Deci je kretanje neophodno - ono je bitno kako za njihov fizički, tako i za mentalni razvoj. Organizovani sportovi kao što su košarka i vaterpolo, pomažu deci da kanališu energiju, dok istovremeno grade fizičko zdravlje i uče se veštini timskog rada.

Osim što na zabavan i zdrav način omogućavaju deci da budu aktivna, sportovi su važni jer uče decu važnim lekcijama: ona uče kako da budu članovi tima, kako da komuniciraju sa saigračima, ali i odraslima, kako da se izbore sa stresnim situacijama, sa greškama i neuspesima, kako da budu predvodnici,...

Jedan ili više sportova?

Eksperti tvrde da nije preterano bitno kojim se sportom deca bave, sve dok učestvuju. I nije dobro držati se samo jednog sporta. Deca bi trebalo da isprobaju što više različitih sportova iz više razloga: ako ne probaju, ona neće znati šta im se najviše dopada. Takođe, različiti sportovi omogućiće deci da razviju drugačije fizičke veštine i da budu fleksibilnija. Menjanje sportova će izložiti decu sa raznovrsnim situacijama i ljudima. I za kraj, treniranje samo jednog sporta može izložiti decu konstantnim povredama na istim mestima, što nije slučaj kada se menjaju sportovi.

Odabir vrste sporta za decu je jako važna odluka za roditelje. Neka deca više naginju timskim sportovima, dok određeni broj dece više preferira individualne sportove.
 Odabir sporta zavisi i od građe deteta, a neka deca će se radije baviti manje zahtevnim sportovima dok nekoj više odgovaraju fizički zahtevniji sportovi.

Dakle, kako roditelj može pomoći detetu da odabere sport koji će biti u skladu sa njegovim potrebama i interesovanjima?

Glavni savet za roditelje koji jeste da prate interesovanja svog deteta i da zajedno sa decom donesu krajnju odluku. Nije svako dete predodređeno za takmičenja i vrhunske rezultate, ali u širokoj paleti sportova sigurno postoji bar jedan koji će odgovarati vašem detetu.

Sa tim u vidu, evo predloga za razne sportove:

Plivanje - sport koji će vam predložiti većina lekara

Plivanje je možda najbolji vid vežbanja za decu jer podrazumeva angažovanje više mišićnih grupa i to u okruženju koje ne opterećuje zglobove. Deci je plivanje zabavno, jer deca vole vodu, a sama aktivnost ne pada im teško jer se u vodi osećaju lagodnije. Benefiti plivanja su mnogobrojni, a plivanje je sport koji može da praktikuje i cela porodica. Lekari naročito savetuju da se deca uče plivanju u ranom uzrastu, pogotovo onom sa respiratornim problemima, ali i deci koja imaju problema sa mucanjem, jer se razvijaju pluća i uče tehnike pravilnog disanja.

Školice sporta su za mlađi uzrast

Deci vrtićkog uzrasta preporučuju se sportići koji objedinjuju više vidova sporta iz nekoliko razloga: nije pametno usmeravati decu tog uzrasta na jednu fizičku aktivnost zbog celokupnog fizičkog razvoja; deca vrtićkog uzrasta još uvek nisu psihički dovoljno zrela da bi se bavila timskim sportovima - ona igraju za sebe i najčešće nemaju svest o tome šta rade drugi članovi tima i još uvek im koncentracija nije dovoljno razvijena da bi u kontinuitetu pratila određene aktivnosti.

Timski sportovi - za stariju decu

Fudbal, košarka, vatepolo, odbojka i slični sportovi pogodniji su za stariju decu. Osim što razvijaju koordinaciju pokreta, kondiciju i fizičku spremnost, timski sportovi značajni su i za psihički razvoj deteta. Poznato je da su deca koja se bave ovim sportovima motivisanija i pokazuju veći stepen inicijative u svim pogledima. Takođe, deca šire krug prijatelja, uče se odgovornosti, kako prema obavezama koje nose treninzi, tako i prema timu. Ako želite da vam dete odraste u adaptibilnu i stabilnu odraslu osobu, onda bi trebalo da ga podstakete da izabere neki od ovih sportova jer će naučiti bitne životne vrednosti, naučiće da se nosi sa pobedima i porazima, a sramežljivoj deci će pomoći da se ne osećaju izolovano i da prevaziđu povučenost.

Borilačlke veštine - za kanalisanje energije

Poznato je da se borilački sportovi preporučuju deci sa viškom energije i onima kojima treba pomoći sa kanalisanjem besa, jer, pogotovo dečaci, imaju prilike da se nauče samokontroli i disciplini. Sa druge strane, borilački sportovi preporučuju se i za potpuno opozitan tip karaktera, za decu koja se povlače i koja ne ulaze u konflikte jer im borilački sportovi daju dozu samopouzdanja i osećaja kontrole koji im je neophodan za celokupan i zdrav psihički razvoj.

Sportovi uz muziku

Ples, balet, džez balet i gimnastika, naročito su popularni kod devojčica koje brzo steknu osečaj za ritam, a uz muziku lakše savladavaju zahtevne pokrete koji se izvode. Ovi sportovi jačaju mišiće, pomažu koordinaciju ravnoteže, ali i samu fleksibilnost kod dece.
 Deca imaju priliku da istraže granice sopstvene izdržljivosti i da se izražavaju kroz pokret što je jako bitno, pogotovo u ranom uzrastu.

Sportovi za devojčice i sportovi za dečake

Predrasuda da je balet isključivo za devojčice, a fudbal isključivo za dečake i da bi devojčice i dečake trebalo razdvajati na časovima fizičkog u školi - upravo je to, samo predrasuda. Studije su pokazale da su, do 12 godine, devojčice i dečaci jednako fizički potkovani da se mogu baviti bilo kojim sportom i da mogu da igraju i zajedno, a da ta igra bude ravnopravna. Fizičke karakteristike zbog kojih se zagovara odvajanje ženskih i muških timova nastaju tek tokom puberteta, a sam izraz - igraš kao devojčica - potpuno je pogrešan.

Sport je zabava

Ako pitate decu, koji je glavni razlog za igranje sportova, oni će vam reći da je taj razlog zabava. S tim u vezi, od krucijalne važnosti je, da bez obzira na odabrani tip sporta - dete uživa u istom. Ukoliko dete počne da trenira odbojku i potom shvati da mu se ne dopada, dozvolite mu da napravi promenu, ali ga posavetujte da izgura sezonu kako bi ispunilo obavezu prema saigračima.

Porodična rekreacija

Ako želite da vaše dete privoli sport i da mu isti bude uživanje, onda je najbolja ideja da prvi susreti sa sportskim aktivnostima budu u krugu porodice. Plivajte zajedno, vozite bicikl, igrajte bagminton u parku,... mogućnosti su bezbrojne, a prijaće i vama sigurno. Nemojte samo biti pasivni posmatrač, već se u skladu sa svojim mogućnostima organizujte da sprovedete neke od sportova u kojima cela porodica može da učestvuje. Da, možda niste najbolji trener za plivanje, da, možda baš i ne znate kako da objasnite detetu kako da iskoristi dobar ugao za šut, ali ste definitivno jedna od najmoćnijih figura u njegovom životu, što po pitanju autoriteta, što po pitanju privrženosti. Uključite sport u svakodnevne porodične aktivnosti i budite sigurni da će i deca kada odrastu da se odluče za neki vid treniranja.

Sportska oprema - sportske torbe i rančevi

Bez obzira za koji vid sporta ste se odlučili, vašem malom sportisti biče neophodna odgovarajuća sportska torba u kojoj će nositi opremu za trening. U našem asortimanu možete pronaći razne sportske rančeve koji su pogodni u slučaju kada nije neophodno nositi previše opreme, kao i ponuda sportskih torbi koje su posebno dizajnirane za nošenje opreme. Prednost Pulse sportskih torbi ogleda se u postojanju posebne pregrade za transport patika. Ova pregrada je fizički odvojena tako da se neutrališu neugodni mirisi, kao i mogućnost prljanja ostatka opreme. Svi rančevi i sportske torbe poseduju garanciju na kvalitet. Nabavite svom malom sportisti izdržljivu torbu od kvalitetnih materijala i dopustite mu da istražuje svet sporta.


Podeli sa prijateljima: