Korišćenje tempera može biti zabavan i edukativan način za decu da istražuju svet umetnosti. Dajemo predlog kako da im pomognete da koriste tempere na siguran i kreativan način:

Pripremite radni prostor

Pre nego što deca počnu da slikaju, važno je pripremiti radni prostor kako bi se izbeglo trajno oštećenje nameštaja ili odeće. Koristite novine, platnene krpe ili plastičnu foliju da pokrijete površinu na kojoj će deca slikati. 

Ovo će olakšati čišćenje nakon završetka umetničke sesije. Takođe, davanje dece u stare majice ili kecelje može pomoći u zaštiti njihove odeće od fleka. Postavljanje svih potrebnih materijala unapred omogućava deci da se fokusiraju na umetnost, bez prekida zbog pripreme ili čišćenja.


Odaberite prave materijale

Korišćenje netoksičnih tempera specijalno dizajniranih za decu je bitan za njihovu sigurnost. Ove boje su formulirane tako da se lako peru sa kože i iz većine tkanina, što umanjuje brige roditelja o potencijalnim neredima. Pored boja, važno je obezbediti i papir ili platno pogodno za slikanje temperama, koje će izdržati vlažnost boje bez prodiranja. Četkice različitih veličina i oblika takođe mogu podstaći različite tehnike slikanja i omogućiti deci da istraže svoj stil. Nabavka ovih materijala pretvara dom u pravi mali umetnički studio gde deca mogu slobodno da stvaraju.


Pokažite im kako da mešaju boje

Mešanje boja je magičan proces za decu, jer im omogućava da eksperimentišu i vide neposredne rezultate svojih akcija. Pokazivanje osnovnih principa mešanja boja, kao što je kombinovanje primarnih boja da bi se dobile sekundarne, može biti izuzetno zabavno i edukativno. 

Ovo ne samo da pomaže deci da razumeju osnove teorije boja, već ih i podstiče da eksperimentišu i istražuju na svoj način. Ohrabrite ih da zabeleže svoje omiljene kombinacije boja kako bi ih mogli ponovo koristiti u budućim projektima. Takve aktivnosti razvijaju kritičko razmišljanje i kreativno rešavanje problema, dok deca učestvuju u radosnom procesu otkrivanja.


Učite ih o količini boje

Deci je potrebno objasniti važnost kontrole količine boje na četkici, jer to utiče na kvalitet i izgled konačnog dela. Previše boje može dovesti do neželjenog mešanja boja ili stvaranja velikih mrlja, dok premalo boje možda neće adekvatno prekriti površinu. Naučite ih da lagano umoče četkicu u boju i otresu višak pre nanošenja na papir. Ovo pomaže u razvijanju fine motorike i osećaja za kontrolu alata. Praksa kontrole količine boje takođe podstiče strpljenje i pažnju na detalje, što su važne veštine u svim aspektima učenja i razvoja.


Eksperimentišite sa tehnikama

Postoji mnogo različitih tehnika koje deca mogu koristiti pri radu s temperama, što umetnički proces čini dinamičnim i zanimljivim. Ohrabrite eksperimentisanje sa različitim potezima četkicom, korišćenjem prstiju za stvaranje jedinstvenih tekstura, ili štampanjem pomoću prirodnih materijala kao što su listovi i voće. 

Takođe, možete ih podučiti kako da koriste šablone ili stvaraju slojevite efekte kombinovanjem boja. Ove aktivnosti podstiču kreativno izražavanje, već i pomažu deci da razviju svoj jedinstveni umetnički stil i preferencije. Osim toga, eksperimentisanje sa tehnikama pruža deci priliku da uče iz iskustva, shvatajući šta funkcioniše, a šta ne.


Podstaknite slobodno izražavanje

Važno je da deca shvate da u umetnosti ne postoji pravi ili pogrešan način izražavanja. Ohrabrenje slobodnog izražavanja pomaže im da razviju samopouzdanje u svoje ideje i sposobnosti. Podsticanje na razmišljanje izvan uobičajenih okvira i prihvatanje jedinstvenih perspektiva podstiče kreativnost i originalnost. Važno je slaviti svaki umetnički rad, bez obzira na krajnji izgled, jer proces stvaranja i trud koji je uložen zaslužuju priznanje. 

Ovo jača pozitivan odnos prema umetnosti i podstiče decu da nastave da istražuju i eksperimentišu sa svojim umetničkim izrazom.


Čišćenje

Naučiti decu važnosti čišćenja nakon slikanja je ključno za razvoj odgovornosti i poštovanja prema materijalima i prostoru. Objasnite kako pravilno čistiti četkice i kako se brinuti o ostalim slikarskim alatima. 

Takođe, pokazivanje kako pravilno skladištiti boje i materijale produžava njihov vek trajanja i osigurava da će biti spremni za sledeću umetničku avanturu. Uključivanje u proces čišćenja može biti još jedna kreativna aktivnost, gde deca uče kako da organizuju i pripreme svoje radno mesto. Ova praksa uči decu vrednosti reda i discipline, koje su važne ne samo u umetnosti, već i u svakodnevnom životu.Podeli sa prijateljima: