„Petliću pevaču, sutra me probudi...prvi dan u školi da ti ne zakasnim.“ Godinama, čak i decenijama, prvaci su svoje prve sate u okviru škole započinjali upravo sa ovom pesmom. Možda, kako i sama aludira, jedan od poklona za prvaka ne bi bio loš neki budilnik, šareni, dečiji, sa zanimljivom melodijom koja ne bi stvarala stres zbog buđenja. Ali, ima još mnogo toga što bi se moglo podvesti pod odlične poklone za đake prvake, no, uz svaki od njih trebalo bi da se nađe i čestitka sa dobrim željama, podrškom i svom ljubavi koja je deci uvek najpotrebnija.

Znamo, sigurno ćete reći da je čestitka sastavni deo poklona i da stve već neku prigodnu kupili u knjižari, marketu, ali mi ipak govorimo o čestitkama koje su drugačije, personalizovane, posvećene samo vašem đaku prvaku, pa samim tim i unikatne. Ako ne znate kako da ih pronađete, moraćete malo da se potrudite, jer takvu čestitku možete samo vi da napravite. 

Ne postoji bolji način da date posebnu notu jednom dečijem poklonu, nego da sve želje upišete i to na čestitki koja je vaših ruku delo. Iako nekada deluje kao dosta komplikovan zadatak, to uopšte nije, treba vam malo strpljenja, mašte i kreativnost, te nešto materijala, a onda je čestitka očas posla gotova.

Uradi sam: čestitka za prvaka

Krenimo od materijala. Sve što vam je potrebno verovatno već i imate kod kuće, ali svakako možete lako pribaviti ako nešto zafali. Heftalica, bušač papira i makaze trebaće vam za obradu papira, kartona, hamer papira, uz dalje korišćenje lepka. Tome dodajte kolaž papir, bojice, flomastere i drugi pribor koji je u svojoj nameni najviše školski. Izrežite od kartona ili hamer papira željeni oblik i započnite kreativni put do jedne savršene čestitke koja će obradovati vašeg prvaka.

U njeno dekorisanje možete da uključite sve što poželite, možete da crtate, bojite, lepite neke stikere, da ubacite fotografije prvaka ili neke zajedničke fotografije... Aposlutno sve što vam dođe na pamet ili pod ruku možete iskoristiti za njeno ulepšavanje. Čestitka za dete ne sme da bude svedena i jednostavna, jer je pravilo uvek „više je više“, pa se time vodite i kada pravite oblike od kolaž papira, kada bojite ili dodajete papire u boji za pisanje, nalepnice i drugo. Unutar same čestitke ostavite prostor gde ćete smestiti svoje želje, podršku, a jednog dana će ta čestitka biti veoma draga uspomena i zato je nikako ne treba zaobići. A šta još možete napisati u samoj čestitki, kako tekst može da glasi?

Stihovi za polazak u školu

Pored uobičajenog teksta, čestitku za prvaka mogu da ukrase i neki stihovi koji se odnose na početak đačkog doba, na školu, školske drugare, znanje... Postoji dosta pesama koje su već napisane, kao ona s početka teksta, koja je služila da se verovatno i sami upoznate sa školom, ali kao i čestitku, tako možete i stihove napisati sami. Budite pesnik na trenutak. Rima dolazi često sama od sebe, posebno kada je „guraju“ neka lepa osećanja, pa ćete od jedne kratke rečenice brzo doći do cele pesme i nekoliko ispisanih strofa posvećenih vašem prvaku. Pružite mu to zadovoljstvo da može da se pohvali napisanim stihovima samo za njega, a onda neka se hvali i drugim poklonima koji su se zaređali povodom ovog velikog dana.

I zaista, polazak u školu ne može da prođe bez poklona, posebnog uzbuđenja, torte, kao da je rođendan, a često i više od toga. Prvi dan u školi se događa samo jednom i zato ga treba osmisliti tako da svima ostane u lepom sećanju. Zato su pokloni i prisutni uvek.

Šta pokloniti đaku prvaku?

Pošto je čestitka gotova, a pesma napisana, da se posvetimo malo i tome šta će se naći u poklon kesi ili kutiji. Ovo već nije zadatak koji je težak poput pravljenja čestitke ili pisanja pesme, jer je za prvake uglavnom lako pronaći ono što im je potrebno. Ono šta je dobro uraditi jeste dogovoriti se sa sami  roditeljima budućeg đaka, kako biste uzeli nešto što nije dobijeno ili kupljeno, a to je uvek bolje nego da se odlučite za nešto što će se samo duplirati.

Školski pribor, recimo, uvek treba. Bilo da se radi o sveskama, olovkama, drvenim bojicama, flomasterima, ostatku školskog pribora, tu nikada nećete pogrešiti. Koliko god da ga ima, uvek dođe momenat kada se nešto potroši i zafali. 

Pored toga, dobar poklon su i pernice, bilo da se radi o praznim ili pernicama koje dolaze sa kompletnim priborom unutar sebe. 

A tu je, naravno, i školski ranac. Ako želite da kupite ranac đaku prvaku onda roditelje obavestite, kako bi to skinuli sa spiska kupovine, a vaše je onda da pronađete ranac koji odgovara uzrastu deteta, koji pruža podršku leđnom i ramenom delu, ali i koji dezenom i dizajnom odgovara samom đaku. Jer, da bi ga nosio mora i da mu se sviđa, ne zaboravite na tu činjenicu.

Kroz našu ponudu pronaći ćete i deo koji se odnosi na poklon setove. Kroz jedan ovakav set svom đaku prvaku obezbedićete pribor za školu koji će dugo da traje, koji je kvalitetan i sadrži sve što jednom školarcu može da zatreba na bilo kom času. Ovo može da bude kompletan poklon ili dodatak svakom poklonu, bilo da uzimate još školski ranac, neke knjige ili garderobu, kao čest poklon koji se đacima priprema. 

Poklon setovi sadrže dosta artikala, od pernice, preko kolaž papira, drvenih bojica, voštanih bojica, flomastera, preko potrebnih olovaka, pa sve do dečijih makazica, lenjira i stikera koji imaju više namena i veoma su zahvalni za školsku upotrebu. 

Detaljnije na ovu temu pisali smo u tekstu: Šta pokloniti za polazak u školu, tu ćete sigurno pronaći neke ideje ili bar pronaći inspiraciju kako da osmislite poklon za prvaka kod kojeg morate da odete kako biste uputili čestitke i podstakli hrabrost za nove poduhvate i sve ono što sa školom dolazi. Pored poklona, unikatne čestitke, ne zaboravite da se fotkate, jer uspomena od ovih dana jako mnogo vredi. Bilo da će fotografija otići na internet uz opis „moj prvak“ ili ne, uvek će biti tu da vas podseti na dane prepune uzbuđenja, nekad malo straha i brige, ali sveukupno radosti i lepih momenata. 
Podeli sa prijateljima: