Iako verovatno ni sami niste mislili da može da postoji toliko različitih informacija vezanih za markere, razuverićemo vas još jednim tekstom, jer smatramo da još uvek nismo pokrili sve osnovne faktore koji se tiču odabira markera prilikom kupovine. 


Do sada smo pisali o osnovnoj podeli markera na alkoholne i vodene, kao i o različitim tipovima vrhova markera, a u ovom tekstu govorićemo o vrstama markera i njihovoj podeli kakvu možete naći i na našem sajtu. Dakle, u ovom tekstu saznaćete više o permanentnim markerima, signir markerima, larnerima, kao i markerima za dekoraciju i iskoristićemo priliku da vas uputimo malo detaljnije o samom nastanku i istorijatu koji prati pojavu markera. 


Počnimo od permanentnih markera. Najčešće pitanje koje kupci postavljaju jeste koja je razlika između permanentnih markera i markera za belu tablu i zašto jedni ne mogu da se koriste za namenu koju ima druga vrsta. Evo odgovora:  


Razlika između permanentnih i markera za belu tablu

Pre nego što detaljnije obradimo razlike između ove dve vrste, imajte na umu da permanentni (trajni) markeri nisu nužno trajni, a markeri za belu tablu (tačnije markeri za suvo brisanje) ne mogu uvek da se obrišu. Na primer, obe navedene vrste je potpuno nemoguće izbrisati na papiru, a u oba navedena slučaja mastilo može da prodre i kroz papir ukoliko je u pitanju vrsta tanjeg papira manjeg kvaliteta. 


Markeri na glatkim površinama

Ako ih koristite na glatkoj površini kao što je staklo ili emajlirana površina „bele table“, mastilo permanentnog marketa će se vezati za površinu i odoleće brisanju. Sa druge strane, mastilo markera za belu tablu biće veoma lako trajno ukloniti. 


Nekada ove karakteristike mogu da budu prednost. Na primer, u muzičkim školama permanentnim markerom na beloj tabli moće da se iscrta notni sistem, a da se vežbe i zadaci koji se obavljaju tokom nastave ispisuju markerima za belu tablu. Pri tome, važno je znati da se u slučaju nužde i permanentni markeri mogu obrisati sa bele table, uz pomoć acetona ili alkohola. Međutim, ovakav način uklanjanja nije preporučljiv da se izvodi često jer u tom slučaju  može trajno da ošteti površinu table. 


Permanentni i markeri za belu tablu na drvenoj i plastičnoj  površini

Ukoliko permanentni ili marker za belu tablu koristite na drvenoj površini, oba navedena markera neće biti moguće izbrisati. Iako se mastilo neće previše vezani za samu površinu, zbog same teksture koje ima drvo, neće biti moguće obrisati markere, čak ni sa alkoholom, već samo možete doprineti da mastilo prodre još dublje u drvenu površinu. 


Za razliku od drvenih površina, ni permanentni, ni markeri za belu tablu nisu trajni na plastičnim površinama, pogotovo kada je u pitanju polietilen. 


Koliko brzo se suše markeri? 

Ono što je bitno znati ukoliko želite da vam markeri traju što duže jeste da se  markeri za belu tablu suše za samo nekoliko minuta i zato nikada nemojte da ostavljate marker za belu tablu otvorenim kada ga ne koristite. Stavite poklopac čim završite sa pisanjem. Kada su u pitanju permanentni markeri, ako nešto nacrtate sa jednim, i zaboravite da ga poklopite na nekoliko minuta, verovatno će i dalje funkcionisati podjednako dobro kada ga ponovo upotrebite. 

Markeri za belu tablu će lošije raditi i nakon što se ostave na samo jedan minut bez poklopca, dok nakon 5 minuta verovatno uopšte neće raditi. Da biste oporavili marker za belu tablu, postoji šansa da će ispis biti bolji nakon što ga ostavite zatvorenog na jedan dan, ali najbolji način da vam ovi markeri što duže potraju jeste da ih uvek poklapate odmah nakon što završite sa njihovom upotrebom. 


Kada su markeri za obeležavanje teksta dobar izbor? 

Takođe nazivani i signiri, markeri za podvlačenje predstavljaju vrstu markera koju je najbolje da upotrebite da biste označili razne površine, a da ono što naznačujete ostane vidljivo. Najbolja upotreba ovih markera je za označavanje teksta i naročito je popularna kod srednjoškolaca i studenata koji na taj način izvlače bitne stavke i definicije za učenje. Ovi markeri najčešće dolaze u jarkim neonskim bojama upravo iz razloga što se upotrebljavaju za akcentovanje. 


Kome su namenjeni Paint markeri

Paint markeri, odnosno markeri za dekoraciju spadaju u permanentne markere i koriste se za upotrebu na najrazličitiijm površinama. Postoje dve vrste paint markera - u jednu vrstu spadaju markeri za tekstil i ti markeri su trajni čak i nakon čestih pranja u veš mašini, dok u drugu vrstu spadaju standardni (netekstilni paint markeri) koji su takođe trajni, ali dolaze u nešto manjem rasponu boja. Standardni paint markeri mogu se primeniti na najrazličitijim površinama:  od standardne primene na papiru i kartonu, ali i na metalu, kamenu, gumi, plastici i staklenim površinama. Paint markeri prvenstveno su namenjeni za dekoraciju, ali imaju primenu i u industriji, za označavanje proizvoda i pakovanja čija je površina od navedenih materijala. 

U našoj ponudi nalaze se Paint markeri brenda Pilot. Pilot Paint markeri postoje u 9 boja ( braon, žuta, narandžasta, roze, ljubičasta, zelena, crvena, crna i plava) i ono što je bitno istaći u vezi ovih markera jeste da su vrlo otporni i njihov trag ne bledi čak i pored uticaja poput promene temperature i izlaganja vodi. 


Finelineri Pilot

Kada je reč o lajnerima, oni su namenjeni za precizno crtanje i njihovo mastilo je otporno na razne atmosferske uticaje. Sam protok mastila je konstantan i omogućava vam crtanje bez prekidanja. U našoj ponudi možete naći lajnere brenda Pilot, takozvane finelinere koji su patentirani od strane Pilot-a. Posebna karakteristika Pilot finelinera je da su u pitanju piši-briši markeri. 


Ovo bi bilo sve od informacija što smo hteli da vam prenesemo u vezi markera, a ukoliko imate neko pitanje ili smatrate da smo nešto propustili, pišite nam u komentaru. U međuvremenu, kompletnu ponudu markera možete pogledati na sledećem linku


Podeli sa prijateljima: