Nošenje tereta nikada nije lako, ali kada imate kvalitetnu i ispravnu podršku za telo kada imate neki teret uz sebe, onda sve postaje jednostavnije, bezbolnije, a često i neosetno, zar ne? Kada kao odrasle osobe nosite nešto teško, verovatno uvek tražite način kako da teret najpre što lakše podignete, na koji način da obuhvatite ambalažu, ili u šta je već nešto spakovano i kako izgleda, jer treba obezbediti sebe od eventualnih povreda i olakšati nošenje. Ništa se u tom smislu ne razlikuje ni kada je ranac za dečiji uzrast u pitanju, tj. školski ranac koji je dobro se zna uvek pod ozbiljnim teretom kada je u pitanju telo deteta i kičma koja je u periodu najvećeg razvoja.

Iz ovog razloga je od velike važnosti ranac za decu birati na osnovu tereta koji će se u njemu pakovati. U školskom uzrastu su to knjige, sveske i pribor, koji skupa broje i nekoliko kilograma. U takvoj situaciji, koja nije trenutna, već višegodišnja, kao roditelji ili neko ko želi jednostavno detetu da pokloni ranac morate povesti računa o tome da li je on prava podrška telu, kičmi, ramenima... 

Iako je uvek lepo ispuniti neke zahteve u smislu izgleda, boje, dodataka, najbitnije je misliti o dečijem zdravlju. U prethodnom periodu dešavalo se da postoje godine kada su jako popularni, posebno među decom i mladima, bili rančevi na jedno rame. Njihov izgled, način nošenja, neklasičan izgled školskog ranca, doveli su do ogromne želje kod mnogih da ga imaju, ali se jako malo razmišljalo o tome da li su adekvatni za takvu upotrebu i da li će telo pod takvim rancem moći pravilno da se razvija. Odgovor je: NE! 

Ranac na jedno rame je isključivo moguće koristiti kada se nosi minimalno vremena, uz mali i neosetni teret. Kao školski ranac, kroz mesece i godine nošenja, može dovesti do brojnih problema i komplikacija.


Javljanje bolova usled nošenja neadekvatnog školskog ranca

Ranac na jedno rame kada ima veći teret u sebi, kao što su udžbenici i sveske, utiču na to da telo naginje ukoso, ka jednoj strani, jer se teret sav svaljuje na rame preko kojeg kaiš od ranca ide. Samim tim dolazi do naprezanja mišića, zbog čega dolazi do bolova u donjem i središnjem delu leđa, kao i do grčenja mišića koji utiču na javljanje bolova, koji dovode do nepravilnog razvoja kičmenog stuba vremenom zbog čega bolovi ostaju i javljaju se redovno u godinama posle. Bolovi usled nošenja ovakvog tipa ranca ne javljaju se samo u donjem i središnjem delu leđa, već i u ramenu koje je opterećeno, u vratnom delu, a česti su bolovi i u rebrima. 

Najpre, javljanje bilo kakvog bola ukazuje na važnost toga da ranac bude anatomski prilagođen telu deteta, njegovom uzrastu i potrebama, a posebno tome da teret bude ravnomerno raspoređen, što se kod ranca na jedno rame ne može nikako postići. 


Nepravilan razvoj

Ranac na jedno rame najpre dužim nošenjem najpre dovodi do stvaranja neprijatnog osećaja u leđima, rameni, što kasnije prerasta u bol oji se širi duž cele ove regije, kao što je već i napomenuto, međutim, ono što je u celoj toj situaciji loše jeste činjenica da nošenje školskog pribora na taj način dovodi do nepravilnog razvoja samog tela.

Ranac i teret u njemu u ogromnoj meri utiču na to kako će se i na koji način dečija kičma razvijati, što je najintenzivnije u nižim razredima osnovne škole. Iako leđa mogu da podnesu prilično veliki teret, nošenje tereta svakog dana na jedno  ramenu utiče na dalji razvoj dečijeg tela. Jedno rame je u ovom slučaju uvek opterećeno, pa osim pojavljivanja bolova, ono što može vremenom da se dogodi jeste da ono bude spušteno u odnosu na drugo, tj. da bude niže.

Ovo ne uzrokuje samo da rame bude niže u odnosu na drugo, već da celo telo naginje u tu stranu, a da se leđa povijaju ka napred. Kod velikog broja dece usled neadekvatnog ranca dolazi i do pojave krive kičme i javljanja grbe ispod vratnog dela pršljenova, što utiče kako na estetski dojam tela, tako i na samo zdravlje, što je uvek prioritetno. 

Ranac na jedno rame, još jednom je potrebno ponoviti, dobar je isključivo za vremenski kraća nošenja, bez većeg tereta, dok za školu i školske potrebe bi trebalo da se izbegava u svim situacijama. Ali, ostaje pitanje, kakav školski ranac je najbolji? I na to pitanje ćemo rado odgovoriti.


Kakav ranac za školu je najbolji?

Ranac mora da bude potpora za dečije telo, što znači da odgovara dečijoj visini, uzrastu, samom telu, te teretu koji se u školski ranac pakuje. Na prvom mestu, važno je da ima dva šira kaiša koja idu preko ramena, sa anatomskim ojačanjem, tako da ravnomerno raspoređuju svu težinu na oba ramena. Pored toga, anatomsko ojačanje je važno da postoji na leđima ranca, tj. na poleđini koja se oslanja na leđa deteta. Ovo ojačanje se prilagođava anatomiji dečijih leđa, olakšava teret, a ujedno ne dozvoljava da bilo šta iz ranca bode ili žulja. 

Ova dva uslova su najvažnija kada ste u potrazi za rancem za svoje dete, jer ćete tako biti najsigurniji da će moći normalno i uredno da se razvija. Međutim, to nije sve. Kvalitetan i dobar školski ranac pored ovoga sadrži i dodatne kaiševe koji se nalaze na ramenim, a koji se spajaju i kopčaju na grudnom delu tela. Na ovaj način, jedan naizgled vrlo mali kaiš, dodatno osigurava da se teret iz ranca pravilno rasporedi i da dete kada hoda može nesmetano da se kreće, a ne da se naginje napred ili nazad. Kada god se dete naginje, na bilo koju stranu, tokom nošenja ranca, to je znak da ranac ili nije kvalitetan i anatomski, ili njegova veličina ne odgovara uzrastu deteta. Tek onda kada dete može nesmetano da se kreće, bez ikakvog ometanja od strane tereta, tada ćete znati da ste mu obezbedili dobar školski ranac i najvažnije, da ste sigurni da će njegovo zdravlje u tom pogledu biti očuvano. 

Lako je nakon svega prepustiti detetu izbor boje, dezena, dodataka u smislu određenih pregrada, mrežica, to je deo o kojem deca mogu samostalno da razmišljaju i odlučuju, a vi ste uvek tu da brinete o tome da budu zdravi i srećni.

Pri izradi Pulse rančeva vodili smo računa o svim ovim faktorima. 

Kompletnu ponudu možete pogledati na ovom linku - https://pulseserbia.com/category/rancevi-za-decu-i-tinejdzere/rancevi-za-skolu/6441/
Podeli sa prijateljima: