U toku školovanja često se tokom obrade neke nastave teme realizuje projekatna nastava odnosno određen pojam koji se uči obradi se i prikaže putem projekta. 

Jedna od tema u mlađim i starijim razredima jeste reljef. I onda se pokreće i pitanje kako napraviti reljef za školu. 

Mnogo je načina još više ideja a vremena dovoljno da možete svoje ideje pretvoriti u dela. Koje materijale koristiti, od čega krenuti, šta sve napraviti, koje boje koristiti, da li ubaciti i živi svet određenog podneblja - neka su od pitanja koja se deci "motaju“ u glavi sve dok se ne dođe do onog što se želi prikazati. 

Ono što je veoma bitno osim definisanja svoje ideje, projekta, koraka u radu jeste ono što ćemo od materijalakoristiti. Materijal podrazumeva olovke, makaze, papaire, temepere, lepak, plastelin, glinu, mase za oblikovanje i dr. i sve ovo trebalo bi da bude kvalitetno.  

Reljef za školu kada i koje su nam mogućnosti

U mlađim i starijim razredima kroz časove sveta oko nas, projektne nastave, prirode i društva, kao i geografije postepeno se pridodaju sadržaji vezani za reljef i onda je jedan od praktičnih zadataka ili tema projekta reljef. 

Učenici koriste razne tehnike u saradnji sa nastavnicima likovne kulture i svojim učiteljima kako bi reljef koji prave bio poseban, odavao utisak pravog reljefa, prikazao sve ono što su učenici učili o reljefu i dr. 

Prilikom izrade učenici koriste razne tehnike, materijale i načine na koji bi slikovito i živopisno prikazali reljef svoga okruženja, države, predela ili neke oblasti u stranim zemljama ili drugim kontinentima. 

Učenici uživaju u ovim istraživačko-praktičnim zadacima, njihova koncentracija i interesovanja ne posustaju i zaista ono što na kraju urade izgleda čarobno i neponovljivo. 


Kako napraviti reljef od papira

Verovatno ćete raditi u grupi sa drugarima ovako nešto ali iako se odlučite da sami krenete u ovu avanturu potrebno vam je sledeće: papiri, flomasteri ili drvene bojice, lepak i makaze. 

Papire možete odabrati imajući u vidu boje glavnih oblik reljefa kao što su: planine, nizije,  jezero reke i dr.

U knjižarama se nude različite teksture papira, papiri sa raznim motivima, papairi sa određenim oblicima itd. Na vama je da odlučite kako ćete prikazati reljef i da li ćete bojiti svoj reljef ili ćete možda koristiti neke od ovih teksura ili kolaž papair. 

Na hameru ćete krenuti sa crtanjem oblika reljefa. 

Savet je da se krene od reka i jezera pa da se na taj način odredi redosled planina, kontlina, dolina itd. 

Ukoliko ste neko ko je baš kreativan i pun ideja možete reku umesto bojenja prikazati tako što ćete papair u boji sa makazama iseći po dužini na delove a onda te delova pomoću prstiju  napraviti u spirale koje ćete prilepiti lepkom na na prikaz reke. Ono što ćete dobiti ovim jeste osećaj kao da reka teče. 

Ovo možete uraditi i putem plavog, tamno plavog i zelehog krep papira koji je mekan i čijim gužvanjem takođe dobijate strukturu koja vašu reku može učiniti "živom". 

Kada prikazujete planine postoje razni tonovi brao, tamne, sive boje koje možete koristiti prilikom  prikazivanja planina i brda. 

Ono što bi bilo odlično jeste da ih uz pomoć lepka, makaza i štapića na neki način podignete da dobiju 3d izgled. Da na njima putem dodatnog materijala tekstila, kamenčica, kinetičkog pesma napravite "čuda" na planini. Tako ćete prikazati reljef planine što živopisnije. 

Što se tiče jezera tu možete koristiti tamne i svetlije nijanse plave boje a za nizije i kotline možete koristiti boje od svetlo zelene do odlaska do maslinastih tonova zelene boje. 

Veoma je bitno da sav pribor ,od olovaka do lepka pa sve do tempera, flomastera i kolaž papaira, bude kvalitetan jer ako hoćete dobro urađen reljef onda pribor i materijal ne smeju da kvare dobru ideju i korake u izradi i završetku te ideje. 

Na našem sajtu u okviru dela Školski pribor na  https://pulseserbia.com/category/skolski-pribor/6448/ možete pogledati i  naći sve što vam treba od početka pa do kraja vaše izrade reljefa za školu. 


Kako napraviti reljef od plastelina

Za dobar reljef od plastelina naravno da je najbitnije odabrati dobar plastelin sa širokom paletom boja i podobnom mekoćom za oblikovanje. Ovde možete pronaći razne mase za modeliranje, plastelin ili glinu. 

Za pravljenje reljefa od plastelin potreban vam je karton il hamer koji će biti osnova vašeg reljefa.

Na njemu ćete olovkom napraviti raspored delova reljefa, označiti gde će šta da bude, koliko da zauzima i dr. Nakon toga kreće izrada reljefa pomoću plastelina. 

Ono što je dobro i što plastelin kao masa dozvoljava jeste da zaista živopisno prikažete detalje na delovima reljefa i samu strukturu reljefa. 

Takođe, uz pomoć nekih alatki možete docrtati detalje kao što su zadebljane konture reljefa na određenim površinama itd. 

I ovde možete biti kreativni pa na samom reljefu ubaciti razne figure životinja koje žive u rekama, na planini u dolinama, možete od papira, plastelina, raznog zrnevlja napraviti po neki kamenčić, travu, drvo, kućicu itd. 

Dajte svojoj mašti na volju i učinite vaš rad zaista posebnim i nesvakidašnim. 


Koristi koje dete dobija od ovakvog načina rada 

Ako krenemo od upošljavanja rukica i na taj način uvežbavanja sitne, fine motorike dobili smo dobru vežbu za buduće lepše pisanje, držanje olovke, korišćenje pribora. 

Pročitaj i: Razvoj fine motorike kod dece predškolskog uzrasta

Ako se usmerimo na ono što ova aktivnost doprinosi dečjem kognitivnom razvoju tu ne možemo izostaviti pažnju i koncentraciju koja se ovakvim radom uvežbava i neguje a to je veoma bitno danas kada je sve više onih čija je pažnja veoma slaba. 

Ako pričamo o kreativnosti, stvaralaštvu, inovativnosti, percepciji, modeliranju ova vrsta rada je uposlila centre u našoj desnoj hemisferi mozga a kreativcima nikad nije mnogo ovakvih radova. 

Istraživačima boja, načina kako nešto prikazati, na koji način nešto napraviti nema kraja istraživanja kod ovakvih načina rada.  

Ono što je takođe bitno jeste što smo nekima shvaćen suvoparan sadržaj o reljefu tako interesantno prikazali i pokazali da svaki sadržaj može biti interesantan ako ga interesantno obradimo. 

Zaključak je da nam ovo može pružiti ideje kako da uradimo neke oblasti iz biologije, tehnike i tehnologije, praistorijskog doba iz istorije, mernih jedinica iz matematike, zakona iz fizika i  mnogih sadržaja koji bi nam na ovaj način postali zanimljiviji za učenje.  Podeli sa prijateljima: