Postoje dve grupe ljudi, oni koji se pakuju za nedelju dana kao da odlaze negde na ceo mesec i oni koji mogu sve svoje potrepštine da stave u jedan ranac srednje veličine. 

Čini se da većina pripada ipak teži ovoj prvoj grupi, jer se na stanicama i na aerodromima ređe viđaju oni sa rančevima, a mnogo više oni sa ogromnim koferom, pa čak i sa više njih. 

Šta je tu je, pakovanje je jednostavno i pokazatelj neodlučnosti, straha da nešto ne zafali, a činjenica je da mnogo prtljaga uvek predstavlja na kraju jedan ogroman teret koji zaista nije potreban. Kako se ne biste već narednog puta osećali kao pod ogromnim teretom, spremili smo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da se spakujete pametno, tako da vam ništa ne zafali, a da ne ponesete mnogo.

Pronađite odgovarajući kofer

Veliki, srednji i mali, koferi su dostupni u različitim veličinama. Osim ako ne pakujete celu porodicu ili sebe za put od mesec dana, verujemo da vam veliki koferi neće biti ovog puta potrebni. 

Ono šta je prvi i osnovni savet jeste da pronađete kofere koji su izdržljivi, kvalitetni i dugog veka, pa ćete tako imati dobrog saputnika gde god da se zaputite. 

Sledeći savet jeste da pronađete onaj odgovarajuće veličine.

Koferi za ručni prtljag mogu da budu sasvim dovoljni, verovali ili ne, ukoliko umete racionalno da se spakujete. 

Više o ovoj temi pisali smo u tekstu: Da li je moguće putovati samo sa koferom za ručni prtljag?

A ako ne umete da se spakujete, onda vam ni oni najveći koferi ne mogu biti od velike pomoći, pa zato pratite naredne savete i sve smestite u najmanji kofer koji može da krene i sa vama u avion.


#Nove kofere potražite u našem online shopu

Pulse kofere možete naći u 8 kombinacija boja. Svi naši koferi izrađeni su od stoprocentnog polikarbonata i zato su vodootporni, izuzetno lagani za nošenje (težina malog kofera iznosi 2,7 kg) i jako su otporni na sva oštećenja. Ono što je takođe bitno da napomenemo, to je da svi Pulse koferi poseduju TSA sistem za zaštitu od krađe i garanciju na kvalitet. Kompletnu ponudu naših kofera možete da pogledate na ovom linku.


Ne ostavljajte pakovanje za poslednji minut

Mahnito trpanje gomile odeće u kofer jedan je od najčešćih uzroka prepakivanja za put. I zato počnite sa planiranjem pakovanja do nedelju dana pre polaska. 

Na ovaj način sigurno ćete uspeti da odvojite vreme da odlučite šta zaista treba da ponesete, da operete i pripremite sve i nećete biti u žurbi i situaciji da morate sve da zgrabite i brzo krenete.

Kada planirate pakovanje trebalo bi da imate jasnu predstavu o tome šta će vam sve biti potrebno. Da li postoje neki posebni događaji kojima treba da prisustvujete? Da li vam je uopšte potrebna formalna garderoba? Hoće li biti određenih aktivnosti za koje vam je potrebna posebna oprema? 

Bolje je da napravite listu mogućnosti i planiranih aktivnosti. Ovo je odlična polazna tačka jer vam daje priliku da razmislite o odeći koja vam je potrebna. To nas dovodi do sledećeg:


Smanjite količinu garderobe koju nosite

Najteži proces jeste pakovanje garderobe, jer se nekako ispostavi da se nosi previše svega, zbog čega bar polovina stvari ne bude iskorišćena tokom putovanja. 

Gaderoba - Kada planirate odevne komade koje ćete poneti, budite minimalistički nastrojeni. Nosite sa sobom stvari neutralnijih boja, od kojih je većina jednobojna, ponesite farmerke ili crne pantalone, tako da sve što ste poneli jedno sa drugim može da se kombinuje. 

Jakne - Kada su u pitanju jakne, njih nosite u rukama ako putujete avionom. Ako putujete u doba kada nije previše hladno, umesto jakni ponesite marame i džempere koji će vam pružiti dodatnu toplotu, a mnogo mesta zauzimaju u koferu. 

Obuća - Kada je u pitanju obuća, dva para su vam sasvim dovoljna. Jedan za svakodnevne šetnje i obilaske i jedan par formalnije obuće, ili , ako idete na more, jedan par papuča za plažu. 

Još jedan trik za uštedu prostora jeste da čarape spakujete u obuću, da da obuću zaštitite kapom za tuširanje. Ne samo da pokrivanje cipela kesom ili kapom za tuširanje pomaže da vaš kofer i odeća ostanu čisti, već vam takođe i štedi prostor. Sa pravilno spakovanom obućom, biće vam lakše da je smestite na najbolje mesto bez brige da ćete je zaprljati.

Nakit - Vaše outfite na putovanju možete da istaknete detaljima, poput nakita, neke marame, kačketa, pa će vam tako sve potrebno stati u jedan manji kofer. 


Pakujte uredno

Postoje brojni saveti za pakovanje stvari tako da vam u koferu stane veća količina. Jedan od važnih saveta jeste da sve unapred ispeglate, jer tako stvari zauzimaju manje mesta, nego što bi to bio slučaj sa izgužvanom garderobom. Urolajte stvari, možete ih urolati jedne u druge, po kombinacijama, pa ih tako ređati u kofer, čime smanjujete prostor koji se zauzima.


Smanjite nošenje potrepština

Normalno je da vam na putovanju treba dezodorans, kupka, mleko za telo, šampon, četkica za zube, pasta, sapun... Sve ovo ne morate da pakujete kod sebe, već jednostavno da kada stignete na željenu destinaciju odete do obližnje drogerije i kupite mala pakovanja svih tih proizvoda koji će vam poslužiti dok ste tu, a nakon čega sve jednostavno odložite u otpad. 

Uvidećete kako vam ništa nije nedostajalo, a niste ni zauzeli prostor u koferu bespotrebno. Osim toga, nećete imati prtljag koji je težak, jer sve te stvari u velikoj meri povećaju njegovu težinu, pa će vam biti lakše i sve da nosite.


Ne zaboravite na suvenire

Ukoliko ste pasionirani sakupljač magneta i drugih suvenira sa putovanja ili jednostavno imate naviku da sa svakog puta ponesete poklone za vaše drage osobe, ne zaboravite da ostavite malo mesta u koferu za plen koji ćete neizbežno nositi kući u povratku. 

Alternativno, ukoliko zaista želite da iskoristite svaki santimetar prostora u vašem koferu, možete probati da suvenire pošaljete na drugi način. Ukoliko vam troškovi isporuke deluju preskupo, pomislite samo o naknadama za prekomernu težinu kofera, za čekirani ili dodatni prtljag, koji kod pojedinih aviokompanija mogu da budu prilično skupi. Ili, jednostavno, potrudite se da minimalizujete suvenire. To je svakako najisplativija opcija. 


Podeli sa prijateljima: