Želite da povećate fine motoričke veštine kod vašega mališana? Bojice mogu biti odličan sredstvo da vaše dete dostigne svoje prekretnice u razvoju fine motorike, a da istovremeno razvija kreativnost. Postoji još puno sjajnih razloga da odaberete bojice kao primarni umetnički medij za vašu decu. Evo koji su to razlozi: 


Manje nereda

Od svih materijala za crtanje i bojenje drvene bojice ostavljaju najmanje nereda: Nema potrebe da se brinete o razlivenoj boji ili deci koja crtaju “tetovaže” na vlastitoj koži čim okrenete leđa. Iako će manja deca pokušati da se sa bojicama dočepaju i zidova, taj trag se može obrisati gumicom ili vlažnom maramicom, a ne postoji bojazan da će dete bojicama uspeti da prošara tepih, garderobu ili neki komad tapaciranog nameštaja. Ne tvrdimo da neće bar pokušati :) 


Najbolje bojice su uske

Pitate se zašto je činjenica da su bojice uske zapravo dobra stvar? Veličina i oblik koji ima većina standardnih bojica prisiljava vašeg mališana da se zaista fokusira na pokrete prstiju i samim tim poboljšava se njihova kontrola mišića. Ovo će biti od presudnog značaja za par godina kada dete pođe u školu i počne da piše. Evo i zašto. Manja deca u početku koriste celu ruku da pomeraju olovku ili bojicu. Drže je u šaci i koriste sve mišiće u ruci da naprave tragove na papiru. ... Kako deca počinju da razvijaju fine motoričke sposobnosti, tako sve više koriste zglob i prste da pomeraju olovku ili bojicu. 


Bojice podstiču kreativno eksperimentisanje 

Sa bojicama vaš mališan može videti šta se dešava kada pređe žutom bojom preko plave. Deca mogu videti šta se dešava kada snažno pritisnu bojicu ili kada je pritisnu lagano. Bojenje je takođe odličan način da vaše dete nauči neke osnovno naučne i umetničke koncepte.


Kako odabrati

Otvaranje kutije novih bojica je uvek uzbudljivo i nema deteta koje se neće obradovati novim zalihama boja za crtanje. Evo nekoliko saveta kada kupujete bojice za decu:


  1. Obratite pažnju na raspon boja: ako imate veoma malo dete, možda je bolje da ostanete pri osnovnim bojama i manjim pakovanjima kako bi se dete upoznalo sa najosnovnijim bojama bez bojazni da će mešati boje i bez objašnjavanja zašto je zelena zelena, a postoje i svetlo zelena, tamnozelena, plavozelena,.... Starija deca koja su već dobro upoznata sa bojama biće oduševljena velikom paletom boja koje dolaze sa brojnijim setovima tako da za njih slobodno odaberite setove sa više nijansi.


  1. Skladištenje: Odaberite neku kutiju za bojice u kojoj će deca lako moći da dođu do željene bojice, koja je jednostavna za organizaciju i koja se lako može  odložiti kada se bojice ne koriste. Neke bojice dolaze u praktičnim pakovanjima, poput tuba ili limenih kutija koje su dobre za organizaciju, a nisu prevelike tako da ih uvek možete poneti sa sobom. 


  1. Veličina bojica: bojice su dostupne u različitim dimenzijama. Široke bojice mogu biti odlična opcija za male ruke, samo je potrebno da naučite dete kako da ih drži. Sa druge strane, tanke i vrlo kratke bojice (istrošene) odlične su za savladavanje pravilnog držanja olovke. Različite veličine i vrste bojica možda su najbolji biti izbor za vašeg mališana.


  1. Iskoristite svoje stare bojice: Mnogo je aktivnosti koje možete napraviti sa bojicama, a koje ne uključuju nužno bojenje. Možete iskoristiti stare bojice za ukrašavanje raznih kreativnih projekata, za pravljenje novog držača za olovke, za pravljenje kućica,... Od istrošenih voštanih bojica mogu se ukrašavati majice, mogu se praviti figurice, sveće, ukrasi,... Samo je potrebno da sakupite stare bojice i istopite ih u nove, zabavne oblike bojica. Možete da koristite fen ili rernu za pravljenje istopljenih bojica. Pustite mašti na volju i nastaće puno kreativnih projekata.Zašto Jumbo bojice nisu najbolji izbor za decu stariju od 3 godine?

Jumbo, odnosno široke bojice nisu najbolji izbor za decu stariju od 3 godine. Naravno, ne morate u potpunosti da zaobilazite ove bojice, dete ih slobodno može koristiti, pogotovo za bojenje većih površina, ali je bitno da ove bojice nisu jedine koje dete koristi. Razlog tome je što deca koriste celu ruku da pomeraju olovku ili bojicu. Drže bojicu u šaci i koriste sve mišiće u ruci da naprave tragove na papiru.


Polaganje na stomak dok boje pomaže im da počnu da koriste prste, umesto ramena.


Kako deca počinju da razvijaju fine motoričke sposobnosti, tako koriste zglob i prste da pomeraju olovku ili bojicu. To je prirodni razvoj stabilnosti ramena. Između tri i četiri godine, trebali bi da pređu sa crtanjem za stolom i da koriste fine mišiće ruke.


Jumbo bojice su jednostavno preteške za te male ruke i zato su najpogodnije za bebe i todlere koji uče kako da naprave prva obeležja na papiru. Od njih se očekuje da upotrebe čitavu ruku, tako da je to u redu. Jednom kada počnu piskarati, vreme je za olovke i bojice standardne veličine. 


Upotreba bojica standarne veličine umesto jumbo bojica omogućava detetu lakšu manipulaciju olovkom, što ih sprečava da koriste previše prstiju, da previše pritiskaju ili pišu izvan linija. 


Najbolje bojice i grafomotorika

Da li je bojenje apsolutno neophodno? Pa ne. Postoji mnogo načina da naučite dete kako da piše osim bojenja. Ali, bojenje je dobra motorička veština, a uz to je i veoma lepa. To je vežba za one male mišiće u ruci. Ako vaše dete odbije da boji, to bi moglo biti jer mu je teško da drži bojicu. Možda će im prethodno trebati neke aktivnosti za jačanje ruku: Plai-doh, masa za modeliranje i glina su dobri za jačanje ruku.


Još jedan sjajan način da pomognete svom detetu da razvije grafomotoriku (sposobnost da koristi svoju ruku, a da pritom ne koristi čitavu ruku) jeste da mu dopustite da boji dok leži na stomaku. Ovo će u početku biti teško jer su potrebni mišići! Samo budite strpljivi i kako vreme prolazi, primetićete razliku. Šta kada dete ne želi da boji?

Prvo ćemo podsetiti da sigurno da ne postoji dete koje neće uživati u crtanju i bojenju. Nekada razlog da dete odbija može biti početna nespretnost ili teškoća da drži bojicu, a nekada strah da ono što boji nije dovoljno dobro. Vi, kao roditelj, možete puno stvari da  učinite da biste ohrabrili dete da boji. Prvo, vežbajte bojenje. Ovo zvuči previše jednostavno, a mame koje imaju decu koja ne vole da boje, mogu reći: „on jednostavno neće da  boji“. Postoji puno prikrivenih načina da dete počne da boji. Izguglajte na internetu "besplatne stranice za bojenje" ili nađite dečije omiljene likove iz crtanih filmova. To će više motivisati dete nego kupovina čitave bojanke. Recite svom detetu da je baka tražila novu sliku za svoj frižider. Ili  da se bliži rođendan njegoe tetke koja bi volela crtež itd.


Jedino što je bitno napomenuti, nemojte samo da forsirate dete da boji ukoliko se ono baš protivi, i pridružite mu se i sami, jer je bojenje zabavno, a može delovati blagotvorno, kako na decu, tako i na vas.


Kvalitet i trajnost

Prilikom izbora drvenih bojica, prvo na šta treba obratiti pažnju jeste kvalitet. Najbolje drvene bojice su one koje imaju čvrstu i trajnu minu, što omogućava glatko nanošenje boje bez lomljenja. Ovo je posebno važno za decu, koja često mogu biti nežna u svojim umetničkim potezima. Kvalitetno drvo ne samo da štiti minu, već i olakšava oštrenje bojica, čineći ih dugotrajnijim.


Cena vs. kvalitet

Prilikom odabira najboljih drvenih bojica za decu, cena je često jedan od razmatranih faktora. Iako je privlačno odabrati jeftinije opcije, važno je razumeti da kvalitet često dolazi sa svojom cenom. Kvalitetne drvene bojice mogu imati višu početnu cenu, ali njihova dugovečnost, bolja pigmentacija i sigurnost mogu opravdati početnu investiciju. Ulaganje u set kvalitetnih bojica može biti isplativije na duge staze, jer će trajati duže i pružiti bolje iskustvo crtanja. Međutim, to ne znači da ne postoje pristupačne opcije koje takođe nude dobar kvalitet. Ključ je u pronalaženju najboljeg odnosa cene i kvaliteta, uzimajući u obzir potrebe i očekivanja vašeg deteta.


Inovacije u dizajnu bojica

Poslednjih godina, proizvođači su počeli da uvode inovacije u dizajnu drvenih bojica za decu  kako bi poboljšali korisničko iskustvo i omogućili mladim umetnicima da razvijaju svoje veštine. Jedna od zapaženijih inovacija je uvođenje oblikovanih bojica koje su specijalno dizajnirane da odgovaraju malim rukama dece. Ove bojice imaju trostrani ili šestougaoni oblik koji omogućava deci bolji grip i kontrolu prilikom crtanja, smanjujući umor i omogućavajući duže periode upotrebe bez nelagodnosti.


Neke bojice dolaze sa dodatnim karakteristikama kao što su boje koje se mogu mešati vodom, što deci omogućava da eksperimentišu sa tehnikama sličnim akvarelu. Ovo dodaje novu dimenziju umetničkom izražavanju i podstiče decu da istražuju različite umetničke stilove. Takođe, postoje bojice koje su otporne na lomljenje zahvaljujući posebnoj tehnologiji koja ojačava minu iznutra, što ih čini idealnim za malo grublju upotrebu.


Investicija u inovativne drvene bojice za decu  može imati značajan uticaj na razvoj veština vašeg deteta, ne samo u smislu poboljšanja fine motorike i koordinacije, već i u podsticanju kreativnog razmišljanja i rešavanja problema. Biranjem bojica koje su dizajnirane sa misliju na mlade korisnike, roditelji i vaspitači mogu pružiti deci alat koji je zabavan, funkcionalan i inspirativan.


Odabir najboljih drvenih bojice za decu nije samo pitanje estetike, već i funkcionalnosti, sigurnosti i podsticanja kreativnog razvoja. Tražite bojice koje su trajne, nude bogatstvo boja, ergonomski su dizajnirane i, što je najvažnije, sigurne za upotrebu. U svetu gde je kreativnost ključna, pružanje pravih bojica našoj deci može im pomoći da izraze svoje najlepše ideje.
Podeli sa prijateljima: