savete koji vam mogu koristiti za pronalaženje dobrog školskog pribora, ali ćemo se osvrnuti i na par dodatnih stavki koje možete nabaviti za kod kuće, a koji mogu da pomognu vašem detetu da bolje uči.

Evo okvirnog spiska sa svim stavkama koje mogu da zatrebaju od pribora bez obzira na uzrast deteta:

Ranac za školu

Ukoliko dete kreće u prvi razred uvek dajte prednost anatomskim rančevima. Za stariju decu u našem asortimanu možete naći veliku ponudu rančeva, a više o tome smo pisali na blogu:

Odaberite pravi ranac za školu za vaše dete.

Za one koji već imaju ranac koji nisu imali potrebe da menjaju i ove školske godine, možda je vreme da ga osvežite i očistite od nečistoća. Više o tome pisali smo na blogu:

Kako da održavate ranac tako da uvek izgleda kao nov?

Pernice

Na raspolaganju su vam dve opcije: okrugle, takozvane meke neseser pernice i tvrde pernice koje mogu biti dvodelne ili iz više delova. Tvrde pernice su pregledne i pogodne su za manju decu, dok stariji đaci biraju meke pernice. Meke, neseser pernice zauzimaju manje prostora i biraju ih za starije razrede jer im je tada potrebno da nose manje pribora u školu, tako da se umesto lepka, makaza ili lenjira u njima češće mogu naći balzami za usne ili audio uređaji.

Sveske

Ako ste mislili da je dovoljno da odaberete pravi format sveske i da ista bude u kvadratićima, linijama ili prazna, moramo da vas razočaramo. Prvo na šta treba da obratite pažnju jeste sam kvalitet korice. Kvalitet se ne ogleda u debjlini, već u izdržljivosti korice, tako da obratite posebnu pažnju na izdržljivost da bi sveska što duže poslužila vašem detetu. Nemojte da vas cena zavara, jeftinije sveske sadrže znatno manje listova i kraće traju. Optimalan broj stranica je 52. Što se tiče same boje papira, postoje razne verzije beline, beloplava, belorozikasta, belosiva. Zbog što bolje vidljivosti i preglednosti preporučujemo da birate sveske sa što beljim papirom. Sam papir treba biti debljine minimum 80g/m3, što je vrlo bitno ako tražite svesku boljeg kvaliteta kojoj se papir neće cepati pri brisanju.

Gumice

Uvek dajte prednost kvalitetnijim gumicama, jer one lošijeg kvaliteta mogu da oštete papir i nemaju pun učinak brisanja.

Šestari

Ukoliko vaše dete nosi šestar u školu, postarajte se da bude pravilno upakovan tako da ne bi došlo do nezgoda, ali i da se ranac ne bi oštetio.

Pribor za likovno

Kada kupujete pribor za likovno vodite računa o par stvari: tempere, vodene bojice, glinu i slične proizvode proizvode kupujte od proverenih proizvođača koji imaju sertifikate o bezbednosti i netoksičnosti boja. Naročito je bitno da četkice budu kvalitetne da bi dete neometano moglo da ih koristi, a kada su u pitanju plastelin i glina, izbegavajte korišćenje modli za oblikovanje jer bi deca trebalo da nauče da sama kreiraju različite oblike i da što više vremena provedu sama meseći smesu.

Dodatna oprema za školu

Pored standardnog opremanja, pripremili smo vam par saveta sa opremom za vaše školarce koju biste mogli da nabavite za kod kuće i koja će im olakšati sam proces učenja, a da vam možda nije pala na pamet.

Uvijači

Knjige i sveske će biti urednije i zaštitićete ih od habanja ako koristite uvijače. Uvijači su pogotovo korisni za zaštitu svezaka i knjiga kod dece u nižim razredima koja svakodnevno nose dosta opreme u školu i nisu naučila da pravilno pakuju i čuvaju knjige. Takođe, uvijači mogu i dati lični pečat opremi koja se uvija jer dete može upisati naziv knjige ili predmeta za koje se koristi sveska uz neki lični crtež ili svoje ime. Ovako zaštićene, knjige ćete moći i da sačuvate za korišćenje za drugo dete ili ukoliko rešite da ih prodate ili poklonite nakon završetka školske godine.

Plutane table

Table od plute jako su korisne za sve članove porodice, a školarci od njih mogu imati više benefita. Proizvode se u raznim veličinama i cenovno su pristupačne tako da predstavljaju mali izdatak koji ima višestruku korist za đake. Deca mogu koristiti plutanu tablu za kačenje rasporeda i podsetnika za domaći uz pomoć čioda, takozvanih bocki za plutanu tablu ili memo i stiker blokova. Umesto jedne veće, možete kupiti i sve table, tako da jedna bude određena za učenje i raspored aktivnosti, a druga za kačenje uspomena, fotografija i ili kreativnih radova vašeg deteta. Starijim školarcima ova tabla može biti jako korisna za učenje. Klasično učenje sa čitanjem i ponavljanjem može biti prilično zamorno. Ukoliko dete ima vizuelni prikaz u vidu grafikona, tema i asocijacija na tabli, proces obnavljanja i usvajanja gradiva će im ići mnogo lakše. Na manjim memo papirima mogu kačiti zadatke za učenje, formule iz matematike i fizike koje bi trebalo da memorišu, ali i periodni sistem, sliku anatomskog prikaza ljudskog tela i slično.

Magnetna tabla

Ova tabla se takođe može koristiti za učenje, ali i cela porodica može da uživa igrajući asocijacije i slične igre, dok će mlađa deca sigurno uživati da crtaju na istoj. Ukoliko imate potrebe da pomognete detetu sa nekim konkretnim zadatkom iz škole, sigurno će vam biti jednostavnije ukoliko to budete radili na tabli. Uz magnetnu tablu nabavite i sunđer i markere koji su namenjeni za pisanje na istoj jer obični markeri neće moći da se obrišu. Takođe, ovu tablu deca mogu koristiti za kaćenje rasporeda aktivnosti i drugih obaveza koristeći magnete.

Dnevnik

Pisanje dnevnika je višestruko korisno, pogotovo kod dece u nižim razredima. Podstaknite vaše dete da svoje misli zapisuje u dnevnik, a evo i zašto: osim što će vežbati pisanje, vođenje dnevnika pozitivno utiče na dečiju kreativnost i sposobnost izražavanja. Isto tako, pisanje dnevnika u najranijem uzrastu podstiče razvoj samorefleksije kod dece, ona uče da svoje misli preudešavaju u reči, ali i analiziraju postupke koje su činili tokom tekućeg dana i tako eventualno uče na greškama. Za početak podstaknite dete da piše po par rečenica o događajima koji su se odvili tokom dana, a kako odrastaju, mašta deteta će već početi da smišlja kreativnije načine izražavanja pa će oni početi da pišu i zabavnije dnevnike, tokove misli i druge zanimljive teme u koje nažalost, vi ne bi smeli da imate uvid. U našoj ponudi možete pronaći dnevnike za decu sa različitim primamljivim motivima i dodacima u vidu muzike, ključa za zaključavanje, ogledala ili rama za slike. Dnevnik je, takođe, idealan poklon za proslave rođendana koje će vaš školarac imati sve češće.

Šah

Da, ako želite da pomognete detetu sa učenjem, šah je idealni izbor i svaka porodica bi trebalo da ga ima u kući. U trideset država širom sveta, učenje šaha je obavezni deo školskog programa, a evo i zašto: da bi osigurali uspeh vašeg deteta u budućnosti najbitnije je da mu pomognete da se nauči strpljenju i logičkom razmišljanju, a šah je igra koja objedinjuje sve to i takođe razvija timski duh i pomaže detetu i osobi koja ga podučava da se bolje upoznaju. Deca mogu početi sa učenjem već oko 4. godine života i ako već niste igrali ovu igru sa svojim detetom, najtoplije vam preporučujemo da počnete.

 


Podeli sa prijateljima: