Polazak deteta u prvi razred predstavlja veliku prekretnicu za svaku porodicu: novo okruženje  iziskuje drugačiju vrstu obaveza i psihofizičku adaptaciju za sve. Pitanje koje nužno proizilazi iz ovoga jeste šta vi kao roditelj možete da uradite kako biste se i vi i vaše dete što bezbolnije snašli  u novoj fazi života koja vam predstoji.

Evo vodiča koji vam može pomoći u tome. Za početak, napravite spisak onoga što je vašem detetu potrebno. Nemojte stavljati sve što vam padne na pamet, za početak neka bude samo ono neophodno, a kasnije ga možete dopunjavati i manjim stvarima - olovkama, gumicama, rezačima. To vreme nabavke, kao i period pre i posle toga, iskoristite da psihički pripremate svoje dete i sebe. Neka kupovina bude kvalitetno provedeno vreme u kome će učestvovati i dete. Razgovarajte sa njim, predočite mu šta ga očekuje, neka bude pripremljeno.

Krenimo redom.

Obezbedite neohodnu opremu

Pripremite na vreme sve što je detetu neophodno. U zavisnosti od škole, ali i učiteljice (ili učitelja) kod koje je dete upisano, spisak opreme može da varira. Neke učiteljice traže samo sveske bez linija, neke preferiraju sveske sa malim i velikim linijama za učenje pisanja.  Nemojte biti pod pritiskom da kupujete sve dok niste dobili definitivan spisak potrepština, ali ono što je sigurno da će vam trebati je:  ranac, pernica i torbica za fizičko. Pored osnovnih, raspitajte se kod roditelja koji  imaju stariju decu i vidite kakva vrsta garderobe i druge opreme može biti od koristi vašem detetu i da li postoje stvari koje bi trebalo izbegavati. 

Idealno bi bilo da zajedno sa detetom planirate nabavku, što ne samo da će biti jedan od prvih koraka upućivanja deteta u svet odgovornosti koji dolazi sa školskim aktivnostima, već možete i da iskoristite priliku da provedete kvalitetno zajedničko vreme. Velika je verovatnoća da će detetu pri odabiru opreme na prvom mestu biti estetski izgled, što je sasvim normalno za taj uzrast. Pošto deca vole da se poistovećuju sa različitim junacima iz crtaća koje gledaju, dopustite svom prvaku da odabere dezen i aplikaciju, a vi obratite pažnju na funkcionalnost. Nađite sredinu, kvalitet stavite na prvo mesto, bolje je izdvojiti nešto više novca za opremu koja će biti funkcionalna nego da kasnije budete u situaciji da morate ponovo da izdvajate novac za isti. Kvalitetan anatomski ranac koji ne opterećuje dečija leđa u osetljivom periodu razvoja je ključan za novopečene školarce.  Detaljnije o rančevima za polazak u školu pročitajte ovde: 

Najbolje školske torbe za đake prvake

U ponudi se mogu pronaći više tipova pernica: okrugle neseser pernice i tvrde pernice koje mogu biti sa jednom ili dve pregrade. Neka deca preferiraju pernice na rasklapanje zbog preglednosti i  zato što mogu lako naći sve što im je potrebno. S druge strane, postoje i deca koja neće biti oduševljena činjenicom da moraju neprestano da pakuju pribor. Ukoliko se odlučite za neseser pernice, možda ne bi bilo loše da imate bar dve kako bi jedna bila namenjena za osnovne stvari - olovke, gumicu, rezač za olovke i slično, dok u se drugoj može spakovati ostali pribor koji se ređe koristi. Ne bi bilo loše da obratite pažnju i na sledeće stvari: dobra grafitna olovka sprečiće nastanak žuljeva od pisanja, domaći zadaci biće uredniji ako ste obezbedili kvalitetnu gumicu za brisanje, nijedna olovka ne puca kada imate dobar rezač za olovke. Ukoliko se odlučite za kvalitetan pribor neutralisaćete negativne faktore koji su naizgled bezazleni, ali mogu izazvati frustracije kod vašeg školarca.

Ukoliko želite da organizujete torbu vašeg školarca, u tome će vam definitivno od pomoći  biti torbice za fizičko. Torbice od poliestera sa dve ručke sa praktičnim zatvaranjem mogu se lako spakovati u ranac i tako odvojiti od ostale opreme, a dosta dece uživa i da ih nosi zasebno, na ramenu. 

Poznato je da se mlađa deca često poistovećuju sa starijima pa ukoliko imate i mlađe dete vrtićkog uzrasta, ono se može osećati ugroženo jer je trenutni fokus na starijem bratu/sestri.  Uključite i mlađe dete u kupovinu i tako mu dajte na važnosti. Torbica za fizičko može poslužiti i kao torbica za vrtić, za odlazak u park ili jednostavno kao torbica za odlaganje igračaka, svakako je nešto što možete pokloniti i mlađem detetu zajedno sa novim flomasterima, bojicama i drugim priborom za male kreativce. Na taj način ne samo da ćete uspeti da uključite i mlađe dete, već imate i idealnu priliku da uvedete  privikavanje na  nove obaveze  oba deteta, jer je polazak u školu vreme kada bi oni trebalo da počnu da se navikavaju na odvojene pribore za rad i za samostalno čuvanje i vođenje brige o istim. 

Psihička priprema
 

Osim planiranja kupovine, iskoristite leto pred polazak u školu da dete i psihički pripremite za polazak u prvi razred.  Upoznajte ga sa novom sredinom tako što ćete se šetati  putem koji vodi do škole, pričajte mu o svojim iskustvima iz tog perioda.  Biće to lepa prilika da se podsetite i sopstvenog detinjstva, pokušajte da se setite i da sa detetom podelite neku lepu anegdotu, pričajte mu i o prvim prijateljima, učiteljici i školskim obavezama i tako ga pripremite i na pravila ponašanja koja bi trebalo da usvoji.  Pokušajte da nađete nekog iz vaše okoline ko ima dete istog uzrasta koje će ići u istu školu i ukoliko se deca već ne poznaju, bilo bi idealno da ih zbližite. Poznato lice u novom okruženju je nešto neprocenjivo, a sticanje novih prijatelja može biti teško za neke školarce. 

Uspomene

Većina roditelja zbog žurbe i želje da detetu pomogne u novoj adaptaciji, zaboravi možda i najbitniju stvar, a to su uspomene. Prvi dan škole je nešto čega će se većina dece sećati kasnije u životu.  Ako želite da fotografijama zabeležite taj dan,  osigurajte da i vi budete deo njih. Nemojte samo pratiti dete i fotografisati ga u novom kolektivu. Zamolite nekog da i vas fotografiše zajedno sa njim. 

Pokažite mu koliko je taj dan specijalan. Deca najčešće nisu ni svesna koliko je velika promena koja ih čeka tako da nije na odmet bilo kakva vrsta obeležavanja tog dana kao posebnog: pripremite specijalni doručak sa sastojcima koje dete voli, dekorišite mu vrata balonima ili bacite konfete. Možete ponoviti  tradiciju koje su vaše mame ili bake koristile sa prosipanjem vode preko praga i koja vam je tada možda delovala smešno, ali će vam sada sigurno probuditi emocije. Mali rituali predstavljaju bezazlen i često zabavan način da pokažete detetu da delite njegovo uzbuđenje, ali i da se emotivno izborite sa velikim danom. 

Opustite se

I poslednje, ali ne i najmanje važno:  Opustite se. Polazak u školu svakako predstavlja veliki iskorak iz dotadašnje organizacije i načina funkcionisanja vaše porodice. Na mesto celodnevne bezbrižne igre dolaze ozbiljnost i nove obaveze.  Promena rutine i novo okruženje može biti stresno za dete, ali i roditelji nisu izuzetak. Zapravo, deca su mnogo otpornija na promene nego što je to slučaj sa mamama i tatama, a ukoliko roditelji osećaju veliki pritisak i odgovornost, to se može odraziti i na njih. Dajte sebi i detetu dovoljno vremena za prilagođavanje. Koliko god se pripremali, neće sve biti idealno. Savršenstvo ne postoji, tako da nemojte opterećivati istim ni sebe ni dete.  Psiholozi tvrde da je promena tolika da je potrebno godinu dana da bi se tvrdilo da je adaptacija završena. 

Drage mame i tate budućih školaraca, srećno!


Podeli sa prijateljima: