Krajem septembra, u većini škola počinju i  prve ekskurzije i druge vanškolske aktivnosti. Ekskurzije su jako bitne za vanškolsku edukaciju, one predstavljaju priliku da deca razviju pozitivan odnos prema nacionalnim, kulturnim i prirodnim vrednostima, ali i priliku da se dodatno socijalizuju sa vršnjacima u novom okruženju. Za onu decu koja nisu ranije imala priliku da pohode vrtićke izlete i zimovanja, školska ekskurzija može predstavljati prvi susret deteta sa ovim tipom izleta, a samim tim i prvi test samostalnosti i snalažljivosti. Bez obzira na uzrast deteta i prethodno iskustvo, najveća briga roditelja je kako će se njihovo dete snaći, da li će biti sposobno da samo vodi računa o svojim stvarima, da li će se odgovarajuće obući spakovati i tome slično. U ovom tekstu, potrudili smo se da napravimo kratak vodič koji će vam pomoći da adekvatno pripremite dete za ekskurziju.

Sportski rančevi za kraće izlete

Ukoliko je u pitanju jednodnevni izlet koji je zapravo najčešći vid ekskurzije u ranim razredima, najbolje je da detetu obezbedite sportski ranac u kome će spakovati sve što mu je neophodno. Ranac koji dete već koristi za školu nije idealan izbor iz više razloga: prvi je taj da školski ranac može biti prevelik i nezgodan za celodnevno nošenje, dok je sportski ranac kompaktniji. U slučaju da je ranac koji dete koristi za školu idealnih dimenzija i smatrate da može da se koristi i za izlete, bilo bi pametno da izaberete neki drugi ranac za tu priliku zbog trajnosti: velika je mogućnost da će se ranac na izletu oštetiti, ili će se isprljati pa ćete morati da ga čistite što skraćuje vek trajanja ranca. Više o održavanju i čišćenju rančeva pisali smo ovde.

Kako Da Održavate Ranac Tako Da Uvek Izgleda Kao Nov?

Višednevne ekskurzije - koferi ili sportske torbe?

Za rekreativnu nastavu i duže ekskurzije trebaće vam nešto veće za pakovanje stvari tako da su vam u tom slučaju na raspolaganju koferi ili sportske torbe.

Sportske torbe

Sportske torbe su deci lakše za rukovanje, ali morate voditi računa da torba ne bude preteška jer će najverovatnije dete samo morati da je nosi. Birajte torbe od izdržljivih materijala i sa kvalitetnim ručkama i kaiševima jer poslednje što želite da se desi jeste da ta torba pukne ili da se pokvari zip koji posle ne može da se zatvori. Da biste što bolje organizovali stvari koje će dete poneti na put, najbolje je da te torbe imaju spoljašnje džepove i bar jednu unutrašnju pregradu. Mana sportskih torbi je smanjena preglednost unutrašnjosti, ali to možete rešiti tako što ćete odabrati one koje imaju ovalni ili pravougaoni pravac otvaranja glavnog zipa tako je otvor koji vodi ka unutrašnjosti torbe što veći.

Kako odabrati odgovarajući kofer za dete?

Najveća prednost kofera je preglednost. Dete će lako pronaći sve što mu je potrebno i biće mu lakše da se spakuje kada se bude spremalo za povratak kući. Ako se odlučite za kofere, obavezno birajte one koji imaju točkiće, ali imajte na umu da dimenzije i ručke budu odgovarajuće i u skladu sa uzrastom deteta. Idealno bi bilo da ručke mogu da se podese tako da kofer može da vuče i mlađe dete, ali i starija osoba. Postoji više vrsta točkića, a najbolji su oni koji imaju mogučnost rotacije od 360 stepeni. Obratite pažnju i na sam materijal izrade kofera: plastika i polikarbonat naizgled deluju isto, ali odlika koja čini glavnu razliku između ova dva materijala jeste ta da je plastika sklona pucanju i da je teška, dok su koferi od polikarbonata otporniji na oštećenja i značajno su lakši. Proverite deklaraciju kofera i dajte prednost polikarbonatu.

Sportski ranac  - da sve potrepštine uvek budu pri ruci

Pored glavne torbe za pakovanje, detetu će svakako biti potreban odgovarajući ranac za kraće ture i autobus kada mu je potrebno da sa sobom ponese samo osnovne stvari. U ovom rancu dete uvek mora da ima pri ruci neku tečnost, tj. vodu. Većina sportskih rančeva poseduje spoljašnje pregrade za vodu i preporuka je da se nose dve flašice manje zapremine nasuprot jedne veće flaše kako bi se težina rasporedila što bolje. U manje džepove spakujte obične i vlažne maramice i sitnice koje detetu trebaju, a glavni deo ranca ostavite za presvlaku. Za užinu koristite posebnu torbicu ili kutiju tako da hrana ne bude u neposrednom kontaktu sa garderobom i sa unutrašnjim delom ranca. Dobra stvar za organizaciju jesu višekratne vreće koje se zatvaraju i mogu se naći u raznim dimenzijama tako da pokrivaju sve što ste planirali da spakujete.

Kako pakovati torbu za ekskurziju?

Bilo da li je u pitanju kofer, ranac ili sportska torba, vodite se sledećim principom: pri dnu pakujte garderobu i stvari koje se ređe koriste (debela dukserica i pantalone koje ste spakovali za slučaj hladnijeg vremena) i stvari koji su teže (rezervne cipele, fen i sl.), dok ćete u gornjim delu torbe pakovati stvari koje se koriste češće  (užina, presvlaka, peškiri i drugo), a rezervne pregrade i džepove koristite za organizaciju sitnica (pribor za higijenu, tečnost i ostale sitnice).

Neka deca učestvuju u pakovanju svojih stvari

Najefikasniji način da se pobrinete da vaše dete vodi računa o svojim stvarima jeste da ga uključite u samo pakovanje, počevši od spiska stvari koje su mu potrebne. Dete ćete na taj način uputiti u činjenicu da su njegove stvari njegova obaveza, a da je vaše da mu pomognete. Kada bude znalo gde mu se šta od stvari nalazi u torbi, dete će se lakše snaći i neće morati da pretura po stvarima. Ako dete pakuje torbu pre polaska na put, imaće ideju kako i da se spakuje za povratak.

Obeležite sve

Sve stvari, uključujući i torbe, obeležite tako da i dete može da ih raspozna. Čak i kada znaju da prepoznaju svoje stvari, može se desiti da neko dete ima isti ranac ili majicu i tada može doći do zabune. Na garderobi je dovoljno da na unutrašnjoj strani odevnih predmeta ispišite inicijale deteta, a za torbe pišite puno ime, prezime, kao i adresu i kontakt telefon u slučaju da dođe do gubljenja iste.

Očekujte neočekivano

Bez obzira koliko se pripremali i koliko vam je dobra organizacija, za idealno pakovanje potrebno je vreme i iskustvo. Gde su deca, tu je i prostor za učenje. Nemojte da se iznenadite ako u torbi zateknete koju čarapu manje ili sendvič koji ste pripremili sedam dana ranije. Zar niste i sami zaboravili da kažete da se taj sendvič baci ako se ne pojede?


Podeli sa prijateljima: