1) Širina ranca treba da bude približna širini ramena deteta. 

Kada birate model posebno obratite pažnju na naramenice jer su one najvažniji deo ranca. Razmak između njih mora da budu u skladu sa uzrastom deteta, a naramenice da se pravilno podese kako bi ranac imao pravilan položaj u odnosu na ramena. Pored toga, važno je da ranac na leđima i naramenicama ima specijalne sunđere koji pružaju udobnost i protok vazduha. Ukoliko je vaše dete uzrasta od 6 do 10 godina, onda obavezno birajte samo dečje anatomske modele, a mi vam preporučujemo Anatomic kolekciju koju možete videti na ovom linku.


2) Visina idealnog ranca

Visina idealnog ranca je od slabinskog dela kičme do ramena. Međutim, postoje i specijalni modeli namenjeni za planinarenje i kampovanje kod kojih ovo pravilo ne važi. Za vaše dete je najvažnije da ranac pokriva površinu leđa.


3) Dubina ranca

Dubina treba da bude takva da sveske i knjige uvek stoje uspravno i uz kičmu. U suprotnom, ako je ranac dublji, onda knjige stoje pod nagibom, suprotno od kičme deteta. To uzrokuje da se dete naginje napred kako bi imalo bolji oslonac. Dete će samim tim biti podložnije deformitetima kao što su povijena ramena i kifoza. Imajte u vidu da je idealno da ranac ima mini pregradu koja je ušivena za leđni deo i dno ranca kako bi teret bio naslonjen na leđa i manje opteretio ramena. U našoj kolekciji Anatomic Still pronaći ćete modele kod kojih je raspoređivanje težine dodatno pojednostavljeno spoljnim pregradama.


4) Težina ranca. 

Znamo da školski raspored ponekad nametne mnogo knjiga i školskog pribora, ali vrlo je važno da dete nosi onu težinu koja ga neće sprečavati da se kreće bez povijanja. U početnim razredima osnove škole, korisno bi bilo da podsetite svoje dete da izvadi sveske, udžbenike i sav pribor koji mu nije potreban za sutradan. Tako će se izbeći  nepotrebna opterećenja, a dete će usvajati korisne navike.


5) Naramenice

Neki modeli rančeva imaju prednju kopču koji priteže naramenice i pomaže da se težina ravnomerno rasporedi. Nemojte zanemarivati ovaj detalj jer on obezbeđuje stabilnost i udobnost pri sportskim aktivnostima.


6) Značajnu ulogu ima i materijal od koga je ranac napravljen. 

Važno je da materijal bude napravljen od prirodnih sirovina, da bude jak i vodootporan. Zamislite da materijal nije dovoljno savitljiv pa da pregrade ne mogu da se oblikuju prema knjigama, ili da morate da sušite ranac posle svake kiše? Jačina materijala će vam garantovati da ranac može da služi par školskih godina i da može da se koristi za neke druge aktivnosti.


7) Pravilno nošenje ranca

I na kraju, sve ove karakteristike nisu dovoljna garancija ukoliko se ranac nepravilno nosi. Pravilno nošenje je isključivo na oba ramena. Tako se težina ravnomerno raspoređuje i sprečavaju se razni deformiteti kičme.


Ukoliko ipak budete suviše neodlučni, poslušajte savet iskusnih prodavaca koji vam mogu pomoći da izaberete pravi model za svoje dete, u skladu sa njegovim uzrastom i fizičkim karaktetistikama. Uvek imajte na umu da je dobar ranac detetov svakodnevni saputnik!


Podeli sa prijateljima: