Iako je primamljivo pronaći ranac koji se prodaje na rasprodaji ili koji karakteriše lik iz određenog crtaća, imajte na umu ova praktična razmatranja dok kupujete jednu od najbitnijih stavki za opremanje vašeg đaka školarca:


Najbolji rančevi za školu 

Rančevi za školu služe vašem detetu od samog početka školskog dana, do popodnevnih sati kada završi sa časovima. Ranac je neophodno sredstvo za držanje školske opreme, knjiga i užine, stoga ne čudi što deca više vole rančeve za školu koji odražavaju njihovu ličnost i interese. Čak i ako vaše dete teži ka rancu sa omiljenim likom iz crtaća koji prati ili rančeve za školu sa određenom bojom, važno je da ga testirate kako biste proverili kvalitet i videli koliko su ti rančevi odgovarajući za vaše dete. Da li zipovi rade neometano? Da li se kopče lako otvaraju i zatvaraju? Da li su ti rančevi za školu dovoljno prostrani i čvrsti da mogu da izdrže sav teret koji nose đaci prvaci? Ako želite da kupite novi ranac, imajte na umu ove ključne savete da izaberete onaj koji vaše dete voli i koje takođe može trajati nekoliko godina.


Školski rančevi - naramenice

Kada gledate školske rančeve, obratite pažnju kakve su naramenice na modelima koji vam se dopadaju. Potražite par širokih trakastih naramenica jer one omogućavaju ravnomernu raspodelu težine školskih rančeva i smanjuju rizik od naprezanja mišića ili povreda, tvrde pedijatri. Uske naramenice i školski rančevi sa jednim remenom uzrokuju previše pritiska na mali deo tela. Ukoliko se ipak odlučite za ove torbe, one se moraju nositi tako da budu dijagonalno prebačene preko grudi za dodatnu potporu; nikako se ne smeju nositi na ramenu. Neki školski rančevi takođe imaju pojas, tj. grudni kaiš koji pruža dodatnu podršku. Prilikom podešavanja kaiševa za dete, pazite da ranac dobro leži oko tela i da se ne naginje prema dole.


Proverite postavu 

Panel ranca koji ide uz leđa, kao i naramenice morale bi biti postavljene jer postava omogućava udobnost, podršku i izdržljivost ranca. Takođe, bitno je da deo ranca za školu koji prijanja na leđa deteta bude izrađen od materijala koji diše kako ne bi došlo do znojenja prilikom nošenja.


Proverite kapacitet ranca za školu

Važno je da ranac za školu ne bude prevelikih dimenzija, ali i da je isti dovoljno prostran da u njega može stati kompletna školska oprema. Kako znati da li je ranac za školu vašeg deteta prevelik? Ako penasti jastučić dođe do zadnjeg dela vrata ili glave, ranac je prevelik; zadnji deo ranca za školu mora prijanjati na torzo deteta. Takođe, gledajte da džepovi budu sa kopčama koje sigurno mogu držati predmete kao što su olovke i druge sitnice, a da istovremeno nude brz i lak pristup. Postavljeni odeljci za laptopove i druge teške predmete takođe olakšavaju opterećenje.


Razmotrite materijale i dodatke

Materijal: Sintetički materijali, kao što su najlon ili poliester, otporniji su na vodu, lako se čiste i čine ranac lakšim. 

Zipovi: Kvalitetni patentni zipovi koji se glatko zatvaraju i ne hvataju tkaninu imaju tendenciju da traju duže. Tipično, čičak nije tako izdržljiv kao dobro napravljen rajsferšlus.

Reflektori: Za dodatnu zaštitu od automobila i bicikala uveče i noću, mnogi rančevi za prvake dolaze sa reflektujućim panelima. Ukoliko ranac koji ste odabrali ne sadrži reflektujuću površinu, preporuka je da je sami dodate na ranac za veću bezbednost vašeg deteta u saobraćaju. 


Razmotrite i rančeve na točkiće

Rančevi na točkiće mogu biti dobra opcija za ublažavanje opterećenja jer točkići znače da deca neće nositi svu težinu knjiga na svojim ramenima. Međutim, praktičnost rančeva na točkiće dolaze s dva uslova: put do škole mora biti odgovarajući kako bi dete neometano moglo da vuče ranac na točkiće, ali i ukoliko tokom časova dete ranac na točkiće drži u školskom ormariću, morate proveriti da li se dimenzije ovoga ranca uklapaju u dimenzije ormarića. Kada birate ranac na točkiće, odaberite onaj čiji se točkovi glatko kotrljaju i koji nije prevelik ili glomazan u odnosu na vaše dete. Detaljnije o ovome pisali smo u tekstu:

Rešite problem teških torbi uz rančeve za točkiće


Školski anatomski rančevi sa mogućnošću dodavanja točkića

Svesni problema i dilema koje mogu imati roditelji koji žele da svom detetu obezbede ranac na točkiće, napravili smo novu seriju anatomskih rančeva za decu. Novi Pulse anatomski rančevi su kompatibilni sa mehanizmom na točkiće tako da se mogu koristiti: 


- kao obični rančevi (uz sve prednostu koje nude anatomski rančevi)

- ili po želji ove rančeve jednostavno možete namontirati na mehanizam za rančeve i tako doći do dobitne kombinacije: anatomski ranac sa točkićima 


Saveti za pakovanje školske torbe za prvake

Znamo da je to skoro pa nemoguće u prvom razredu, ali potrudite se da ne opteretite školsku torbu vašeg đaka prvaka. Pravilo je da maksimalna težina školske torbe, kada je potpuno napunjena, ne prelazi 10 do 20 procenata telesne težine deteta. Na primer, dete od 22kg ne bi trebalo da nosi više od 3,3 kg tereta na leđima.

Nažalost, u praksi, činjenica je da su školske torbe za prvake dosta teže od dozvoljene težine, a to može dovesti do razvoja raznih deformiteta kičme. Iz tog razloga, preporučuje se da motivišete dete da se redovno bavi fizičkom aktivnošću, ali i da mu odaberete odgovarajući ranac. 

Najteže predmete kao što su knjige, laptop ili tablet - pakujte u delu školske torbe koji je najbliži leđima deteta za najbolju raspodelu težine. 

Koristite ormariće ili bilo koju mogućnost za smanjivanje tereta. Ohrabrite svoje dete da sve što je moguće od opreme ostavi u školi (ukoliko za to ima uslova) i da nosi što je moguće manje stvari u školskoj torbi. Ako vaše dete ima pristup ormariću ili fioku u školskoj klupi, ono bi to trebalo da iskoristi. 


Pulse školske torbe za prvake

Svesni izazova i potencijalnih teškoća današnjih đaka prvaka i njihovih roditelja, razvili smo seriju školskih torbi za prvake. U našoj ponudi možete naći anatomske rančeve za decu od 7 do 11 godina, kao i školske torbe za decu koji ne ometaju pravilan razvoj kičme kod dece i prolagođavaju se rastu deteta tako da vam mogu poslužiti duži niz godina. Sama leđna konstrukcija izrađena je tako da omogućava protok vazduha tako da sprečava znojenje. Pulse školske torbe za prvake izrađuju se od kvalitetnog poliestera koji je izdržljiv i utiče da ukupna težina same školske torbe za vašeg prvaka bude manja. Takođe, Pulse školske torbe za prvake poseduju i fluorescentne detalje ili kabanice koje povećavaju bezbednost dece u saobraćaju. 


Kompletnu ponudu Pulse školskih torbi za prvake pogledajte na sledećem linku - https://pulseserbia.com/category/rancevi-za-decu-i-tinejdzere/6437/

 
Podeli sa prijateljima: