Maske od kartona mogu vam poslužiti za zabavne proslave rođendana, za maskenbale, za igranje kod kuće ili jednostavno, kao interesanan projekat koji možete raditi zajedno sa decom. 

Za izradu ovih maski možete koristiti tanji karton. Može poslužiti i omot od bloka ili omot od iskorišćene sveske, ali i čvršći papir ili kartonski tanjirić. 

Ukoliko niste vični crtanju, dobra vest je da se na portalima na internetu mogu pronaći brojni templejti koje možete da preuzmete i da odštampate. Ili ih jednostavno možete iskoristiti za ideju da napravite svoju originalnu masku od kartona. 

Ipak, preporučujemo vam da se oprobate i da zajedno sa decom uživate u celokupnom procesu. Sigurni smo da će vaša zajednička kreacija ispasti bolje od bilo kod templejta koji se može pronaći. A da ne govorimo o tome koliko se možete zabaviti. 


Maska od kartonskog tanjirića

Napravite brzu, cool masku od kartonskog tanjira i omogućite detetu da postane svoja omiljena životinja, superheroj - ili šta god da vam padne na pamet! Budite kreativni i napravite masku za sve što možete zamisliti.

Ukoliko radite sa detetom mlađeg uzrasta, onda je najbolje da odrasla osoba iseče rupe za oči i druge potrebne oblike sa tanjirića, dok će starija deca moći i sama to da učine uz malo navođenja. Zatim neka deca sama ukrašavaju masku. 


Šta vam je potrebno za ovu ideju?

kartonski tanjirić, olovka, makaze, lastiš, nešto za ukrašavanje (bojice, flomasteri, pompomovi, lastiš), lepak

Postupak je sledeći:

1. Označite liniju po sredini i označite tačke gde će se nalaziti oči. 

2. Izrežite otvore za oči

3. Skicirajte na maski obris lika koji želite da dobijete

4. Pažljivo isecite masku po tim linijama koje ste iscrtali

5. Napravite rupice za lastiš. Za ovo vam odlično može poslužiti bušač za papir ukoliko ga imate, ako ne, možete koristiti makaze ili skalpel. 

6. Dodajte lastiš

7. Dekorišite masku. Možete dodati nos od pompoma ili od dodatnog komada kartona. Možete iskoristiti vunicu za kosu i/ili bradu, možete samo uz pomoć bojica i flomastera dodati druge elemente,...

Možda će vas interesovati i tekst: 

Uradi sam ekološki projekti sa decom

Ideje za maskenbal za decu - za praktične i unikatne kostime za maskenbal


Maska lika za lice od kartona 

Za pravljenje ove maske biće vam neophodni: tanji karton, makaze, olovka i kastiš kojim ćete napraviti povez za masku. 

Postupak izrade je sledeći: 

 • karton se preklopi po sredini

 • na jednom delu se iscrta polovina konture lika (oči, nos, polovina usta). Lik može biti životinja, može biti izmišljen lik ili smajli sa različitim izrazima lica. 

 • zatim obojte i ukrasite lik koji ste zamislili

 • izrežite pažljivo masku sa papira

 • dodajte lastiš

 • dajte detetu da isproba masku koju ste upravo napravili


Maska preko očiju

Jednostavnija varijanta ove maske je da se napravi povez samo za oči. Papir ili karton možete isto presaviti na pola i izrezati po linijama koje ste prethodno iscrtali. Masku isto možete pričvrstiti lastišem (ili na štapiću) i možete je ukrašavati i dodavati dodatne elemente po želji. Maska na štapiću

Ukoliko želite masku od kartona koja nije fiksna, onda možete da masku pričvrstite štapićima, odnosno da istu zalepite na jedan štapić. Može vam poslužiti štapić za ražnjiće koji možda već imate u kući. Ovde je važno da karton ne bude previše tanak kako bi maska mogla da se drži čvrsto i vodite računa da oštre ivice od štapića ne budu u delu koji je blizu očiju deteta. 


Jednostavne maske od tanjeg kartona ili čvršćeg papira

Za ovakvu masku može vam poslužiti i čvršći papir. Možete je seći po istom principu sa preklapanjem na pola, a možete joj dati i unikatne elemente (kao što je ovde slučaj sa zubima). Ovakve maske možda je i najbrže napraviti i deca ih mogu brzo savladati i napraviti sama. Ne morate uvek vezivati lastiš. Možete iskoristiti dodatne elemente za držanje, kao što je na primeru iznad slučaj - sa listićima koji služe za pridržavanje maske. 


Maska za učenje emocija i izraza lica

Pomozite deteti da nauči različite emocije i da prepozna različite izraze lica uz masku od kartona za čitanje raspoloženja. Uz ovu masku možete da kreirate zadovoljno, mrzovoljno, pospano lice i da je okačite na vrata od sobe deteta koje će moći da je koristi da vam pokaže kako se i samo oseća. 

Isto kao i u prethodnom zadatku, isecanje pomoću skalpela ili makaza je bolje da obavi odrasla osoba ukoliko je dete malo, a da zajedno radite na ideji i dekoraciji. 

Šta vam je potrebno za ovu masku? 

Kartonski tanjirić ili bilo koji drugi komad kartona u obliku kruga, ali može i po vašoj želji; oštra olovka, skalpel, crni trajni marker ili flomaster, makaze, bojice, flomasteri ili tempere i akrilne boje za dekoraciju. 

Postupak:

 1. Obeležite na kartonu mesto gde ćete izrezati prostor za oči i usta

 2. Izrežite oči, usta i isecite linije pomoću skalpela. 

 3. Crnim trajnim markerom nacrtajte obrve i nos.

 4. Uz pomoć makaza, izrežite dve trake od od belog kartona čija širina će odgovarati širini očiju i usta, a dužina da bude dovoljna za više razliičtih para očiju i iscrtanih oblika usta. 

 5. Umetnite trake u namenjene otvore da proverite da li su odgovarajući.

 6. Izvadite traku i iscrtajte parove očiju i linije usta. Ponavljajte dok ne dođete do kraja trake. Možete prvo crtati olovkom pa trajnim markerom ili flomasterom nakon što budete sigurni da je sve kako ste zamislili. 

 7. Dodatno dekorišite lice po želji. 


Kruna od kartona

Maske ne moraju isključivo da budu namenjene za lice. Mali dodatak, poput krune od kartona može da bude način da se dete transformiše u kralja, a postoji nekoliko načina kako možete da je napravite. 

Za prvi način biće vam potreban tanji karton i heftalica. Jednostavno, iscrtajte linije krune i izrežite karton. Nakon toga isprobajte koja širina krune će odgovarati detetu. Obeležite taj deo i dajte detetu da dekoriše masku. Na kraju zaheftajte krajeve i kruna je spremna!

Drugi način na koji možete napraviti krunu jeste da za nju iskoristite rolnu od toalet papura. Jednostavno dekorišite rolnu i dodajte lastiš kako bi mogla čvrsto da stoji na glavi. 

Treći način za krunu jeste da je napravite na štapiću po istom sistemu koji smo opisali u predlogu na tu temu. 

Podeli sa prijateljima: