Da li kupujete na rasprodajama, ili volite da se dobro informišete pre nego što krenete u “pohod” na prodavnice? Da li kupujete po principu “Što jeftinije i što raznovrsnije”, ili “Jedno ali vredno”? Naravno, imate pravo i na jedno i na drugo. Međutim, izbor zavisi i od toga šta kupujete i za koga kupujete.

Ako govorimo o deci, postoje neke stvari, poput većine njihove garderobe, za koje ne treba izdvajati mnogo novca. Majice, šortsevi, trenerke… Već pri prvom nošenju mogu da iscepaju, isflekaju, i tako ih deca vrlo brzo “obeleže”. 

Međutim, dok odeća (i obuća) vrlo brzo može da se preraste i pohaba, postoje i one stvari koje, čak i deci, mogu da traju više od godinu ili dve. To su njihovi školski rančevi. Zato je preporuka da rančeve za decu birate i više nedelja unapred, odnosno mnogo pre polaska u školu. Kada je u pitanju školski ranac za prvake, stvar je još delikatnija.

Polazak u školu - briga ili zabava

Polazak u školu najčešće predstavlja stres kako za dete tako i za roditelje. I pre polaska bilo je mnogo pitanja - koju školu odabrati, ko će biti učitelj ili učiteljica koje će učiti vaše dete i na neki način, voditi brigu o njemu. Da li poznaje svoje buduće drugare i drugarice, kako će se uklopiti u društvo, kako će savladavati gradivo…

Psihološka priprema
 

Mnogo je pitanja, dilema i nedoumica. Na mnogo toga ne možete da utičete. Ipak, postoje stvari u koje bi trebalo da se “umešate”. I pre tog 1. septembra razgovarajte o školi - šta tamo vaše dete može da očekuje, kako bi trebalo da se ponaša, koga da sluša, šta je njegov “zadatak”. I celo predškolsko je, u suštini, uvod u školu, zato cele te godine pripremajte svoje dete, a intenzivno razgovarajte leto pred polazak. Naravno, to nikako ne treba da bude zastrašivanje obavezama i disciplinom, tipa “Videćeš ti kad kreneš u školu”, ili “Dovešće oni tebe u red”. Trebalo bi da budu blagi razgovori pripreme, bez nametanja i usiljenosti. Kada god dete pokaže interesovanje, odgovorite mu na sva pitanja. Ukolite ne znate odgovor, otvoreno mu recite da ćete se raspitati i zadovoljiti njihovu znatiželju. Nemojte pričati bajke ili izmišljati priče, o školi treba razgovarati racionalno, sa realnim optimizmom, zato što je i sama škola neka vrsta uvoda u život odraslih.

Nabavka potrebnog i stvaranje rutine

Naravno, uz psihološku pripremu ide i priprema u vidu nabavke svih potrebnih stvari. Odeće i obuće za prvi školski dan, knjige, sveske, pribor, i ono što je možda najuočljivije - školski ranac. Rančevi su ono po čemu se deca najčešće i raspoznaju. Oni su toliko mali, da su rančevi na njima, i sa velike udaljenosti, veoma uočljivi. Zato biranje rančeva za decu treba da bude ozbiljan posao.

Kada i kupite sve što je vašem prvaku potrebno, sledi još jedan posao, a to je stvaranje radnih navika. Da, vrlo je važno da dete, a kasnije i kao odrastao čovek, ima radne navike, i to ga u velikoj meri obeležava kao zrelu osobu. A radne navike se stvaraju još u detinjstvu. To što ćete naučiti dete da samo pakuje svoj ranac za školu, jedna je od važnijih radnih navika u tom njegovom dobu. Takođe, treba da nauči da brine o svojim stvarima - školskom priboru, sveskama, urednosti. Da li ume samo da složi svoju garderobu koju će obući sutradan? 


 Učite ih raznim, korisnim stvarima, koje će, kako ih budete upražnjavali iz dana u dan, postati njihova rutina. Razgovori u kombinaciji sa postupcima, doslednost, i vaši pozitivni primeri, vode u zdrave, radne navike.
 

Kako odabrati pravi: Školske torbe za devojčice i za dečake

Školske torbe za vašeg prvaka trebalo bi da birate pažljivo, mnogo pre 1. septembra. U proces kupovine uključite vaše dete. Šta je to što voli - junake i heroine iz crtanih filmova, životinje, automobile, ili druge motive? Da li mu se dopadaju i neke apstraktnije šare? Koliko mu je izgled uopšte važan? 

Cilj zajedničke kupovine školske torbe za prvaka jeste da pomirite njihov ukus, i funkcionalnost i kvalitet kakve vi želite za svoje dete. Nekada je školska torba za koju su se zalepili lepa, ali već na prvi pogled shvatate da u nju ne mogu da stanu ni sve sveske a kamoli i oprema za fizičko ili sport. 

Bez obzira da li birate školski ranac za devojčicu ili dečaka, postoje neke opšte stvari koje svaka kvalitetna torba za školu treba da zadovoljava. Ukoliko želite lakši ranac, birajte onaj od kvalitetnog poliestera. I same knjige i sveske su dovoljno teške, a ako dete na svojim leđima mora još da “tegli” i težak ranac, onda je to ozbiljno ugrožavanje kičme. Takođe, takvi materijali bi trebalo da budu rađeni po posebnim standardima, kako bi bili bezbedni za decu. 


 Zatim, potreban je dovoljan broj pregrada, a poželjni su i prednji džepovi sa mini organizerom za brzo pronalaženje važnih stvari kao što su ključevi i olovke. Naravno i džepovi sa strane za flašicu sa nekim osvežavajućim napitkom.
 Rajfešlusi bi trebalo da su izdržljivi, pogodni i za dečije rukovanje, često nespretno i brzo. Pored toga, važne su i naramenice. Osim što bi trebalo da su podesive, čvrste, važno je i da su široke, kako se ne bi usecale u dečija ramena. Idealno bi bilo da ranac ima i dva kaiša, kako bi se težina ravnomerno rasporedila.

Sada stižemo i do onog dela koji se tiče spoljašnjeg izgleda, a to je ono što neki ranac čini idealnim za dečake ili devojčice. Školske torbe za devojčice su elegantnijeg izgleda, sa većim brojem šara, svetlijih boja - roze, crvene, ljubičaste, pa i žute i narandžaste. Rančevi za školu za devojčice najčešće nisu jednobojni, imaju različite motive, cvetiće, natpise, šare, ili aktuelnu junakinju iz crtanog filma. Devojčice, više od dečaka, obraćaju pažnju na izgled ranca i važno im je da dobiju komplimente.

S druge strane, dečaci nose rančeve tamnijih boja, najčešće plave ili zelene. Nekada u školskim rančevima nose i opremu za sport, pa je važno da takve torbe imaju čvršće dno, ili posebne pregrade u kojima mogu da nose opremu.

Anatomski rančevi za školu

Ukoliko želite da vaš školarac ima lepu, i u isto vreme torbu koja će biti “prijatelj” njegovih leđa, onda je idealan izbor neki od školskih rančeva za devojčice i dečake iz kolekcije “Pulse Anatomic”. Ovakvi rančevi omogućavaju pravilan razvoj kičme, i to zahvaljujući anatomskom sistemu za leđa, koji može da se prilogađava rastu deteta.

Osim što ima zanimljive dezene koji će oraspoložiti svako dete, svi modeli kolekcije Pulse Anatomic izrađeni su u dimenzijama koje odgovaraju školarcima uzrasta od 7 do 11 godina. Dakle, idealno za prvake, koji planiraju da svoj ranac nose i godinama kasnije. Deo ranca koji ide na leđa obezbeđen je aluminijumskom šipkom, i može se skidati kada ranac treba oprati. Takođe, konstrukcija leđa je takva da omogužava protok vazduha, odnosno nema znojenja. 

Anatomska konstrukcija u suštini znači da ceo teret nije na ramenima i kičmi, već se ravnomerno raspoređuje na noge.

Ukoliko se odlučite za ovakav ranac, nećete morati da brinete ni kada pada kiša, a vaše dete ide u školu. Naime, u gumiranom dnu ranca možete da izvučete kabanicu u fluorescentnoj boji, koja osim što štiti ranac od padavina, čuva i u saobraćaju, i pri slabijoj vidljivosti. 

Još jedna kolekcija anatomskih rančeva jeste “Anatomic Pulse Still”, koji se od “Pulse Anatomic”-a razlikuje po dnu, koje je u ovoj kolekciji ojačano i stabilno.

Za koji god ranac da se odlučite za svog školarca, imajte na umu da treba da zadovoljava bar dve najvažnije stvari: Da prija detetovim leđima, i da mu se dopada. Ipak, postoji i onaj neuhvatljiv faktor, a to je da dete voli da ga nosi i u narednim školskim godinama. Baš ovakvi rančevi, i desetinama godina kasnije, zabačeni negde među starim stvarima, prašnjavi, iznošeni i neugledni, dakle, čak i takvi, pokreću lepe školske uspomene na drugarstva, avanture i važne lekcije.


Podeli sa prijateljima: