„Vaš prtljag premašuje dozvoljenu težinu, moraćete da doplatite za to.“ Obaveštenje koje sasvim sigurno niko ne želi da čuje u trenucima kada se čekira za let i predaje prtljag na merenje i pregled jeste upravo ovo. Međutim, to nije najgora opcija koja može da se dogodi kada negde putujete, jer je dovoljno malo nepažnje i neinformisanosti o tome kakav je dozvoljeni prtljag u avionu i može se od vas zatražiti da smanjite težinu svog kofera ili da ručni prtljag predate za prtljažnik zbog dimenzija. I zaista, ovakve situacije se često dešavaju.

Na tržištu postoje raznorazni koferi, raznih dimenzija, izdrživosti, materijala... Sve to je veoma bitno da se sagleda kada kupujete kofer koji ćete koristiti za prevoz avionom, jer u odnosu na putovanje, kolima, autobusom ili vozom, bilo kojim drugim prevoznim sredstvom, aviokompanije imaju striktna pravila koja se moraju poštovati, a koja određuju kakav je dozvoljeni prtljag u avionu. 

Bitna stvar koju je potrebno znati jeste da su određena pravila univerzalna, kao podela na ručni i predani prtljag, tj. prtljag koji ide u prtljažnik aviona, dok se ostala pravila mogu menjati od jedne do druge aviokompanije. Da biste sve to prošli „glatko“ i bez briga, delimo nekoliko saveta koji će vam biti uvek od koristi pre samih letova.


Pažljivo birajte materijale kofera

Zašto je ovo bitno da se pomene najpre? Često su ljudi spremni da kofer biraju na osnovu potrebne veličine koja se zasniva na pakovanju stvari i na osnovu dezena ili boje u kojoj su koferi. Međutim, materijal je za putovanja avionom najbitniji, posebno kada govorimo prtljagu koji ide u prtljažnik. Kako ne možete samostalno da brinete o svojim koferima, već oni idu dalje od vas, nažalost često se njima rukuje brzo i ne tako lagano, onda je od veoma velike važnosti da materijal bude izdržljiv i da ne puca lako. Koferi u autobusima i automobilima se ne pomeraju, polako se stavljaju i izvlače, a to nije slučaj sa avionskim prtljagom, zbog čega je uvek najbitnije da ocenite jačinu i izdržljivost kako biste znali da li vam odgovara ili ne.


Veličine kofera za avion

Kao što smo videli, prtljag za avion se deli u dve grupe: ručni i predani. Ručni prtljag može biti ranac, mala torba, torba za laptop, neka kesa, kofer. Ranac i torbice su uvek odgovarajućih dimenzija, pa sa njima nema nekih problema koji se mogu javiti. Kod kofera je nešto drugačija stvar. Većina aviokompanija za dozvoljeni prtljag u avionu, tj. ručni prtljag, određuje težinu do 8, eventualno 10 kilograma. Pojedine kompanije, mada su u manjini, daju dozvolu i do 15 kilograma. Ovo je informacija koju morate da proverite pre samog pakovanja, na sajtu aviokompanije ili prilikom kupovine karte. Ono što je mnogo važnije jesu dimenzije kofera koje bi najbolje bilo da su 40x20x55 cm, jer je to neka univerzalna veličina kofera koji se u svakom avionu može računati kao ručni prtljag

Ukoliko se težina prekorači najčešće je potreba da se uklone stvari dok se ne dobije maksimalna težina, a kada se dimenzije ne poklope, ručni prtljag prelazi u predani, najčešće uz doplatu.

Kod kofera za predani prtljag je situacija drugačija. Opet je bitno da se o svemu detaljno informišete kada kupujete karte ili kada počnete sa pakovanjem. Kod nekih low cost letova ova vrsta prtljaga čak i ne postoji, što je još jedan razlog zbog kojeg morate ozbiljno da se informišete. 

Važno je da visina kofera koji idu u prtljažnik aviona ne prelazi 206cm, jer je to neki univerzalni kodeks kada govorimo o tome koji je dozvoljeni prtljag u avionu. Pored toga, kilaža je ograničena uglavnom na 23kg, ali to se od kompanije do kompanije može menjati doplatom za veći broj kilograma, što većina aviokompanija dozvoljava. 


Sigurnosni sistem za dozvoljeni prtljag u avionu

Ako ste se pitali da li su sigurnosni sistemi na koferima bespotrebno tu, onda je vreme da dobijete pravi odgovor: nisu, mnogo znače. 

Kada govorimo o kvalitetnim koferima, onda govorimo i o kvalitetnim sistemima zaključavanja koji štite kofer od krađe jedinstvenom šifrom koju sami možete da podesite kako vama odgovara, a ujedno i carini olakšava posao prilikom provere sadržaja kofera, te sam kofer čuva od oštećenja koja u tim situacijama često mogu da nastanu. 

Sigurnosni sistem nije bespotreban, već predstavlja dodatno osiguravanje sopstvene imovine, posebno one koja se nalazi u predanom prtljagu na aerodromu.


Dodatni savet: šta se uvek pakuje u ručni prtljag?

Dozvoljeni ručni prtljag u avionu je tu sa velikim razlogom. Nekada nekome nije potrebno više od toga, ali je poenta ručnog prtljaga veća, jer se u okviru njega nalaze stvari koje su najvrednije. 

Uvek u svoj kofer za ručni prtljag, ranac ili torbu pakujte vredne stvari, popu nakita, novca, dokumenata, ali i stvari kao što su lekovi i neka pomagala koja su vam uvek potrebna. 

Za lekove je pametno uvek sa sobom imati i potvrdu od lekara, kako ne bi dolazilo do problema pri čekiranju, što posebno važi za one osobe koje sa sobom iz određenog razloga moraju uvek da imaju igle, špriceve i sličnu medicinsku opremu.


#Pulse preporučuje

Svedimo sve savete u jedan kofer za ručni prtljag i zašto baš #Pulse treba da bude vaš izbor? Pulse koferi napravljeni su stopostotono od polikarbonata, materijala koji je veoma izdržljiv i otporan na habanje, pucanja, što vam prtljag uvek čuva, a ujedno se radi o materijalu koji ima minimalnu težinu, što kofer čini najlakšim mogućim. Pored toga, materijal od kojeg su Pulse koferi napravljeni otporan je i na vremenske prilike, pa neće postojati briga o tome da kiša ili sneg mogu uticati na sam sadržaj kofera.

U samoj ponudi Pulse kofera možete pronaći veliki izbor u smislu boja, pa ih tako možete prilagoditi i nekim svojim posebnim željama ili stilu koji volite. Daleko važnija činjenica jeste postojanje posebnog sigurnosnog sistema zaštite TSA LOCK. Osim toga što se kroz postojanje jedinstvene šifre prtljag u koferu čuva od krađe, ovaj sistem je odličan i za pregled na carini, jer se posebnim ključem otvara što omogućava jednostavnu bezbedonosnu proveru bez ikakvog oštećenja samog kofera ili prtljaga koji se u njemu nalazi. Podeli sa prijateljima: