Da li ste od onih roditelja koji razmišljaju šta dete treba da zna kada krene u prvi razred? Da li treba da već nauče da pišu slova ili da već ovlada tehnikom čitanja? 

Na koji način mu možete pomoći a da to bude zanimljiv način i nešto što će kod njega razviti interesovanje za dalje školovanje? Pitanja se sama po sebi nameću a odgovori čekaju. 

Ono od čega teba krenuti jeste vaše strpljenje i detetova motivacija za to novo učenje, učenje slova. 

Ukoliko je to slučaj i kod vas pročitajte sledeći tekst koji će vam dati  ideje na koji način možete sa svojim predškolscima uvežbavati njihove rukice da u prvom razredu sve ide lagano.


Učenje slova kroz igru

Igra  treba da bude u osnovi svega jer kroz igru je učenje zabavno, a pamćenje dugotrajnije. Kroz igru je najlepše i najzanimljivije. Ali, kako napraviti igru od učenja? 

Za početak, pustite maštu da krene u  nove pustolovine. Na primer  ako imate brašno, poslužavnik ili pleh, eto je prva vežbica za vašeg predškolca. Vi mu pokazujete šemu određenog slova a on ga prstićima crta u brašnu.  

Dok to radi možete zajedno nabrajati  reči koje  počinju na određeno slovo  ili reči koje se završavaju na slovo na primer  A.

 

Plastelin i masa za modelovanje

Plastelin je savršen  materijal za razvoj sitne motorike vaših mališana, što će poboljšati dalje tehniku pisanja i držanje olovke prilikom pisanja. 

Od plastelina možete da pravite slova, razne veličine i boja.  Dete  može da napravi  slova njegovog imena pa da ih naslaže onako kako mu vi izgovarate slova. 


Pročitaj i: Razvoj fine motorike kod dece od plastelina, gline i mase za modelovanje


Ono što može biti zanimljivo jeste da mu napišete  neko slovo na papiru a da ga dete ukrasi kako želi koristeći kolaž papir, flomastere, drvene bojice i tako dalje. 

Ukoliko  želite da pročitate opširnije o razvoju sitne motorike i svemu vezanog za nju to možete naći ovde: Razvoj fine motorike kod dece predškolskog uzrasta 

Masa za modelovanje je pravi izbor za vaše mališane jer će uživati u tom materijalu koji se tako lako modeluje u željene oblike. 


Šarajmo azbuku

Ono što je takođe interesantno a upošljava mišiće jeste i korišćenje tempera za tapkanje. Na ovaj način deca će učiti slova kroz tapkanje prstićima tako da tapkanjem oblikuju jedan glas odnosno slovo. Još jedan način jeste da od raznih kuglica, pasulja, makarona, dugmića prave  slova na podlozi. 


Slatko slovo 

Deca vole da prave poslastice sa roditeljima, u tome uživaju.  Igranje u kuhinji sa testom je situacija u kojoj možemo učiti azbuku.  

Kupite kalupe u obliku slova i zajedno sa detetom napravite testo i oblikujte  kolačiće u oblik slova. Učenje slova  će na ovaj način biti ne samo interesantno I zabavno već i ukusno.  


Obuci slovo

Od kolaž papira ili krep papira možete određeno slovo napravljeno kao šablon ili nacrtano vašim rukama obući u šareno. 

Isecite makazama sa svojim mališanima na sitne kockice kolaž papir, krep papir, papir u boji, papir za uvijanje poklona i uz pomoć lepka obucite slovo u raznim šarama i bojama. 

Interaktivno učenje slova

Interaktivno učenje veoma je aktuelno već nekoliko godina. Od igračaka koje izgovaraju slova i rečenice, reči do interaktivnih igrica na ralunaru za učenje azbuke dete može na više načina putem raznih izvora usvojiti i naučiti slova na jedan poseban, interaktivan način. 

Postoje interaktivne  igračke gde je na svakom tasteru iscrtano određeno slovo i životinja ili predmet  čije ime počinje na to slovo, a kada pritisnete dugme, čuje se zvuk karakterističan za tu životinju ili naziv predmeta. 

Na taj način dete uči slova, bogati i širi svoj rečnik kao i zvukove životinja. Učenje slova može na taj način postati interesantno i nezaboravno iskustvo za dete. 

Razne igrice koje kroz pazle, izgovaranje, pogađanje, pesmice i priče, otkrivalice uvode mališane u svet azbuke ostaće u sećanju vašeg predškolca kao nešto zabavno i lepo.

 

Interaktivni sajtovi za učenje 

Na internetu postoji dosta interaktivnih sajtova za učenje azbuke. 

Pritiskom na odgovarajuće slovo pojavljuje se ilustrovani spisak reči koje počinju na to slovo. Ovo je veoma zabavno deci jer  tako samostalno biraju koje će slovo pritisnuti, a istovremeno uče nove reči kroz njihove slike.


Napravi slovo od kockica

Deca obožavaju kockice i sa njima prave razne oblike i ,,građevine”. Zašto ne biste probali da zajedno sa njima uz pomoć kockica pravite slova. To bi bilo zanimljivo iskustvo za dete a opet bi se igralo sa svojim omiljenim kockicama. 


Slova su svuda oko nas

Učenje azbuke ne mora da bude samo na papiru ili pomoću nekog materijala. Pre nego što krenu u školu, deca  su izuzetno radoznali i konstantno usvajaju nova znanja. Iskoristite ovo za usvajanje slova odnosno učenje azbuke. Kada budete išli sa svojim detetom u prodavnicu, igraonicu ili park, pokazujte mu slova koja vidite oko vas i zahtevajte  od njega da ih prepozna.


Matematički štapići nisu samo za matematiku

Ukoliko želite da matematičke štapiće koristiti i za učenje slova, niste pogrešili možete. Pomoću štapiča može vežbati slova a istovremeno utvrđivati i boje, količinu, sabiranje i oduzimanje.

Nije loše da imate pored sebe rešenje onog što mu tražite da napravi ili sabere putem štapića. Naime, na jednom papiru imate slovo koje tražite da napravi od štapića i onda kada uradi vi zajedno proverite da li je tačno napravio slovo od štapića.

Ovo će za vašeg mališana biti zanimljivo jer će od  vas dobijati zahteve nakon kojih će ukoliko ih ispuni  biti veoma srećan. Naravno gledajte da zahtevi budu u skladu sa detetovim sposobnostima ali i da budu izazovni za dete. Na taj način radite na samopouzdanju i na razvoju detetovih sposobnosti i inteligencije.  


Motivacija za rad

Detetovim radovima ukrasite prostor u kome dete boravi, poklonite baki i deki prve radove dečjih slova, uramite običnim letvicama neki poseban rad i zakačite ga u dečjoj  sobi. 

Dete će se osećati lepo kada vidi svojih ruku delo. Takođe, ovim pokazujete da vam je bitno dete I ono što je dete stvorilo svojim rukicama a dajete značaj i važnost vežbanja pisanja glasova odnosno slova. 

Pohvala uvek treba da prati detetovo  zalaganje i rad bez obzira kako nešto izgleda.  Na ovaj način ga motivišete da dalje radi I uvežbava slova. 


Kvalitet je jako bitan

Bilo da je reč o kolaž papiru, makazama, temperama ili olovkama, masi za modeliranje veoma je bitno da za tako male rukice koje se tek vežbaju, sve nabrojano, bude kvalitetno i provereno. Jer kada je kvalitetno nema dodatne nervoze da će se nešto pocepati, pokidati, da se neće lepo zalepiti a kad navedeno eleminišemo uspeh i uživanje je zagarantovano. 


I na kraju 

Ukoliko ne znate gde da kupite sve ono što vam treba za rad sa vašim mališanima i ukoliko želite da bude kvalitetno naša online prodavnica je pravo rešenje. 

Postupak je lak uđete na Pulse sajt, stavite u vašu e-korpu šta vam treba i za dva dana poručeno vam stiže na kućnu adresu. A onda uživanju nema kraja jer kad se male ruke motivišu  i uposle sve se može.


Podeli sa prijateljima: