U prethodnom tekstu upoznali smo vas sa različitim tipovima vrhova markera i njihovim uticaju na trag koji se dobija i na kraju teksta smo pomenuli neke osnovne karakteristike markera na bazi vode i markera na bazi alkohola. 


U ovom tekstu fokusiraćemo se na konkretne karakteristike oba od navedenih tipova kao i o vrstama papira koje bi trebalo upotrebljavati, načinu na koji se obe vrste mešaju sa vodom, načinom senčenja i slično. 


Dakle, pitanje koje nužno proizilazi nakon navođenja osnovnih karakteristika jeste - koji su markeri bolji? 


Da li su bolji markeri na bazi vode ili na bazi alkohola?

Jednom kada se odlučite za prelaz sa običnih flomastera na markere umetničkog ranga, teško ćete doneti odluku kako da odaberete između markera na bazi vode i alkohola, pa je najbolji predlog koji vam možemo dati da isprobate obe od navedenih vrsti. 

Koliko god bile korisne informacije koje vam možemo dati i koje i sami možete pronaći na internetu, važno je da sami isprobate različite vrste markera kako biste iz prve ruke shvatili kako oni rade i koji vam lično više odgovaraju. Srećom, obe vrste markera su dostupne za pojedinačnu kupovinu ili u malim setovima, tako da isprobavanje različitih varijanti ne mora puno da vas košta. 


Da sumiramo: markeri na vodenoj bazi dostupni su svuda, najčešće u setovima namenjenim deci, ali možete kupiti i markere na vodenoj bazi sa kvalitetom za profesionalce. Pošto markeri na vodenoj bazi ne “izbijaju” ni kroz tanak papir, pogodni su za upotrebu u bojankama ili za dekoraciju različitih papira. 


Markere na bazi alkohola (koji se ponekad nazivaju i „permanentni markeri“) obično preferiraju profesionalci i oni koji od markera žele “nešto više” jer daju mnogo više mogućnosti za ispisivanje, i mogućnost dodavanja nijansi i “senčenja”. Međutim, većina permanentnih markera nije pogodna za pisanje na običnom papiru jer je njihov trag agresivniji. 


Sledeće što bi trebalo da znate jeste koliko dobro markeri na bazi vode i alkohola raspodeljuju boju prilikom ispisa. Markeri na vodenoj osnovi mogu da (bez obzira koliko puta prelazili istu površinu) ostave prugast trag i to pogotovo kada se tragovi preklapaju. 

Kod permanentnih markera i bojenja većih površina može doći do manjih varijacija u zasićenosti, pri čemu će neka područja izgledati malo svetlija ili tamnija od drugih. Međutim, i pored toga, njihov trag je suptilniji i ujednačeniji, tj. ostavlja utisak potpuno popunjenog prostora koji se boji što nije slučaj sa vodenim markerima. 


Kako razlikovati vodene i markere na bazi alkohola?

Ako se nađete u prodavnici i razmišljate da kupite neke markere, ali ne možete da shvatite da li su oni na bazi vode ili alkohola, najbolji način je da skinete poklopac i lagano omirišete marker (neki mirisi mogu biti oštri, zato budite oprezni). Ako marker ima jak miris, znači da je u pitanju marker na bazi alkohola.


Kombinovanje boja i senčenje

I markeri na bazi vode i alkohola daju mogućnost senčenja, ali obe varijante imaju svoje prednosti i mane. Imajte na umu da će konačan efekat i samo senčenje u velikoj meri zavisiti od vrste podloge koju koristite. Na primer, markeri na bazi alkohola se odlično mešaju na marker papiru, ali slučaj nije takav na nekom čvršćem papiru koji ima veću sposobnost upijanja. 


Kada je u pitanju mešanje i senčenje boja kod markera na vodenoj osnovi, kao što smo već naveli, prilikom bojenja može ostati prugast trag i neželjene zatamljene oblasti. 


Kakav papir koristiti?

Prekomerno mešanje tragova može takođe da iskrivi ili ošteti papir, zbog čega bi trebalo da koristite papire koji su specijalno namenjeni za to poput akvarel papira (jer je tvrd) ili marker papira koji manje upija, pa vam omogućava više vremena za senčenje i mešanje boja. 


Markeri na bazi vode mogu da se ponovo aktiviraju nakon što se osuše, što vam omogućava da ih osvetlite vodom ili da dodatno osenčite površinu (ali slaba strana ove karakteristike jeste da možete slučajno pokvariti područje koje ste već dovršili vlaženjem papira).


Senčenje sa vodom

Senčenje sa markerima na vodenoj osnovi može biti nepredvidivije od mešanja kada su u pitanju markeri na bazi alkohola, jer voda može da reaguje sa bojom na neočekivane načine koje je teško kontrolisati. Iako je za neke ova činjenica frustrirajuća, ovo je karakteristika koju mnogi akvareli cene, tako, da ako imate iskustva sa akvarelom, odlično ćete se snaći sa markerima na vodenoj bazi.


Takođe možete umočiti vrh markera u vodu da biste stvorili glatki prelaz u tonu i zasićenosti (od svetlih do tamnih nijansi).


Senčenje sa markerima na bazi alkohola

Sa druge strane, markeri na bazi alkohola mešaju se ravnomernije, ali pošto se veoma brzo suše, morate biti brzi. I nakon što se osuše, to je to - boje je vrlo teško ukloniti, a svako dodatno mešanje će potamniti ili promeniti postojeće boje. Ove osobine mogu otežati glatko prekrivanje velikih površina markerom na bazi alkohola ili stvaranje velikih gradijenata (ali su savršene za oslikavanje manjih oblasti).


Budući da su markeri na bazi alkohola delimično providni, možete da uslojavate boje, tj. da ih nanosite jednu preko druge da biste stvorili različite nijanse.


Senčenje sa markerima na bazi alkohola je preciznije nego senčenje sa markerima na vodenoj osnovi jer možete da znate kako će boje međusobno delovati tako da je prilično lako postignuti proverene kombinacije koje ste već imali prilike da koristite. 


Jedna od nedostataka markera na bazi alkohola je da oni mogu da prodru kroz tanji papir. Iz tog razloga, dobro je da koristite akvarel ili specijalni marker papir. Ali, ako planirate da koristite ove markere u bojankama (od kojih većina ima tanki papir), dobra ideja je da stavite neki papir iza stranice koju bojite (ili da nežno iscedite stranicu kada se natopi), tako da boja ne može da umrlja druge stranice.


Koje su još površine pogodne za markere na bazi alkohola?

Markeri se mogu koristiti za dekoraciju najrazličitijih površina: od drveta i plastike, papira, gume, stakla, metala, pa čak i tekstila. Za dekoraciju iz naše ponude preporučujemo Pilot Paint markere jer su oni korisni za dekorisanje svih navedenih površina, a istovremeno su otporni i na sve atmosferske uticaje tako da ćete sa njima postići trajnu dekoraciju. 


U našoj ponudi možete pronaći i lajnere, permanentne markere, markere za belu tablu, paint markere, markere za podvlačenje i druge. Više informacija o svakoj od navedenih kategorija markera očekujte u narednom tekstu!


Podeli sa prijateljima: