Ukoliko ste makar minimalno upoznati sa našim brendom, onda su vam među prvim asocijacijama rančevi za školu, sportski i planinarski rančevi. Oni koji nas malo bolje poznaju znaju da se u našem asortimanu može naći i kompletna oprema za školu, kao i kancelarijski materijal, ali, u ovom blogu smo odlučili da pričamo o jednom drugom aspektu brenda Pulse, koji nam se čini zapostavljenim, a za koji smatramo da je itekako bitan. Pričaćemo o kvalitetu proizvoda koji kupujete.

Ovde nije reč samo o Pulse-u, već se nadamo da ćete nakon čitanja ovoga teksta preispitati način na koji donosite odluke kada se upustite u bilo kakvu kupovinu i da ćete shvatiti zašto je važno da podržavate biznise koji u svojoj osnovi imaju fer poslovanje.

Šta je fer poslovanje i zašto je bitno?

Fer biznisi posvećeni su ne samo kreiranju kvalitetnog proizvoda koji predstavlja pravu vrednost za kupca, već su pravični u svim aspektima poslovanja - fer biznisi vode računa o ekološkom aspektu prilikom same proizvodnje koja je u skladu za propisanim regulativama, i vode računa o fer uslovima rada za svoje zaposlene.

Čemu sve doprinosite kada kupujete od fer biznisa?

  • Podržavate proizvodnju u skladu za bezbedonosnim regulativama.

Evropska Unija kreirala je brojne regulative kako bi osigurala bezbednost krajnjeg proizvoda za potrošače, ali i koje se odnose na samu proizvodnju da bi se štitila životna sredina i ljudsko zdravlje od raznih opasnih hemikalija koje se koriste u proizvodnji. Jedna od tih regulativa odnosi se na REACH standard, odnosno REACH sertifikat (koji Pulse ima za celokupan asortiman rančeva i pernica)

Više o kvalitetu Pulse proizvoda pročitajte na sledećem linku - https://pulseserbia.com/page/o-nama/

  • Podržavate fer uslove rada

Proizvođači sa kojima fer biznisi sarađuju dobijaju fer cenu u skladu sa svojom uslugom. Radnici u fer biznisima imaju bezbedne radne uslove, redovne plate i generalno solidne uslove rada, što nije slučaj sa određenim proizvođačima koji angažuju decu za rad i ne obezbeđuju ni minimalne radne i bezbedonosne uslove.

  • Podržavate ekološki aspekt

Proizvodi fer biznisa lišeni su genetički inženjerskih sastojaka i moraju biti proizvedeni uz minimalno korišćenje pesticida i drugih hemikalija - u skladu sa ekonomičnim pristupom po pitanju proizvodnje otpada, vode i energije.

Sa kojim problemima se danas suočavamo kada je u pitanju kvalitet?

Prema podacima Evropske komisije godišnje se pronalazi preko 2.000 spornih proizvoda koji sadrže opasne hemikalije, a među njima su najbrojniji upravo proizvodi za decu - platneni program i plastične igračke.

Proizvodi za decu među najčešćim koji sadrže opasne hemikalije

Najčešći razlog za upozorenje Evropske komisije bili su predmeti proizvedeni od teških metala poput nikla i olova, kao i igračke koje u svom sastavu imaju ftalate (omekšivače za plastiku koje mogu uticati na pojavu steriliteta).
 Istraživanje koje je vršeno od strane “Grinpisa”, a koje se tiče kvaliteta garderobe za decu na svetskom nivou, ukazuje na prisustvo toksičnih boja, teških metala, kao i kancerogenih jedinjenja u komadima odeće za decu, među kojima su i proizvođači sa nižim cenovnim rangom, ali i neki poznatiji brendovi.

Toksične materije koje su nađene u odeći za decu jesu perfluorinatna jedinjenja (PFC) što je hemikalija koja se smatra uzročnikom raka dojke i u najvećem broju slučaja nalažena je u odeći koja ne može da se gužva.

Što se tiče bojenja tekstila, pogotovo u odeći crne boje nalažen je p-fenilendijamin (PPD), koji je zaslužan za alergijske reakcije. Od drugih hemikalija, u odeći za decu pronađen je i nonifenol ehtoksilat, ftalati i perfluorooktanske kiseline koje utiču na dizbalans hormonske ravnoteže i pojavu steriliteta.

Osim ovoga pitanja - koji se direktno tiče zdravlja naše dece, zabeležen je i veliki broj neregularnosti po pitanju same proizvodnje, ali i uslova zaposlenih. Većina “nefer” biznisa, primenjuje sve navedene neregularnosti. Onaj ko zanemaruje zdravlje i bezbednost najranjivije populacije, sigurno nema razvijenu ni ekološku svest, niti se stara o svojim zaposlenima.

Kupovinom iz neznanja, nesvesno podržavate ovakav vid poslovanja i zato smatramo da je bitno da se podigne svest potrošača, naročito kada su u pitanju proizvodi za populaciju koja se važi za najosetljiviju, a to su upravo deca.

Cena u skladu sa kvalitetom

Proizvodi biznisa koji rade korektno i kojima je uvek na umu fer proces rada, nikada se neće naći na listi najjeftinijih proizvoda, ali i ne treba da bude tako. Odabir kvalitetnih materijala koji će osigurati postojanost i trajnost proizvoda koji je ekološki i zdravstveno prihvatljiv, uz plaćanje poreza i poštene uslove za svakog pojedinca koji učestvuje u procesu rada - ne može da bude jeftin.

I zato, kada se sledeći put nađete u prodavnici i birate između brendiranog proizvoda, kvalitetnog proizvoda i jeftine kopije, razmislite triput u šta ulažete novac. Da li ulažete u fer biznis koji pazi na pravičnost u svim aspektima rada i ima na umu krajnju vrednost za potrošača ili biznis koji eksploatiše radnike, ne plaća poreze i ne mari za bezbednost - što na radu, tako i na ekološkom planu i po pitanju bezbednosti krajnjeg potrošača dok su mu jedini ciljevi profit i kvantitet.

Kupujte pametno!


Podeli sa prijateljima: