Novogodišnja euforija retko koga zaobilazi. Ako ranije niste bili oduševljeni novogodišnjom pomamom, sigurni smo da ste to mišljenje promenili nakon što ste dobili decu.

Svake godine roditelji se pitaju kako da zabave decu tokom praznika i šta da poklone najbližima, a da to bude poklon koji će im se dopasti, i da je na neki način jedinstven. U daljem tekstu, dajemo vam ideju kako da spojite ova dva, tj. kako da zabavite decu kroz kreativne aktivnosti i da istovremeno napravite unikatne ukrase i poklone za vaše najbliže. Inspiraciju za ove ideje dobili smo zahvaljujući Pilot markerima, koji najkreativnije ideje sprovode u delo.

Pilot markeri - za dekorisanje svih površina

Pilot Pintor markeri idealni su za dekorisanje raznih površina. Materijali na kojima se crta mogu biti: papir, drvo, staklo, keramika, plastika, metal i tekstil, a zbog jedinstvene pigmentacije Pilot markera, boja površine na kojoj se crta nije ograničena - oni se jednako dobro ocrtavaju i na tamnijim površinama. 
Dostupni su u 12 boja - 6 pastelnih, 6 metalik sa tanjim ili zadebljanim vrhom. Još jedna prednost ovih flomastera je ta da se boje mogu kombinovati kako bi se dobile razne varijante. 
Uz pomoć ovih markera može se iscrtavati, pisati i dekorisati bilo koji predmet. Dajte deci početnu ideju i pustite ih da sami pokažu svoj kreativni potencijal. Sa ovim markerima može se dati potpuno novi izgled staroj majici ili se može dekorisati razno posuđe - mogućnosti su neograničene.

 

Unikatni pokloni za Novu godinu

Dakle, ako ste se odlučili da deca učestvuju u izradi novogodišnjih poklona, znajte da će ovaj potez sigurno raznežiti bake i deke koji se, prirodno, oduševljavaju svime što njihovo unuče napravi i kojima svaka sitnica koja ih podseća na unuke obavezno izmami osmeh na lice. Ako vam je ovo prvi put da ste rešili da izradite unikatne poklone u kojima je u fokusu kreativnost vašeg deteta, generalni savet je da se počne sa manje zahtevnim projektima:

 

Unikatne šolje za poklon

Za izradu unikatne šolje potrebna vam je jedna jednobojna šolja (slobodno možete uzeti i tamniju varijantu jer su Pilot markeri postojani na svim bojama) i bar jedan Pilot marker. Dete može da iscrta šolju - savet je da prvo isproba crtanje sa perivim flomasterima jer je sam oblik šolje malo nezgodan za crtanje. Naravno, što više markera imate, veći je prostor za kreativu i šarenilo. Ukoliko se bojite kako će krajnji crtež da ispadne, možete zajedno napraviti stensil od papira koji će dete kasnije jednostavno da oboji. Još ideja za dekorisanje šolja pogledajte na sledećem linku:


 

Unikatni ceger / torba

Ovaj poklon idealan je za bake i deke, pogotovo jer se u poslednje vreme cegeri ponovo vraćaju “u modu”. Kao osnovu možete iskoristiti već gotove cegere, ili možete da kupite materijal i da ih sami sašijete - postupak je vrlo jednostavan. Idealna varijanta je da odaberete beli materijal sa iscrtanim motivima koje dete može da oboji. Kada date detetu da crta po cegeru, ne zaboravite da postavite čvrstu podlogu ispod materijala kako bi crtanje išlo što lakše. Za ukrašavanje možete da koristite i stikere. Stikeri mogu biti obični - samolepljivi, a bolja varijanta je da to budu stikeri koji mogu da se prepeglaju jer su dugotrajniji.

 

Torba za plažu, lopte ili igračke

Iskoristite klasičnu majicu na kratke rukave za izradu ove unikatne torbe: obeležite deo oko okovratnika, delove oko oba rukava i rubove na donjem delu majice. Nakon što ste završili sa obeležavanjem, potrebno je da makazama isečete te delove. U sledećem koraku, izvrnite majicu naopačke i isečenim komadom od donjeg dela majice čvrsto privežite donji deo. Izvrnite majicu i dobili ste novu torbu, koja može odlično poslužiti kao torba za igračke. Zatim sledi ukrašavanje po istom principu kao i za ceger.

Ovaj projekat ima i ekološku crtu, jer se materijal reciklira - više o tome pisali smo ovde.

Saveti da vam boja na tekstilu što duže traje: 

Ako radite sa tekstilom, obavezno operite i opeglajte materijal pre crtanja. Nakon što je tekstil iscrtan, ostavite ga da se dobro osuši - možete ubrzati proces tako što ćete koristiti fen za sušenje. Nakon što ste sigurni da se trag od markera dobro osušio, opeglajte ga opet kako bi osigurali da se materijal fiksira (ukoliko je dete starije, može i ono da pegla, i to je deo procesa). Savet je da se tako tretirani tekstil pere na maksimalnoj temperaturi od 40 stepeni. Moguće je da će vremenom boja postati nešto manje intenzivna, ali sigurno može trajati i do nekoliko godina, a crtež se uvek može i ponovo osvežiti sa markerima.

Dekorativni podmetači

Još jedna univerzalna ideja za poklon jesu unikatni podmetači za čaše. Sve što je potrebno jeste da nabavite jednobojne podmetače - u prodaji se mogu naći podmetači od raznih materijala, a oslikavanje će, zbog ravne površine - svakako biti jednostavnije nego što je to slučaj sa šoljama. Dete može da naslika novogodišnje motive, a starija deca mogu čak i napisati kratku poruku na podmetačima.

 

Dekorativne maske za telefon

Maska za telefon je uvek zgodan poklon, pogotovo za mlađi uzrast. Proverite koju vrstu telefona ima osoba koju želite da obradujete i kupite najjednostavniju varijantu. Pre dekorisanja, prebrišite masku i budite sigurni da je površina suva pre nego što dete pristupi dekoraciji. Nakon što je kreacija gotova, kada ste sigurni da su tragovi flomastera potpuno suvi, poprskajte tretiranu površinu sa raspršivačem na bazi ulja kako biste osigurali postojanost boje. Ovo pravilo važi za sve površine, osim za one koje su od tekstilnog materijala.

 

Unikatni ram sa fotografijom deteta

Ovaj poklon nikoga neće ostaviti ravnodušnim - izradite fotografije vašeg deteta/dece i nabavite odgovarajuće klasične ramove za slike. Ram najpre zaštitite, uklonite staklo pre dekorisanja i dajte detetu da iscrta okvir. Možete se poigravati sa kolaž papirom: isecite kolaž papir ili običnu selotejp traku koju ćete prelepiti na više mesta preko dela koji je namenjen za dekorisanje i deca mogu slobodno da boje, a dobićete rezultat koji ste planirali. Nakon bojenja uklonite kolaž papir ili zalepljene trake, a ram će dobiti šare koje ste prethodno obeležili. Na isti način možete iskoristiti i bušilicu za papir kojom ćete iseći kolaž, a možete dobiti efekat tufni ili drugih oblika koje vaša bušilica za papir podržava.

Koristeći Pilot markere možete oslikati i diskove, gramofonske ploče, ramove za slike, poslužavnike, tanjire, ofingere, kožne tašne, novčanike i mnoge druge predmete koji su izrađeni od materijala koje smo naveli na početku teksta.

Nadamo se da smo vam zagolicali znatiželju sa ovim idejama i da će vas iste inspirisati da pronađete što više načina da dekorišete razne objekte sa decom, bez obzira da li želite da napravite unikatan poklon ili vam je na umu da pokažete deci kako da daju lični pečat nekom predmetu koji svakodnevno koriste.

Do sledećeg bloga, ostanite nam kreativni!


Podeli sa prijateljima: