Vreme novogodišnjih i božićnih praznika spada u najušuškanijii period godine. Novogodišnja jelka, dekorativne lampice, bogata trpeza, filmski maraton na tv-u... Ovaj period svakako ima dosta prednosti zbog neradnih dana i puno prilika za odmor, ali je najdragocenija činjenica koja prati praznike ta da imate dodatno slobodno vreme koje možete da provedete sa porodicom.

Iako je važno da svi uživaju u praznicima, oni nekad mogu prouzrokovati previše tenzije, pogotovo kada su u pitanju aktivnosti sa decom. Želeći da nadoknade vreme svojim najmilijima, roditelji su pod velikim  pritiskom i ono što bi trebalo da bude odmor i kvalitetno vreme neminovno postaje teret. Psiholozi savetuju da je ključna stvar da se postigne balans. Potrebno je balansirati između zajedničkih aktivnosti i zanimacija za decu, pri čemu je vrlo bitno da te zajedničke aktivnosti budu one koje odgovaraju i najmlađima i roditeljima i da se pri tome apsolutno ništa ne forsira kao obavezno. 

Bilo da li planirate da se odmorite i praznike provedete kod kuće ili ovo vreme želite da iskoristite za putovanja, ukoliko imate decu, donosimo vam par ideja za ispunjenje dana i igre koje će biti zabavne i vama i deci.

Vreme darivanja - originalni pokloni

Praznična euforija svakako sa sobom nosi darivanje. Budite primer i pokažite deci kako darivanje može biti mnogo lepše i zabavnije od prostog odlaska u prodavnicu. 

 1. Zajedno sa detetom napravite spisak osoba koje želite da obradujete. 
 2. Pokrenite diskusiju o svakoj osobi sa spiska i razmislite šta je to što bi tu osobu najviše obradovalo. Dozvolite detetu da uradi veći deo posla - sigurno će vam način na koje vaše dete posmatra ljude oko vas biti interesantna tema za razgovor. 
 3. Najlepši pokloni su oni koji sadrže lični pečat. Više o ovome pisali smo na blogu: NOVOGODIŠNJI POKLONI – IDEJE ZA RAD SA DECOM
 4. Izradite poklone koji su u skladu sa vašim i sposobnostima i interesovanjima vaše dece. 
 5. Zaboravite na tenziju. 
 • Pokloni ne moraju biti savršeno dekorisani - imajte na umu da uradi sam projekti gotovo nikada ne ispadaju onako kao što ste ih prvobitno zamislili (ali često ispadnu i bolje)
 • Možda nećete stići da napravite i dostavite sve poklone na vreme, ali za sve postoji rešenje: crtež koji dete napravi specijalno za određenu osobu spas je za poklon u poslednji čas i jednako je značajan kao i svaki drugi poklon
 • itd, itd. Uživajte u vremenu koje provodite sa detetom i još jednom - zaboravite na tenziju! Ali zaista. 

Ima li praznika bez Sneška Belića? 

Za razliku od prethodnih godina, ovogodišnje praznike ispratili su i snežni nanosi u svim krajevima Srbije. Nemojte propustiti priliku da ih iskoristite. Obucite se toplo i ne bojte se zime. Boravak na snegu prijaće i vama i deci, a pravljenje Sneška Belića može biti zabavna aktivnost za celu porodicu. Ako su deca mala, pokažite im kako od male kugle kotrljanjem može nastati velika osnova za Sneška, a ukoliko imate stariju decu, poigrajte se sa raznim zabavnim pozama Sneška koje su ove godine popularne - Sneško koji leži, Sneško koji namiguje,... Ne zaboravite na anđele u snegu i ne zaboravite da i sami napravite makar jednog. Dobru jurnjavu sa grudvanjem ostavite za kraj. 

Zimska čarolija bez snega?

Nakon što temperatura pređe u plus i sneg počne da se topi, ne znači da zimska čarolija treba da prestane. Ideje za zimske aktivnosti u kući ima pregršt - samo odaberite neku koja je u skladu sa uzrastom deteta i koja sa jedne strane može da vam obezbedi malo mira, tj. da se dete samo zaigra:

 • Sneško od kolaž papira 
 • Sneško od plastelina
 • Sneško od čarape

 ili da je dovoljno zabavna da možete da je obavljate zajedno, kao što su na primer,...

Društvene igre  

Društvene igre osiguraće vam puno zajedničke zabave. Kada birate društvene igre, ne postoji način da svi članovi porodice budu zadovoljni izborom i zato se odlučujte za one koje su većini interesantne ili dopustite svakom članu porodice da bira po jednu igru. 

Ukoliko se odlučite da igrate šah sa manjom decom, dobra ideja je da povremeno menjate pozicije (obrnite šahovnicu). Na ovaj način igra će biti ravnopravnija, a deca će mnogo više da nauče. Deca predškolskog uzrasta savršeno su sposobna da usvoje sistem po kome se svaka figura kreće i da naprave malu strategiju (2, do maksimum 3 poteza), ali igranje sa odraslim suparnikom koji je mnogo umešniji deci može biti frustrirajuće, a odraslima monotono. Menjanjem pozicija produžićete trajanje igre, a dete će se više fokusirati na novi problem koji bi trebalo da reši, umesto da bude frustrirano jer ima manje šanse za pobedu. 

Igre memorije mogu biti jako interesantne, jer je ovo igra u kojoj su šanse za pobedu kod roditelja i dece gotovo izjednačene. Zapravo, ono što ovu igru čini još interesantnijom je činjenica da su često deca ta koja se lakše snalaze u ovoj igri (zbog bolje memorije). Ukoliko želite da ukradete malo slobodnog vremena samo za sebe, zadužite decu da naprave svoju verziju kartica pre nego što počnete sa zajedničkom igrom. 

Kofer u ruke i avantura može da počne

Putovanja za praznike su sve traženija iz razloga što su tih dana cene pristupačnije nego što je to slučaj sa ostatkom godine. Bilo da li ste tip porodice koja je ljubitelj skijanja, obilaska velikih gradova ili biste radije proveli sve vreme zatvoreni u spa hotelu, period praznika je idealan za zajedničko porodično putovanje - i svakako aktivnost u  kojoj će retko koji član porodice odbiti da učestvuje. I zato, kofer u ruke i iskoristite praznike za put. 

Postnovogodišnja žurka

Kićenje jelke, pravljenje ukrasa i dekorisanje doma za praznike može biti podjednako zabavno i deci i roditeljima. Ali, šta je sa raskićavanjem jelke i sklanjanjem dekoracije nakon što prođu praznici? Deca uglavnom ne žele da učestvuju ili im ta aktivnost teško pada. Kako biste preokrenuli ovaj problem u svoju korist i zabavnu aktivnost, predlažemo da napravite postnovogodišnju žurku. Obucite se svečano, pustite muziku koju svi vole: neka posao postane zabava! 

Ako deca posustanu (što će se vrlo verovatno dogoditi), organizujte takmičenje. Neka svako dobije svoju kutiju u koju bi trebalo da spakuje u ograničenom periodu što više ukrasa ili neka cilj bude da svako sakuplja dekoraciju određene boje. Deca vole da se takmiče i to će im pomoći da prebrode činjenicu da praznična čarolija prestaje i da je vreme za povratak u svakodnevnicu.

I za kraj, jesmo li zaboravili da kažemo da se opustite? 

Praznici vrlo brzo prođu, a deca još brže rastu. Iz tog razloga, iskoristite svaki mogući trenutak za opuštanje i uživanje sa porodicom. 

Kreirajte uspomene!


Podeli sa prijateljima: