Približavanje zimskog raspusta označava period promene životnog ritma za celu porodicu. Dok deca nestrpljivo očekuju početak raspusta i već planiraju da po čitav dan igraju igrice i gledaju sadržaje na televiziji, roditelji su zabrinuti kako da najbolje iskoriste taj period. Potrebno je animirati decu i organizovati vreme tako da se isto provede što kvalitetnije i da bude produktivno za čitavu porodicu. Jedno od najboljih rešenja za to jeste porodično putovanje, a mi vam u ovom tekstu donosimo par predloga za idealan odmor sa decom.

Ukoliko ste već počeli planirate porodični odmor tokom zimskog raspusta, verovatno ste svesni da zajedničko putovanje podrazumeva da je neophodno da isplanirate put tako da svaki član porodice bude zadovoljan (i da se istovremeno uklopi u budžet koji imate), što je činjenica koja sama po sebi odabir destinacije pretvara u najteži deo posla. Evo par ideja za odabir destinacije:

Poseta rodbini

Zimski raspust idealan je za posetu rodbini. Sama promena okruženja prijaće svim članovima porodice, a deca će imati prilike da nadoknade propušteno sa rođacima. Ukoliko bake i deke ne stanuju u vašem mestu, onda će poseta njima prva naći na spisku, a možete i da napravite turu tako da po par dana posvetite svim članovima šire porodice koja vam je draga i koju dugo niste imali prilike da vidite. 

Odlazak na planinu

Ukoliko možete da uklopite sa posetom rodbini, ili je nije moguće ostvariti u određenom periodu, odlazak na planinu je idealna opcija za zimsko putovanje. Boravak na snegu, zdrav planinski vazduh i zimska idila blagotvorno će delovati na sve. Aktivnosti isplanirajte prema pojedinačnim interesovanjima - zimski boravak na planini idealna je prilika za skijanje (ili za školu skijanja za one koji se po prvi put susreću sa ovom disciplinom), a ukoliko neko ne želi da previše vremena provodi napolju, možete se smestiti u neki od hotela koji u svom sastavu ima i bazen, tako da svi članovi porodice imaju priliku za fizičke aktivnosti. Ne zaboravite da postignete dogovor oko aktivnosti u kojima će učestvovati cela porodica, makar to bila i obična šetnja ili igranje društvenih igri posle večere. 

Obilazak metropola

Ukoliko niste ljubitelj skijanja, a interesovanja vaših ukućana više naginju “intelektualnom turizmu” - poseti muzeja, istorijskih lokaliteta i slično, onda se dogovorite za putovanje u neki od velikih gradova koji imaju ponudu koja može da zadovolji sve vaše potrebe. Pri odabiru grada koji ćete posetiti, imajte u vidu i sadržaje koje deca imaju u školi, pa ako su na primer obrađivali rimski period, odlučite se za posetu Rimu, ili, ukoliko je dete zainteresovano za crtanje, u plan aktivnosti uvrstite i posetu umetničkim galerijama. Preporučujemo da ovakav vid putovanja rezervišete preko turističkih agencija (jer kada se ide sa decom, ništa ne sme biti prepušteno slučaju). Za duga pešačenja i obilaske, nemojte zaboraviti da ponesete sa sobom i odgovarajući ranac u koji ćete spakovati sve vaše potrepštine.

Akva parkovi

Ukoliko ste i vi i suprug ljubitelji plivanja, a za decu znamo da su uvek željna avanture, preporučujemo vam da pogledate ponudu Akva parkova koji su prilagođeni za zimske uslove. U turističkoj ponudi možete naći veliki izbor ovih akva parkova u Srbiji ili okruženju, na vama je samo da odaberete onaj koji će biti idealan izbor za putovanje za čitavu porodicu. 

Dodatni saveti kada krećete na put sa decom: 

Bez straha

Sama pomisao na putovanje sa decom mnogima je zastrašujuća. Iako su pred vama brojni izazovi među kojima je najbitniji izlazak iz svakodnevne rutine, neka vam na umu budu dragocene uspomene i novo iskustvo koje ćete proživeti zajedno. 

Odmor sa decom je uvek aktivan

Bez obzira na uzrast dece i tip putovanja za koji se odlučite, nemojte se zavaravati da to nazivate odmorom. Zlatno pravilo kaže, dog god putujete sa decom - u pitanju je aktivan odmor! U slučaju da vas ova izjava plaši, pročitajte ponovo prethodni savet.  

Organizovanost je ključ svega

Unošenje spontanosti u život može biti zanimljivo, ali ne i kada putujete sa decom. Nemojte kretati na put ako niste već isplanirali i rezervisali smeštaj i napravili okviran plan svega. Ukoliko su vaša deca mlađeg uzrasta, najbolje je da se odlučite za neki od aranžmana turističkih agencija, a ukoliko su deca starija, a  vi želite sami da rezervišete sve, vodite računa da ste sve dobro isplanirali tako da ništa ne bude prepušteno slučaju. 

Bez žurbe

Kada računate koliko vremena će vam trebati za određenu aktivnost, uvek imajte na umu da će vam sa decom za neke stvari biti potrebno više vremena. Deca prirodno nisu opterećena sa vremenom, a vama će biti mnogo lakše ako niste pod pritiskom da negde kasnite. 

Animacija za decu

Ono što na prvi pogled ne spada u neophodno, ali vam može biti od velike pomoći jesu društvene igre i zanimacije za decu. Zajedničko putovanje znači da će neke aktivnosti biti potpuno prilagođene deci, ali, verovatno će biti aktivnosti pri kojima će deca morati da pokažu strpljenje i tada će vam zanimacije u vidu igračaka i mozgalica za decu biti velika ispomoć. Sveske i bojice ne zauzimaju puno prostora, a deca će moći da crtaju i tako se zabave dok vas čekaju. 

Putna apoteka

Dakle, ne morate nositi kompletnu apoteku, ali par stvari kao što su hanzaplast, sirup za temperaturu ili nešto od specijalne terapije (ako je neko od članova porodice koristi) morali bi da imate sa sobom. Takođe, zbog opšte promene klime i vode, ne bi bilo loše da svi članovi porodice još pred put počnu da piju probiotike.

U kofer pakujte samo najneophodnije

Iako vaše dete koristi samo određenu vrstu pelena i u nedoumici ste da li da ponesete čitavu kućnu apoteku ili samo deo nje, svesni ste, da, gde god da odete, postoje prodavnice i da lako možete kupiti sve što vam zatreba. I zato, nemojte opterećivati kofere sa nepotrebnim stvarima, već ponesite samo ono za šta ste sigurni da ćete ga koristiti na putu. 

Nadamo se da smo uspeli da vam damo ideju za put koji će prijati svim članovima vaše porodice, a ukoliko su vam potrebni koferi, već godinama se bavimo izradom kofera od najkvalitetnijih materijala koji su lagani za nošenje i izuzetno otporni na oštećenja. Kofere izrađujemo u raznim bojama i više različitih dimenzija koje odgovaraju dimenzijama za avionski transport (sa limitom do 20-23kg). 

Savete za odabir idealnog kofera pisali smo u tekstu:

KAKO DA IZABERETE IDEALAN KOFER?

Dok celokupnu ponudu Pulse kofera možete pogledati na sledećem linku


Podeli sa prijateljima: