Nije važno gde se nalazite ili kakvo je vreme napolju jer uvek postoje trenuci kada morate biti unutra. Tajna sa kojom su upoznati svi roditelji jeste da kada se udruže deca, njihova nepresušna energija, plus vreme provedeno u zatvorenom rezultat može biti potencijalni haos i neizbežna katastrofa. 


Iz tog razloga, neophodno je deci ponuditi alternativu koja će ih usmeriti i angažovati tokom dugih zimskih dana. 


Ove aktivnosti ne samo da će biti vaš adut u borbi protiv dečije dosade, već će i izazvati i dečiji um i mišiće (pogotovo te male mišiće koji su zaslužni za razvoj grafomotorike) i omogućiće vam da zaista provedete kvalitetno zajedničko vreme sa svojom decom. 


Lavirint od krep trake

Dajte deci krep papir i ukrasne trake i pustite ih da se ludo zabavljaju dok dizajniraju lavirinte kasnije prolaze kroz njih. 


Ova aktivnost je idealna za one koji imaju duže hodnike (od kojih se mogu oprostiti na par sati) i garantovano će uposliti decu, što kreativno, što i fizički, jer, neko mora te lavirinte i da savlada. Sigurni smo da će, nakon što jednom shvate princip ove igre, deca želeti često da vam okupiraju hodnik i da im neće dosaditi. 


Interaktivna čudovišta

Idealna aktivnost ukoliko kod kuće imate decu različitog uzrasta. Priprema je jednostavna, a nema deteta koje neće uživati da gleda kako slatko čudovište koje je obojilo postaje interaktivno. 

Sve što vam je potrebno za početak jeste da odštampate jedan od pet pripremljenih dizajna i da pustite decu da ih oboje - onda mogu otvoriti i zatvoriti usta čudovišta tako da se preklapaju na linije.

.

Kada je papir presavijen, oni izgledaju normalno - naravno, koliko normalno može biti jedno čudovište. Međutim, kada ih otvorite videćete džinovska usta koja su se krila unutar nabora papira. Faktor iznenađenja čini ih zabavnijim od uobičajenih stranica za bojanje, a ne sumnjamo da će vaša deca i njihovi prijatelji bili srećni i zaposleni dok boje.


U početku možete koristiti osnovni dizajn, a ne sumnjamo da će deca uspeti da shvate princip i da će ih isti inspirisati da nacrtaju sopstvena čudovišta koja će postati interaktivna. 


Svaka stranica za bojanje je veličine za štampanje na uobičajenom papiru od 8,5 × 11. Pri štampanju koristite najobičniji papir za štampač tako da čudovišta mogu da se lako savijaju.


Na sledećem linku možete pogledati i naći primere za štampu, kao i celokupan postupak. 


Sneško od kamenčića

Ova aktivnost može biti vrlo jednostavna, a takođe je sa lakoćom mogu izvesti i manja deca. Neophodna su vam 3 obla kamena koja se mogu opciono zalepiti sa lepkom i tempere ili markeri za dekoraciju


Sve što je potrebno jeste da se na gornjem kamenu iscrta lice i kapa, na srednjem šal i ruke i na poslednjem kamenu se nacrta još par dugmića i kameni Sneško Belić je gotov. 


Za posebnu zabavu, nabavite više kamenčića koje možete ofarbati po sičnom principu, a deca se mogu poigravati, mogu da ih mešaju i kombinuju kako bi dobili različite Beliće. Idealna zabava dok čekate da se spremi novogodišnja ili božićna večera!


Novogodišnji ukras za jelku ili zid

Ovaj projekat je vrlo jednostavan i možete ga napraviti od materijala koji već verovatno imate u kući. Za izradu ukrasa su vam potrebni sledeći sastojci: 


  • tanji karton ili čvršći papir za pozadinu

  • plastični poklopac (najbolji je onaj od pavlake srednje veličine) 

  • kokosovo brašno (za sneg)

  • lepak za papir i oho lepak


Prvo je potrebno da se pripremi osnova, tj. pozadina. To moće biti čvršći papir poput hamera ili omot od bloka za likovno. Pozadina može biti okrugla (po merama poklopca na koje se doda par milimetara) ili pravougaona, to je već stvar ličnog odabira. Na posebnom papiru koji se izreže u obliku kruga (izmeriti sa poklopcem) dete crta Sneška Belića, Deda Mraza ili crtež po želji. 


Nakon što je crtež gotov, crtež se nalepi na pripremljenu pozadinu, zatim se po sredini crteža sipa malo kokosovog brašna koje će imati ulogu snega, a zatim se finišira tako što se oho ili super lepkom zalepi poklopac. 


Za posebnu preciznost i sigurno lepljenje preporučujemo vam pištolj za lepak. Pri lepljenju poklopca bitno je da se lepak ravnomerno nanese na kompletnu površinu koja će dodirivati papir jer u suprotnom može doći do prosipanja brašna, odnosno snega. Nakon što je sve zalepljeno, ostaviti da se osuši, a može se izbušiti rupa i iskoristiti spajalica za kačenje ukrasa na jelku ili na zid ili kroz rupicu možete provući konac.


Uradi sam vaza ili držač za olovke

Iskoristite uradi sam projekte da napravite predmete koje možete da koristite u svom domu ili koje sa zadovoljstvom možete nekome i da poklonite. 

Za ovu aktivnost potrebna vam je jedna stara tegla i markeri za dekoraciju (preporučujemo Pilot Pintor markere koji su idealni za bojenje raznih površina, između ostalog i stakla). 


Tegle mogu biti dekorisane na razne načine. Deca mogu iseći razne geometrijske oblike od isečenog papira (poput stensila) koji će zalepiti, a zatim obojiti prazne površine. Nakon što se papir ukloni, vaša tegla više neće biti tegla već divno dekorisana vaza. 


Deca mogu i direktno da oslikavaju teglu po svojoj želji koja se kasnije može koristiti i kao vaza, kao tegla za varjače ili držač za olovke, a lepa ideja koja može takođe biti lep ukras ili poklon jeste da se tako oslikana tegla koristi i kao vaza. 


Drveće sa dugmićima - za razvoj fine motorike

Potrebno: papir za crtanje, pribor za crtanje (tempere, voštane bojice, drvene bojice ili flomasteri) i što više različitih dugmića 


Ukoliko nemate dugmiće, možete proširiti ovu aktivnost tako što ćete od kolaž papira iseckati okrugle (što sitnije oblike različitih boja i veličina) koji će imati ulogu plodova na drvetu (ili drveću, što da ne?)


Za ovu aktivnost predlažemo da koristite tanji karton ili papir iz bloka za crtanje. Osnova je da se nacrta golo drvo na koje će dete nalepljivati plodove (kolaž papir ili dugmiće). Ova aktivnost posebno je značajna za decu kod koje još uvek nije u potpunosti razvijena grafomotorika i zahteva vreme dečiju pažnju i kreativnost.  


Sigurni smo da će i deca sama imati svoje ideje za praktičnu primenu i razradu svih navedenih projekata. Na vama je samo da ih podstreknete. Podeli sa prijateljima: