Kreativnost nema granice, pa tako uvek možete da je iskoristite, posebno u igri sa decom kroz koju se oni ne zabavljaju jedino, već mnogo toga i nauče. 

Kreativne igre zahtevaju od dece angažovanje, smišljanje, predstavljanje ideja koje zahtevaju da se onda korak po korak sprovedu u delu, a to znači i razmišljanje šta može da im u toj nameri pomogne, kako da naprave ili urade nešto što žele, a da iskoriste ono šta imaju pored sebe. 

Bilo da ste li roditelj, rođak ili možda vaspitač u nekoj predškolskoj ustanovi, uradi sam projekti bi trebalo da se nađu u vrhu vaših lista za plan i program rada, baš iz razloga što se kod dece neguje mašta, podstiče njeno širenje i bogaćenje, utiče se na poboljšanje motoričkih funkcija, kognitivnih funkcija, pa se kroz igru dete razvija i postaje sve sposobnije i samostalnije u bilo kojem smislu. Igra na ovaj način podstiče i socijalizaciju i bolju komunikaciju, te je to samo još jedan od pozitivnih uticaja korišćenja uradi sam projekata.

Ako ste se zapitali šta da radite sa brojnim fotografijama koje imate u albumima koji se retko otvaraju ili želite da istaknete negde rad svog deteta koji je dobio pohvalu od strane vaspitača, učitelja ili, pak, vi ste baš vaspitač koji želi da istakne neke fotografije i radove dece o kojoj brinete, ne morate da posegnete za najjednostavnijim rešenjem, a to je kupovina ramova i tabli u knjižarama koji su napravljeni za to, već predstavite problematiku deci i pronađite zajedničko rešenje – jer uvek oko vas ima dovoljno materijala, školskog, kancelarijskog, pa čak i kuhinjskog, koji vam može pomoći da napravite to šta želite. Mi smo pronašli neke načine, verujemo da će vam se baš dopasti.


Tabla za izlaganje fotografija i radova

Postoji mnogo verzija tabli koje se koriste tako što se okače o zid, a onda se čiodama ili lepkom pričvrste fotografije, radovi dece i to tako stoji. Plutane table su jako pogodna za to, jednostavna za upotrebu, kao i bele magnetne table za koje je potrebno pronaći samo još neke lepe, zanimljive magnete kojima se sve pričvrsti i to izgleda odlično. Ali, tu se priča ne završava, jer možete još lepšu napraviti sami ili uz pomoć dece, a ne treba vam mnogo toga.

Za početak, pronađite veću tablu kartona, to može biti jedna strana nekog većeg paketa, ukoliko nemate drugi karton. Da bi tabla bila izdržljivija, dva kartona istih dimenzija spojite, možete toplim lepkom ili nekom trakom, jer se to neće videti kasnije. Kada ste spojili dve table, pronađite neki materijal, jednobojan, šaren, kakav želite i kakav vam odgovara, te „presvucite“ karton. Materijal možete osigurati tako što ćete ga lepiti sa zadnje strane toplim lepkom, ali ga možete i zaheftati, ovo ujedno neka budu poslovi koje obavljate vi kao starije lice, a deca neka budu zadužena za kreativnost. Od kanapa ili parčeta materijala napravite vezicu koju ćete pričvrstiti za gornji deo table, tako da možete njom okačiti tablu na zid ili gde želite. Na ovakvoj tabli možete dodati kanape, na koje ćete okačiti male, dekorativne štipaljke, koje su najčešće drvene, pa će one služiti da okačite radove i fotografije ili, možete koristiti neke čiode u bojama kojima ćete osigurati sve to od padanja. Ovakva tabla se može iskoristiti i da na nju postavite slova i brojeve, pa da deca mogu lakše da uče, a sve to možete izrezati od nekog hamer papira, običnog bojenog papira i slično.


Ramovi za slike od kartona

Ukoliko vam je potreban ram za slike, a želite da ga napravite kod kuće, ideja zaista ima skoro pa previše, sve što je papirno i kartonsko vam može pomoći. Najpre je potrebno da pronađete kartone kartonske fascikle, šarene papire, sve što imate dekorativno, a da može da pomogne, makaze, neki lepak za papir, izmerite dimenzije fotografija koje imate i krenite u akciju.

Klasični ram od fascikle ćete napraviti tako što ćete uzeti kartonsku fasciklu i zadnji deo ćete ostaviti za pozadinu rama, a onda od drugog dela fascikle napraviti sam ram tako da unutrašnja šupljina odgovara veličini slike, a sam rub fascikle će biti okvir. Nakon sečenja sledi kreativni deo. Ofarbajte ram za slike bojom koju želite, koristite boje koje mogu da prionu lepo na karton, a onda ako imate spajalice u različitim bojama kod kuće ili imate gde da ih nabavite, ceo ram za fotografiju pređite lepkom, najbolje toplim, i po celom ramu poređajte spajalice. Na kraju ćete dobiti jako lep i zanimljiv ram koji nastaje brzo od kancelarijskog pribora koji često izgleda dosadno, spojite delove, zalepite fotografiju na drugi, zadnji deo rama i to je sve. Ako ide na zid, napravite neku zakačaljku od spajalice, parčeta kanapa, a ako želite da ram stoji na nekoj površini potrebno je još malo rada.

Izrežite parče kartona koje će služiti da se ram osloni na njega i površini gde treba da stoji, obojite karton ili ukrasite kako želite, pa gornji deo zalepite na sredinu rama, a donji spojite sa ramom nekim kraćim kanapom, tako da to bude osnova koja neće dozvoliti da ram pada, baš kao što to svaki ram ima, ali vi imitirajte original pravljenjem delova od kartona. 


Dekorisanje uradi sam ramova za slike

Na isti način izrezan ram možete dekorisati i ukrašavati na različite načine, čim god da želite. Ako imate neki kanap, ceo okvir rama možete tim kanapom obmotati, a sve je još zanimljivije kada je kanap u nekoj boji ili sparite više boja. Kanap povremeno osigurajte toplim lepkom, tako da ne spada, te ćete vrlo brzo dobiti gotovo, malo remek-delo. Kanap na ramu je i dobra osnova za dalje postavljanje dekoracije, pa možete lepiti neke školjkice, morski pesak, neke druge predmete koje imate kod kuće.

Iskoristite kolaž papir, jer on je najčešći deo školskog pribora, kako u predškolskim ustanovama, tako i u osnovnoj školi, pa ga svi malci imaju. „Presvucite“ karton, koji može biti od nekog paketa, fascikle, bilo čega, kolaž papirom, režite različite oblike koje ćete lepiti i pomoću kojih ćete dobiti odličan ram za fotografije ili neki rad deteta.

Na kraju, ne mora uvek da se pravi ram ili tabla za kačenje, dovoljno je da uzmete jedan deblji kanap, da ga razvučete na zidu u jedan, dva ili više reda, okačite između eksera da stoji i na njega nakačite drvene štipaljke. Štipaljkice možete da obojite, da zalepite za njih neke drvene figurice, a kada sve to završite, slike i radove jednostavno zakačite njima i tako stoje. Veoma lep, jednostavan i brz način da pronađete rešenje za ono šta želite da istaknete.

Bitna je samo igra i uživanje, jer iz toga nailaze najbolje ideje, a od dobrih ideja uvek lepe i korisne stvari.


Podeli sa prijateljima: