Kako bi vaše dete pravilno raslo i razvijalo se u predškolskom periodu neophodno je da sa mališanom radite različite vežbe za razvoj motoričkih veština. Brojna istraživanja pokazala su da motoričke vežbe utiču na ojačavanje mišića šake samim tim to utiče na način na koji će dete držati olovku i kako će pisati.

Fiziolozi su dokazali još jednu važnu činjenicu. Na osnovu istraživanja zaključili su da je stepen razvijenosti dečijeg intelekta proporcionalna stepenu formiranosti fine motorike prstiju šake. To praktično znači da što su detetu prsti aktivniji, to ono bolje govori i više ravija svoje emocionalne i intelektualne sposobnosti.


Motorika: značenje 

Kod razvoja deteta motorika se razvija kroz vežbe za finu i krupnu motoriku. Krupna motorika odnosi se na aktiviranje velikih grupa mišića. Ona omogućava kretanje celog tela. Dakle, bebini prvi pokreti, uspinjanje uz krevetac, pomeranje glavice, predstavlja razvoj krupne motorike. 

Kako dete raste i napreduje, dolazi do aktiviranja različitih grupa mišića i sve složenijih pokreta za koje je zaslužan razvoj fine motorike. Fina motorika povezana je sa koordinacijom. Ona predstavlja skup radnji koje izvode male grupe mišića i kao što smo već naveli, značajna je za savladavanje veštine pisanja. Dete sa razvojem motoričkih sposobnosti počinje od prvog dana, odnosno od prvog pokreta koji napravi. Kako bude raslo, dete će samostalno razvijati motorne veštine kroz najrazličitije svakodnevne aktivnosti. Međutim, postoje trenuci kada ćete morati i da dodatno stimulišete dete kako bi dostiglo razvojne ciljeve na vreme. 

Razvoj motoričkih vešina direktno je povezan i sa vožnjom bicikla, rolera, klizaljki. Zato je neophodno da od najranijeg perioda svoje dete stimulišete kroz različite vežbe kako bi kasnije brzo usvojilo nove i kompleksnije veštine.


Krupna motorika

Kod dece prvo se razvija krupna motorika. Ona se ogleda kroz krupne pokrete koja deca, odnosno, bebe prave: pokretanje glave, sedenje, podizanje. Dakle, u ovim pokretima učestvuju krupni mišići nogu, stopala, ruku, leđa. Savet Svetske zdravstvene organizacije jeste da dete u razvojnom periodu provede bar sat vremena dnevno u bavljenju različitim fizičkim aktivnostima (trčanje, skakanje, plesanje, hodanje…). Važno je naznačiti da bi igre i aktivnosti koje birate za stimulaciju trebalo da uključe i levu i desnu stranu tela, kao i gornje i donje ekstermitete. Iako će dete prirodno forsirati svoju dominantnu stranu od najranijeg perioda, važno je da stimulišete i onu slabiju. 


Fina motorika

Fina motorika predstavlja skup veština koje se razvijaju odmah nakon razvoja osnovnih veština krupne motorike.  Kako dete raste fina i krupna motorika napreduju zajedno. Deca u predškolskom će dobar deo dana provoditi sa svojim vaspitačicama u rađenju različitih vežbi koje podstiču razvoj fine motorike. Sa 6 godina deca se kroz vežbe u vrtiću pripremaju za polazak u školu, odnosno uče osnovne elemente koji će ih pripremiti za složeno gradivo koje se uči u školi. U ovom periodu važno je da dete nastavi sa razvojom ovih veština kroz različite i složenije vežbe kako bi bilo spremno za polazak u školu.


Fina motorika: vežbe

Pored toga što vaše dete radi određene vežbe u vrtiću koje će svakako uticati na razvoj njegove fine motorike, uvek je dobro da i kod kuće stimulišete dete za vežbu. Ovo je važno i daleko produktivnije raditi kroz igru. Za razvoj finih motornih veština mogu vam od značaja biti različite stvari koje možete nabaviti u knjižarama: flomasteri, kolaž papir, masa za modeliranje, makaze, spajalice, olovke…Na ovaj način provešćete kvalitetno vreme sa detetom u kome ćete podstaći njegovu kreativnost i radoznalost.


Kreativna vežba sa kolaž papirom


Za ovu vežbu potrebni su vam: marker crne boje, makaze i kolaž papir. Uzmite kolaž papir različitih boja. Na svakom iscrtajte puna, debela slova azbuke i različite geometrijske elemente. Clj vežbe je da dete iseče što preciznije nacrtane elemente na kolaž papiru.


Kolaž papir i spajalice


Za ovu vežbu potrebni su vam: markeri, beo papir, kolaž papir i spajalice. U predhodnoj vežbi vaše dete je seklo slova azbuke sa kolaž papira, u ovoj vežbi možete ista iskoristiti. Cilj je da dete spoji isečena slova sa pojmom koji ćete zajedno nacrtati sa flomasterima na belom papiru. Pa tako, dete bi trebalo spajalicom da spoji slovo K od kolaž papira sa belim papirićem na kome je nacrtan krug.


Pravljenje ražnjića od plastelina

Za ovu vežbu potreban vam je plastelin i drveni štapić. Umesto plastelina može se koristiti i masa za modeliranje koja je lakša za oblikovanje. Ideja je da dete izabere boje koje će koristiti kako bi od različitih boja izvaljalo drugačija geometrijska tela (loptu, kocku, piramidu, kvadar) Nakon toga potrebno je da dete napravi različite ražnjiće tako što će uvek na drugačiji način nizati geometriske oblike na štapić.


Vežbe za držanje olovke 

Kako bi vaše dete naučilo pravilno da drži olovku i lepo da piše, važno je da ojačate njegove mišiće koji se nalaze u šaci. U tome vam mogu pomoći ove, ne tako zahtevne, ali veoma efikasne vežbe.


  1. Stiskanje loptice


Za ovu vežbu može vam koristiti antistres loptica. Cilj je da dete stiska lopticu u šaci kako bi ojačalo mišiće. Da ova vežba ne bi bila dosadna, predlažemo vam da je oplemenite brojalicama i dodatnim pokretima. Pevajući brojalice možete se dobacivati lopte sa detetom. Kada dete uhvati lopticu, potrebno je da je stisne najjače što može levom šakom, zatim nek lopticu prebaci u desnu šaku i njome je jako stisne. Nakon tih pokreta neka dobaci lopticu vama.


2. Igra sa štipaljkama


Igre koje možete da osmislite sa štipaljkama su korisne jer izdvajaju prstiće koji se koriste za držanje olovke, odnosno za pisanje. Prilikom stiskanja štipaljke, dete pomera prste i aktivira najsitnije mišiće u ovom delu tela.  Prilikom osmišljavanja vežbi sa štipaljkama možete biti kreativni. Dete može koristiti štipaljke kako bi pravilo avione ili sklapalo neke druge oblike od njih. Može kačiti svoje čarapice na žicu. Takođe i u ovoj vežbi možete koristiti isečena slova od kolaž papira. Na svakoj štipaljki ispišite po jedno slova azbuke. Cilj je da dete štipaljkom na kojoj je napisano određeno slovo uhvati isto slovo napravljeno od kolaž papira. 


Navedene važbe je zaista korisno raditi sa vašim predškolarcem kako bi što jednostavnije i brže usvajao složene zadatke koji ga čekaju u školi. Na ovaj način vaše dete i vi uživaćete u vremenu koje provodite zajedno, a ujedno ćete raditi i na njegovom razvoju.


Podeli sa prijateljima: