Možete imati savršen sistem za pakovanje, možete koristiti posebne vakum vreće za suzbijanje stvari, ali ipak postoje situacije kada ne možete da se spakujete samo u kofer za ručni prtljag. Na pitanje Da li je moguće putovati samo sa koferom za ručni prtljag odgovorili smo u prethodnom blogu , a ovaj tekst posvetićemo tehnikama koje će vam omogućiti da to zaista bude moguće.

Cilj ovog teksta nije da vas natera da ponesete manje stvari nego što vam je zaista potrebno za put, već da vam omogućimo da imate opciju da putujete sa manjim teretom. Kada jednom naučite kako da se efektivno pakujete, putovanja će vam postati znatno jednostavnija. 

 

Ukoliko želite da izbegnete čekiranje prtljaga, putovanje avionom samo sa koferom za ručni prtljag vam je najbolja opcija. Kada imate stvari koje želite da vam budu pri ruci, ručni prtljag je takođe bolja opcija, a ukoliko se nađete u situaciji da morate da ponesete više stvari, učinite tako, ali i tom slučaju će vam ovaj tekst biti od pomoći jer efektivno pakovanje možete da primenite za sva putovanja. 


Većina ljudi slaže i pakuje odeću tako što ih slaže “u kvadrat”, ali postoje druge metode za pakovanje koje će vam omogućiti da iskoristite maksimalno svaki milimetar kofera. Postoje razne metode, a mi ćemo se zadržati na sledeće dve: slaganje odeće rolanjem i “gradnjom”. 

Tehnika slaganja rolanjem

Sam naziv ove tehnike objašnjava i pomenutu metodu. Bukvalno, sve što je potrebno jeste da odevne komade srolate. Možete rolati svaku stvar pojedinačno, a u nekim slučajevima, rolanje više odevnih komada odjednom može se pokazati efektnijim (kao na primer, sa košuljama i bluzama). Sa ovim pristupom definitivno ćete spakovati mnogo više odevnih komada u jedan kofer nego što bi u slučaju da pakujete na uobičajen način.

 

Tehnika slaganja “gradnjom”

Nakon što ste srolali odeću, počnite sa “gradnjom” tako što ćete teže komade pakovati pri dnu kofera, a lakše ćete ostaviti sa gornji sloj. Bez obzira da li ćete koristiti tehniku rolanja ili ste rešili da na klasičan način pakujete stvari, uvek praktikujte to da teže stvari držite na dnu jer ćete na taj način preduprediti da se išta pomera, a sam kofer će moći da podnese veću težinu. Na ovaj način izbeći ćete i gužvanje odeće, jer ako, na primer, na dno stavite košulje, a teže komade spakujete preko, gužvanje je nešto što će se neizbežno desiti. Možda vam ove tehnike deluju previše lako da bi bile toliko efikasne i već ste čuli za iste, ali, ako vam kažemo da se stjuardese i piloti pakuju koristeći istu tehniku, da li biste promenili mišljenje? 

 

Evo šta stjuardese preporučuju:

Najteže stvari, na primer, zimske cipele, stavite na dno kofera, zatim spakujte pantalone jer su one najčešće druga najteža stvar koju nosite sa sobom, zatim lakše stvari, a veš ostavite na vrhu i eventualno da popunite praznine koje su nastale. Torbicu sa kozmetikom takođe ostavite na vrhu kofera jer ćete morati da je izvadite tokom rutinske kontrole na aerodromu. 

 

Komplet čarapa u jednoj cipeli?

Ovo je takođe jedan vrlo jednostavan trik, a omogućiće vam da sve čarape spakujete u samo jednu cipelu. Evo kako: pripremite onoliko čarapa koliko će vam biti neophodno. Obuvajte ih jednu po jednu, jednu preko druge. Kada završite i sa poslednjom čarapom, jednostavno sve skinite odjednom i dobićete oblikovan komplet čarapa koji ćete moći zajedno da spakujete u jednu cipelu. Pre nego što to učinite, obezbedite čiste čarape sa najlonskom kesicom. Drugu cipelu takođe nemojte zaboraviti da iskoristite. Možete druge sitne stvari takođe spakovati u najlon kesu i zapakovati ih u tu drugu cipelu. 

 

Koristite sve prednosti kofera

Da li vaš kofer ima organizere? Dodatne kaiševe? Većina kofera za avion ima dodatne organizere i zato nemojte da zaboravite da ih iskoristite. Nećete verovati koliko prostora može da se uštedi samo korišćenjem kaiša. Kaiš ne samo da će pričvrstiti stvari u koferu i omogućiti da sve stvari ostanu na svom mestu, već će vam omogućiti i da dobijete dodatni prostor koji niste ni znali da imate. 

 

Kako odabrati dobar kofer?

Ukoliko ste u potrazi za novim koferom koji ćete koristiti za put ili već imate neki, ali smatrate da je neodgovarajući, evo na koje stvari bi obavezno morali da obratite pažnju: 

 

Računajte da isti kofer nećete koristiti samo za putovanje avionom, već i na drugim putovanjima i da je bitno da sam materijal od kojeg je isti izrađen bude izdržljiv, ali i otporan na razne vremenske prilike. Nije vam neophodan brendirani kofer kojeg su dizajnirali poznati dizajneri, ali ni najjeftinija varijanta nepoznatog brenda nije nešto o čemu bi trebalo da razmišljate. Kvalitetan kofer ne mora da bude preskup, ali ono što je neophodno jeste da izdrži test vremena, tj. da bude trajan. Što se tiče samog oblika kofera, da biste maksimalno mogli da iskoristite prostor, preporučujemo da kofer bude četvrtast i da se zbog estetike ne narušava sama zapremina korisnog prostora u kojem možete da spakujete stvari. Takođe, potrebno je da obratite posebnu pažnju i na kvalitet točkića, ručki, ali i zipova koji su sastavni deo kofera. 

Više o ovoj temi pisali smo na blogu KAKO DA IZABERETE IDEALAN KOFER?

Pulse koferi za avion

Pulse kofere za avion možete naći u 8 kombinacija boja. Svi naši koferi izrađeni su od stoprocentnog polikarbonata i zato su vodootporni, izuzetno lagani za nošenje (težina malog kofera iznosi 2,7 kg) i jako su otporni na sva oštećenja. Ono što je takođe bitno da napomenemo, to je da svi koferi iz našeg asortimana poseduju TSA sistem za zaštitu od krađe i garanciju na kvalitet. Kompletnu ponudu naših kofera možete da pogledate na ovom linku.


Podeli sa prijateljima: