Da li je vašem sedmogodišnjaku zaista potreban ranac koji je veći od njegove trogodišnje sestre (i koji je pritom i podjednako težak)? Preveliki i preopterećeni dečiji rančevi mogu da dovedu do dugog niza zdravstvenih problema, od lošeg držanja, do povrede kolena, pa čak i do loše cirkulacije krvi u rukama. Poštedite svoju decu ovih tegoba i informišite se na vreme o zdravim navikama kada su u pitanju dečiji rančevi. 


1. Mogućnost podešavanja veličine

Osim odabira ranca koji je u skladu sa uzrastom vašega deteta, da bi veličina bila idealna, a sam ranac kompaktno stajao na leđima deteta, neophodno je da rančevi o kojima razmišljate imaju podesive naramenice. Jer, idealno je kada dečiji rančevi leže između baze vrata i donjeg dela leđa deteta. Naramenice bi trebalo da se udobno naslanjaju na ramena i da se zategnu tako da se dno ranca ne naslanja malo na leđa vašeg deteta (čak i ukoliko se deci dopada da nose rančeve na taj način). 


2. Postavljene naramenice

Postavljene naramenice i ojačanje na leđima znači da će nošenje ranca vašem detetu biti ugodnije. Takođe, ove dve karakteristike omogućavaju da se ublaži  pritisak na kičmu i ramena deteta te obavezno birajte dečije rančeve koji imaju ovaj tip ojačanja. Dodatni kaiševi na bočnom i grudnom delu dodatno će pomoći raspoređivanju težine i najoptimalnijem nošenju i zato uvek dajte prednost onim rančevima koje imaju bar jedne dodatne kaiševe. 


3. Nemojte preopteretiti ranac

Istraživanje je pokazalo da dečiji rančevi čija je težina veća od 10-15% detetove telesne težine mogu negativno da utiču na zdravlje deteta. Iz tog razloga, veoma je važno da se u dečijim rančevima ne nalaze stvari koje nisu nužne, a koje mogu da preopterete dečija leđa. 

Ukoliko su u pitanju dečiji rančevi koji su namenjeni za školu, proverite koliko su teške knjige i pribor koji obavezno moraju da se nose za nastavu. Nažalost, najviše knjiga i dodatnog pribora moraju nositi đaci početnih razreda, koji su ujedno i najosetljiviji i zato je bitno da za ovaj uzrast vaš izbor budu anatomski dečiji rančevi

Maksimalno koristite mogućnost da se nešto od pribora ostavi i u školi. Čak i škole koje nemaju ormariće, nude mogućnost da se ostavi makar pribor za likovno ili oprema za fizičko. 

Drugo rešenje za preteške dečije rančeve može biti i da odaberete rančeve na točkiće

Ukoliko želite opciju koja nudi najbolje od oba navedena tipa rančeva, predlažemo vam da se odlučite za posebna kolica za nošenje koja se uklapaju sa određenim modelima anatomskih rančeva koje imamo u ponudi. Na taj način, možete po potrebi da koristite mehanizam i da dete gura ranac na točkićima kada vam je to potrebno, a kada želite, možete jednostavno da odvojite ranac od mehanizma i dečiji ranac može se kasnije nositi na leđima. Ova serija je nastala upravo zahvaljujući ideji da ponudimo najbolju moguću opciju za sve one koji žele da iskoriste najzgodnije karakteristike od obe vrste dečijih rančeva za školu iz nape ponude. 


4. Pazite na znakove velikog opterećenja

Ako vaše dete ima problema sa stavljanjem ranca na leđa; ako ima muke sa povlačenjem ranca; ako se prilikom kretanja savija ka napred; ako se žali na bol i nelagodu u ramenima, sve su to znaci da nešto nije u redu. Ucrtavanje linija od naramenica ranca na ramenima, kao i trnjenje na rukama takođe nisu dobri znaci i mogu da ukazuju na više uzroka problema, a to su: prvi uzrok može biti da je teret koji dete nosi pretežak i ovo ćete rešiti tako što ćete primeniti neki od saveta o kojima smo pisali u prethodnoj tački; dok drugi uzrok može biti da ranac jednostavno nije odgovarajući. U tom llučaju, možda je samo potrebno da se podese naramenice u skladu sa pravilima koje smo takođe prethodno opisali, a ukoliko imate ranac koji nije podesiv i smatrate da veličina nije odgovarajuća, preporuka je da detetu nabavite drugi. 


5. Dečiji rančevi moraju biti pravilno spakovani

Nisu samo veličina ranca i težina jedini uzroci potencijalnih nelagoda pri nošenju. Dečiji rančevi mogu smetati detetu i u slučaju da stvari koje se nose u njemu nisu pravilno spakovane. Ovde bi trebalo da vodite računa o sledećem: umesto da dete jednostavno ubaci u ranac sve što mu je potrebno, edukujte dete o pravilnom pakovanju i raspoređivanju tereta u rancu. Za početak, možete zajedno pakovati dok detetu ova pravila ne postanu deo rutine. Ta rutina trebalo bi da se sastoji  tome da vodite računa da težina bude ravnomerno raspoređena. Ti ćete postići na sledeći način: 

  • Rasporedite stvari u dečijem rancu prema njihovoj težini. To ćete ostvariti tako što ćete najteže stvari smestiti tako da one budu spakovane u delu dečijeg ranca koji je najbliže leđima.  

  • Teže stvari, poput prepunjene pernice nemojte nikako stavljati pri vrhu ranca, nego pri dnu jer će se tako takođe postići nešto manje opterećenje

Na ovaj način, sam ranac će biti kompaktniji, a dete će imati optimalnu ravnotežu dok bude nosilo ranac. 


#pulsepreporučuje

Ovo su samo osnovne napomene koje se tiču odabira odgovarajućeg dečijeg ranca. Postoji još mnogo detalja koji dečije rančeve mogu učiniti idealnim (poput vodoodbojnosti, posebnih dodataka i pregrada za multimediju, reflektujućeg materijala za rančeve za najmlađe). Međutim, za osnovno i nošenje koje je pogodno za leđa vašega deteta, najvažnije je ispratiti pravila o veličini i kompaktnosti ranca, načinju pakovanja i nošenja. 

U našem asortimanu možete pronaći dečije rančeve za sve uzrasti dece - od vrtićkog do tinejdžerkog doba, ali i za srednjoškolce i vašu odraslu decu. U ponudi su specijalizovani anatomski rančevi, rančevi za vrtić i predškolsko, rančevi za stariju decu i tinejdžere, sportski dečiji rančevi, ali i torbice za dečake i devojčice. 

Veliku pažnju posvećujemo funkcionalnosti rančeva i biramo samo najkvalitetnije materijale koji osiguravaju dugotrajnost i izdržljivost koja je naročlito potrebna kada su u pitanju dečiji rančevi. 

Pogledajte kompletnu ponudu i sigurni smo da ćete pronaći nešto što će odgovarati i vašim potrebama za funkcionalnošću ranca i potrebi vašega deteta za određenom estetikom. Ne zaboravite da pomognete detetu da pravilno podesi naramenice i pakuje stvari u ranac i možemo da garantujemo da ste odabrali najbolju i najzdraviju moguću opciju torbe za vaše dete, za školsko, ali i slobodno vreme. 
Podeli sa prijateljima: