U ovom vodiču za kupovinu markera objasnićemo vam sve što bi trebalo da znate kako biste pouzdano mogli da kupite markere koji će vam najbolje poslužiti. Pokrićemo teme kao što su oblik vrha markera, vrste markera, kao i bitne karakteristike koje vam mogu biti presudne pri odlučivanju…  


Ukoliko ste već upoznati sa svim pojedinostima i želite da pogledate markere koje nudimo, kompletnu ponudu možete videti ovde - https://bit.ly/3cgggai


Ne tako davno, markeri su tradicionalno predstavljali alat koji su pre svega koristili grafički dizajneri i manga umetnici. Budući da markeri nisu tako otporni i ne ponašaju se kao tradicionalni mediji, oni su dugo bili skrajnuti od strane profesionalnih umetnika. Međutim, kako je vremenom sama umetnost počela da se menja, od kako se sve više stvara za internet, sve više umetnika je počela da privlači fantastična svestranost markera i njihov širok spektar sjajnih boja.


Razlog ovome ogleda se u tome da su markeri pristupačni, zgodni za upotrebu, korišćenjem istih se ne pravi nered, markeri se kombinuju dobro sa drugim medijima i omogućavaju vam da brzo i lako nanesete podebljanu boju.


Različite vrste markera

Sve vrste umetnika pronašle su određenu namenu za određene markere. Budući da su jednostavni za upotrebu i brzo se suše, markeri su odlični korišćenje i kada ste na jednoj lokaciji i kada ste “mobilni” - savršeni su za putovanja ili skice dok se šetate po gradu. Njihova jednostavna primena čini markere pogodnim za crtanje, bojenje, ali i za skiciranje. Postoje vrste markera čije se boje mogu mešati i na taj način omogućiti vam fotorealizam i apstrakciju. 


Markeri su takođe postali popularniji u poslednjih nekoliko godina zahvaljujući trendu bodypaint-a (oslikavanja tela). Bodypaint umetnici vole da koriste markere jer im pružaju širok spektar izbora boja i praktičnost usled različitih oblika vrhova. Dok je sa jedne strane ekspanzija vrsti markera omogućila ogroman izbor, iz istog razloga može vam se činiti teškim da pronađete upravo one markere koji će vama biti neophodni. 


Kakav marker odabrati za koju namenu?

Pre nego što počnemo da se bavimo različitim vrstama markera, prvo morate da odlučite koji tip vrha želite jer oblik vrha uveliko utiče na vaše iskustvo bojenja. Evo koje opcije imate: 


Markeri sa zaobljenim vrhom - markeri sa ispisom različite širine

Markeri sa zaobljenim vrhom koji se nazivaju i brush markeri su jedan od najčešćih tipova markera. Okrugao vrh može biti širi ili srednje veličine, a sam vrh je zaobljen. Najbolji primer za oblik ovih markera jesu karmini. Ovi markeri su poput četkice (brush) i uz pomoć njih možete ostavljati i tanji i deblji otisak, u zavisnosti od toga koju površinu vrha se odlučite da koristite. 


Široki kosi vrh

Markeri sa širokim kosim vrhom uobičajeni su kod brojnih brendova. Prednost ovih markera ogleda se u tome da možete koristiti različite ivice u različite svrhe. Široka, ravna strana sjajna je za deblji ispis i više boje, dok je šiljata strana (fini tanki vrhovi) dobra za tanke poteze (ali ne tako tanke ili precizne kao što možete postići sa lajnerima ili markerima sa finijim vrhovima markera. 


Markeri sa tankim vrhom

Markeri sa tankim vrhom odlični su za finese, odnosno sitne detalje i uzorke.  Ukoliko vam je potrebna maksimalna preciznost, preporučujemo da se odlučite za lajnere koje odlikuje potpuno tanki vrh i fini ispis. 


Markeri sa okruglim vrhom 

Ovi markeri nazivaju se i Bullet markeri iz razloga što njihov vrh podseća na vrh metka. Markeri sa okruglim vrhom namenjeni su za širu upotrebu, ali ih profesionalni umetnici zaobilaze jer nisu dovoljno precizni za fine detalje, a istovremeno ne daju najbolji ispis za popunjavanje velikih površina bojom.


Markeri sa dvostrukim vrhom

Ukoliko su vam potrebni ispisi različite širine u jednom markeru, možete se odlučiti i za markere sa dva vrha. Markeri sa dvostrukim vrhom imaju centralni rezervoar sa tintom i različite vrhove na oba kraja. Uobičajeno je da markeri na bazi alkohola budu dvostruki, najčešće kao kombinacija brush markera i markera sa finim tankim ispisom ili markera sa kosim vrhom ibrush markera, mada neki imaju u bullet vrh u kombinaciji sa brushom.


Vrste ispisa

Nakon što ste se upoznali sa različitim vrstama vrhove kod markera, svesni ste da je izbor veliki, da možete postići vrlo različite ispise sa različitim vrhovima i da svaka vrsta vrha ima svoje snage i slabosti. Na kraju, sve se svodi na vaše lične preferencije, kao i na namenu za koju planirate da koristite te markere. 


Markeri na bazi vode naspram markera na bazi alkohola

Sledeći najveći izbor koji ćete morati doneti prilikom kupovine markera jeste da li želite da kupite markere na vodenoj osnovi ili markere na bazi alkohola.


Markeri sadrže boje koje su suspendovane ili u vodi ili alkoholu, a ova dva imaju ulogu u prenošenju boje i ostavljanju traga. Ova razlika - da li je boja suspendovana u vodi ili u alkoholu može uticati na sve, od troškova do sposobnosti mešanja boja, kao i trajnosti ispisa. Evo kratkog opisa kako se dve vrste razlikuju:


Markeri na vodenoj osnovi su:


 • jeftiniji


 • manji je izbor boja


 • obično su samo za jednokratnu upotrebu


 • njihov trag vremenom bledi


 • sporije se suše


 • nemaju miris


 • ekonomični su 


 • mogu se koristiti na papiru


 • mogu se ponovo aktivirati vodomMarkeri na bazi alkohola: 


 • skuplji su u odnosu na vodene


 • dolaze u većem rasponu boja


 • neki se mogu dopunjavati


 • njihov trag je trajniji i sporije bledi


 • brže se suše u odnosu na vodene


 • imaju jak i specifičan miris


 • koriste ih profesionalci i odlični su za dekoraciju najrazličitijih površina 


 • transparentni su i imaju mogućnost mešanja bojaDetaljnije vezano za markere na bazi vode i markera na bazi alkohola pisaćemo u narednom blog postu. 
Podeli sa prijateljima: